keskiviikkona, lokakuuta 19, 2005

tietulleja tukholmaan

Ensi vuoden alusta tulee voimaan tietullit. Tukholman keskustaan ajo pahimpaan ruuhka-aikaan tulee maksamaan 15-30 kruunua, riippuen kellonajasta. Kokeilua jatketaan syksyyn saakka.

Moni on sitä mieltä, että kokeilu on liian lyhyt jotta sinä aikana saataisiin positiivisia tuloksia. Sosiaalidemokraatit vastustivat hanketta, mutta hyväksyivät sen jotta saivan Miljöpartietin tuen. Nyt sitten sossut vesittävät hankkeen lyhyellä kokeiluajalla. Kokeilun jälkeen äänestetään, ja kuka nyt äänestäisi tietullien jatkon puolesta, jos asiaan on keretty ärsyyntyä, muttei tottua eikä ainakaan nähdä tuloksia? No, toivottavasti olen väärässä ja tukholmalaiset tykkäävätkin että tämähän toimii hyvin.

Ainakin ruotsintunnilla asiasta keskusteltaessa äänessä oli kovaääninen vastustajajoukko. Vastustuksen syyt olivat mitä kummallisempia - firmat menee nurin kun ihmiset ei pääse töihin, paikallisjunat ovat likaisia ja siksi tietullit ovat väärin, nyt jo maksetaan paljon veroa eikä veroja saa enää ottaa lisää. No jaa, viimeinen puoltaa paikkaansa, mikäli tulleista tulee veroluonteisia maksuja. Verojahan täällä tunnetusti maksetaan jopa enemmän kuin Suomessa. Tällä erää voi kuitenkin valita, millä tavoin itsensä kaupunkiin raijaa - auton sijasta voi todellakin valita bussin, metron tai paikallisjunan. Missään en ole kokenut yhtä hyvää julkista liikennettä kuin täällä.

Mielenkiintoista joka tapauksessa nähdä miten käy. Jos tietullit äänestetään aikanaan nurin, kokeilusta tulee aivan järjettömän kallis. Mutta jospa kävisi niin kuin Lontoossa ja kokeilu onnistuisi - näin on käynyt kuulemma myös Sao Paolossa Brasiliassa. ...voiko tosiaan olla totta että brassit ovat näin edistyksellisiä? Taas kumoutui yksi ennakkoluulo :)

Ei kommentteja: