tiistaina, syyskuuta 22, 2009

Kämppiä ja autoja

Nyt on roikuttu asuntosivustoilla jonkin aikaa ja alkaa vähän hahmottua millaista asuntoa olisi tarjolla. Ongelmana on vaan, ettei me oikein tiedetä mitä tahdotaan... :) Fiilis vaihtuu päivittäin. Yhtenä päivänä keskusta-asuminen tuntuu houkuttelevalta, lyhyt matka töihin ja enemmän aikaa olla lapsen kanssa kotona. Take away valikoimankin luulisi olevan laajempi, vaikka jo pelkäänkin miten käy kun sushiravintoloita ei olekaan enää joka korttelissa...!

Toisena päivänä houkuttaa oma piha, jonne lapsen voi päästää ovenavauksella leikkimään. Mutta sitten taas itkettää puolen tunnin -tunnin päivittäinen menopaluu-liikenne. Ruuhkamaksujakaan ei Helsingissä vielä tunneta. Jonoissa saa siis seistä, jollei asunto löydy junan tai metron varrelta.

Autoakin olemme katselleet. Sellaista en olekaan vielä koskaan omistanut. Autojen hinnat näyttävät kuitenkin olevan selvästi alemmat lahden tällä puolen, joten rahallisesti auton osto kannattaisi. Mutta että minusta autonomistaja... lisäksi olen kuullut jo muutamaan otteeseen kommentin "Suomessa on hyvä olla auto" - joka nostaa mulla karvat pystyyn. Miten niin?? Miksi Suomessa pitää olla auto jos Ruotsissa ei tarvitse? Onko joukkoliikenne muka Suomessa niin paljon huonompi? Onko se siistiä, ettei ole ruuhkamaksuja? Eikö siellä muka selviä autotta? Vai onko se vaan oletusarvo, että tietysti lapsiperheellä pitää olla auto..?

Ainoa, mihin itse oikeasti koen tarvitsevani autoa on mökkimatkat. Mutta Suomessa auton vuokraaminen on niin kallista, että ostaminen tuntuu jopa halvalta... ainakin tässä tilanteessa -mm muuten järkevänoloinen car pool käytäntö ei tunnu meille fiksulta.

Ehkä jossain elämän vaiheessa on hyvä omistaa auto??

Päiväkotijonoon päästiin, mutta enpä tiedä kuinka siinäkään käy. Kun ei tiedetä minne muutetaan, ei oikein voi tarhapaikkaakin hakea. Todella positiivinen juttu tosin oli, että hakemuksen jätettyäni mulle soitettiin yhdestä päiväkodista ja neuvottiin miten pitää toimia. Harmillista vain, että juuri ko päiväkodissa oli kuulemma jonoa ruuhkaksi asti.

8 kommenttia:

emmi kirjoitti...

Heippa!

Olen aina silloint tällöin käynyt kurkkaamassa sun sivua. Asumme itse Brommassa ja on ollut hauska lukea sinun ajatuksia suomalaisena Tukholmassa. Minua kiinnostaa todella kovasti teidän muutto Suomeen. Itselläni on myös ruotsalainen kumppani (olenko ymmärtänyt oikein, että myös sinun kumppanisi on ruotsalainen?) ja olemme silloin tällöin puhuneet Suomeen muutosta. Ja juuri siten, että katsottaisiin tietty aika miten se menisi ja sen mukaan sitten jatkettaisiin. Mitenkäs teillä esim. työpaikat? Ovatko jo järjestyneet?

Tuota autojuttua mietin. Se on kyllä sellainen must-juttu Suomessa. Ihan Helsingissäkin. Itse huomaan, kun olen siellä niin en muka voi lähteä mihinkään, jollei ole autoa käytössä. Täällä sitä ajattelee ihan eri tavalla, vaikka meillä auto on täälläkin.

Onnea muuttopuuhiin ja toivottavasti jatkat kirjoittelua :)

ratón kirjoitti...

En koskaan omistanut autoa Suomessa, tarvittaessa lainasin kaverin autoa bensoja ja pientä korvausta vastaan. Täällä Brasiliassa taas auto on must. Siis ihan oikeasti. Julkinen liikenne on laaja ja toimiva, mutta petollisen vaarallinen. Käytin sitä nenan syntymään saakka, silloin tosin asuimme vielä ydinkeskustassa ja suurimmaksi osaksi matkat taittuivat kävellen - tuli hyötyliikuntaakin. Raskauden loppukolmanneksella autoa ruvettiin etsimään - emme uskalla viedä tytärtämme julkiseen liikenteeseen ainakaan jatkuvasti... sieppausuhkakuvat häilyy jokaisen bussin yläpuolella... Ehkä julkinen liikenne on turvallisempi kuin se on minun pääni sisällä, mutta omaa lapsosta haluaa turvata mahdollisimman hyvin.

Mutta siis: jorinat ohittaen, oisko sulla sellasta kaveria, jolta voisi saada autoa lainaan korvausta vastaan aina silloin tällöin? (itse asuin Helsingissä junaradan lähellä).

Anonyymi kirjoitti...

Hei Mari!

Minä nostan hattua suunnitelmillenne ja jään mielenkiinnolla seuramaan tapahtumia. Itse asumme tukholmassa ja silloin tällöin ajatus suomeen muutosta houkuttelee...
Onko Vera menossa suomenkieliseen päiväkotiin sitten suomessa?

Onnea muuttopuuhiin!

Elli kirjoitti...

Jaa'a. Auto tuntuu olevan aika perusoletus Suomessa. tosin ei sitä mun mielestä helsingissä mihinkään tarvitse. ainoa on just noi mökkimatkat ja jos johonkin huonekalukauppaan haluaa lähteä. mutta me ainakin aina saatiin auto lainaan.

ja onnea tarhapaikan saamisessa, helsingissä jäi vuoden vaihteessa n. 1000 lasta ilman tarhapaikkaa, kun herra isoherrat oli laskenut syntyvyyden vähän väärin. :/ toivottavasti joku paikka kuitenkin löytyy. eikä ole sellainen, joka on tupaten täysi.

itse oon "onnellisesti" lähiössä kasvanut, tosin 80-luvulla ja se oli tosi ihanaa. aina oli piha täynnä lapsia ja jonkun äiti/isi oli aina vahtimassa kaikkia ja oli grillijuhlia ja kaikkia. tosin nykysin taitaa olla teinit syljeskelemässä ja polttamassa tupakkaa. en tiedä onko muuttunut, kun sukupolville tulee lisää ikää. toisaalta sitä samaa on keskustassakin + vielä kaikki denat ja känniset viikonloppuisin.

kyllä suomi on ihana maa :D haha.

emmi kirjoitti...

mun täytyy vähän tarkentaa mitä tarkoitin tuolla must-jutulla aiemmin. Tarkoitin, että ihmiset pitävät sitä ehdottomana, vaikkei se sitä ole. Ei siis omasta mielestäni ole must, siihen on vaan jotenkin niin tottunut siellä :)

Anonyymi kirjoitti...

Moi Mari,

Muuttakaa Munkkaan! Lyhyt matka keskustaan taittuu bussilla tai ratikalla, Tapiolan ja Leppävaaran "ostosparatiiseihin" pääsee samoin julkisilla, ja ravintoloitakin on jokunen. Sushiravintolan ovessa lukee "avataan elokuussa", mutta aikataulu on tainnut pettää. Elän toivossa että kuitenkin lopulta aukeisi. Ja auton omistaminen ilman autopaikkaa on kamalaa talvella... Terveisin serkkutyttö

Norppa kirjoitti...

Olin monta vuotta ilman autoa. Tosin asuin Helsingissä ns. raitiovaunulinjojen sisäpuolella. Nyt kun olen ollut vuoden puolikkaan auton omistajana, se on ollut ihanaa. Sillä ei ole ollut pakko käydä joka päivä töissä, eikä ajaa, joka ikistä matkaa mutta se on helpottanut sekä arkielämää ja vapaa-ajan liikkumista huomattavasti.
En olisi ikinä uskonut mutta voin suositella autoa lämpimästi.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Heippa Emmi, kiva kun kävit kommentoimassa!! Kyllä, mieheni on ruotsalainen, ja itse asiassa aika innoissaan muutosta! Varmaan palaa maan pinnalle aika nopeasti... Me on molemmat saatu järjestettyä työmme, niin ettei sitä tarvitse juuri miettiä. Se on tietysti yksi todella iso asia muutossa.

Olisi meilläkin varmaan auto jos Brommassa asuttaisiin... vaikka olen kyllä sitä mieltä, että sekin on asennekysymys, jos todella haluaa ei autoa tarvitse edes kauempana keskustasta asuessa (niin kuin itsekin myöhemmin kommentoit). Ymmärrän kuitenkin, että elämä on huomattavasti helpompaa kun auto on, ja näin aivan taatusti olisi meilläkin. Mutta keskusta-asujana en todellakaan ymmärrä miksi auto pitäisi olla, en Tukholmassa enkä Helsingissä. Toivottavasti mieli ei muutu Helsinkiin muutettua :)

Raton,en voisi tosiaan kuvitellakaan että Brasiliassa pärjäisi ilman autoa. Sama se on jo Espanjassa, elo siellä ilman autoa on ihan mahdotonta.

Kyllä mä pärjäisin Helsingissä ilman autoa, taksit kulkee ja jonkinlainen autopool sielläkin käsittääkseni on. Meillä autonhankinnassa on osittain kuitenkin kyse siitä, että auto olisi huomattavasti halvempaa ostaa täältä ennen muuttoa. Eli tuntuisi lähinnä taloudellisesti järkevältä...

Anonymous, kiitos! Vera menee ruotsinkieliseen päiväkotiin Suomessa (kunhan saa paikan), täällä Tukholmassahan Vera on ollut suomenkielisessä.

Elli, sitä ehkä eniten pelkää että on kauhean isot ryhmäkoot... mutta me tosiaan haetaan paikkaa ruotsinkieliseen, ehkä siellä on suht ok ryhmäkoot. Tiedä häntä.

Voisin kyllä ajatella asuvani kauempanakin keskustasta, mutta työmatkojen pituus hirvittää kun se sitten pidentää sitä tarhapäivää...
Mutta älä nyt pelottele, tuntuu että monella on niin kamalan negatiivinen kuva suomesta... onhan siellä huonoa, mutta on myös hyvääkin??

Serkku, Munkka on kyllä listalla ja harkinnassa :) Saa vaan Töölöstä samaan hintaan kun Munkasta ja on paljon lyhyempi työmatka. Mutta kaikki alueet on vielä aikalailla mahdollisia... mukava kuulla että te viihdytte!

Norppa, noin se varmaan on. Että tottuu siihen helppouteen. Eikä sitä tulisi kuitenkaan käytettyä kuin silloin, kun oikeisti tarvitsee. Musta ei vaan ikinä tule autoriippuvaista, sen verran säikky ajaja olen ;)