tiistaina, maaliskuuta 03, 2009

Palkkojen alennus

Ammattiliitto IF Metall suostuu alentamaan työntekijöiden palkkoja 80%iin. Jo on aikoihin eletty. Kriisi todella on syvä, kun ruotsalainen ammattiliitto suostuu vapaaehtoisesti moiseen - työpaikat pelastakseen tietysti. Tosin ilmeisesti myöskin työaika lyhenee 80 prosenttiin. Johan se nyt olisi, jos työaika lyhenisi mutta palkat pysyisivät samana... Kai sekin sitten on erityisen ihmeellistä, että työnantajalla on peräti oikeus lyhentää työntekijän työaikaa.

34 000 metallin työntekijää on tähän mennessä joutunut työttömäksi ja ammattiliiton puheenjohtajan mukaan kriisi on jo syvempi kuin 90-luvun lama.

Ja Suomessa yritetään nostaa eläkeikää. Pääseeköhän meikäläisten sukupolvi eläkkeelle ollenkaan... Ruotsissahan suuri osa eläkkeistä perustuu vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Siihen varmaan mennään pikkuhiljaa Suomessakin.

Vaikea tosin uskoa, että suomalaiset pysyisivät kiltisti jatkossa töissä vain koska hallitus niin käskee. Jo nyt väkeä pistetään pihalle ja lähtee pilvin pimein kuka fyysisten kremppojen, kuka psyykkisten vaivojen vuoksi. Voitaisiinko työhyvinvointiin ehkä keskittyä niin, että ihmiset viihtyisivät töissään paremmin???

Ei kommentteja: