sunnuntaina, syyskuuta 11, 2005

Pyöräilyä ja katumarkkinoita

Tällä rintamalla on ollut viime aikoina hiljaista. Töiden määrä on uuvuttanut niin, ettei iltaisin kotiin palattua 20-21 aikaan juuri muuta ole jaksanut kuin lueskella päivän lehteä tai kirjaa. TV:n tuijotteluun en ole onneksi juurikaan sortunut. Syksy on siis tullut tännekin, ei voi mitään. Onneksi sentään tähän mennessä aika ihana sellainen, tänäänkin oli asteita enemmän kuin monena päivänä mennä heinäkuussa.

Kävimme pyöräilemässä Södermalmille Hornstullin rantaan kesällä avatussa Street - kirpputori-kahvila- ravintolaryppäässä. Käsittämättömän hienoa - aurinko paistoi, tuuli ei juuri ulottunut sille kadun pätkälle, ihmiset maleksivat pitkin kävelukatua ja istuskelivat rannalla ja ravintolan ja kahvilan penkeillä ja nojatuoleilla kahvia, tai olutta siemaillen. Kukaan ei ollut häiritsevässä kunnossa, vaan nauttivat vähän hippimäisesti mutta silti sivistyneesti juomistaan. Street mainostaa olevansa Tukholman vastine Lontoon Camden Townille, missä kulttuurit kohtaavat, taiteilijat myyvät tuotteitaan, kohtaavat toisiaan ja mahdollisia asiakkaitaan. Street on myös tapahtumapaikka teatterille, musiikille, erilaisille teemapäiville jne. Ensi viikonloppuna on luvassa luomumessut. Street on selävästikin taiteilijoiden oma luova tila ja omat markkinat.

Mahtavaa oli myös pyöräily auringonpaisteisessa Tukholmassa. Rakastan Tukholmassa pyöräilyä! Erityisesti pyörän selässä tajuaa kaupungin kauneuden, veden, sillat, saaret, rannat, kauniit rakennukset. Lisäksi Tukholma on vallan loistava pyöräilykaupunki, jopa autojen seassa tuntee olevansa turvassa; autoilijat käyttäytyvät esimerkillisesti, pyörätiet ovat selkeästi merkitty, hyvin hoidettu ja niitä on joka paikassa. Ainoa harmittava seikka ovat miten kuten tahansa loikkivat jalankulkijat. Yleinen jalankulkijamyönteinen asenne on mennyt niin pitkälle, ettei oikeastaan punaisella värillä ole niin väliä, "kyllä se auto pysähtyy". Ja tielle voi loikata mistä välistä vaan - pariin kertaan olen meinannut hurauttaa kävelijän päälle kun joku poukkoaa täysin varoittamatta pysäköidyn auton takaa pyörän eteen. Aivan päinvastaista siis Helsingin liikennekulttuuriin! Autoilijat olisikin syytä lähettää tänne oppimaan, ja kävelijät vastavuoroisesti Helsinkiin!

Ei kommentteja: