maanantaina, heinäkuuta 04, 2005

Kurinpalautusta kouluihin?

Tämänpäiväisessä Dagens Nyheterissä oli iso juttu, kuinka suuri osa ruotsalaisista kannattaa kouluihin suurempaa kuria. Lehdessä mainittiin, että yhdeksän kymmenestä ruotsalaisista olisi valmis antamaan opettajille luvan takavarikoida oppilaan opetusta häiritsevää omaisuutta, kuten esim. oppilaan kännykän. Sama määrä ruotsalaisia hyväksyisi oppilaan osoittamisen ulos luokasta häirintätapauksessa. Yli 70% kannattaa jälki-istuntoa. Tutkimusten mukaan ongelmat koulurauhan ylläpidossa koetaan Ruotsissa suurempina kuin muissa OECD-maissa.

Jos luokasta poistamista ei sallita ja jälki-istunto on pannassa, niin ihmettelen kyllä että millä keinoin sitä nykyään voidaan oppilasta "rangaista"? Suomessahan käsittääkseni vähän aikaa sitten tuli voimaan laki (vai oliko se laki?), että opettajalla on oikeus puuttua opetuksen häirintään mm. poistamalla oppilas luokasta väkisin, eli ei pelkästään osoittamalla. Entä jos oppilas toictuvasti kieltäytyy? Ruotsissa ei nähtävästi saa edes osoittaa oppilasta ulos. Jengi hilluu pitkin seiniä ja opettajako ei siis saa tehdä mitään?

Enpä juuri ihmettele, että Ruotsissa koetaan koulurauhan häirintä suuremmaksi ongelmaksi kuin muissa OECD-maissa. Täällähän mm. annetaan ensimmäisen kerran numeroita todistukseen 8. luokalla. Siis aivan totta, 8. luokalla! Sen lisäksi että opettajalla ei ilmeisesti ole juuri oikeuksia luokassa, oppilasta ei toden totta saa myöskään arvostella. Siitähän voisi tulla jollekulle vaikka paha mieli! Olisihan kertakaikkiaan väärin asettaa oppilaita järjestykseen!

Kyllä on aikoihin eletty. Suomessakin on ihan kyllin hankaluuksia ylläpitää jonkinlaista järjestystä kouluissa, ilmeisesti täällä temmelletään miten sattuu. Tästä karmaiseva esimerkki oli koulukiusaamistapaus, josta kerrottiin DN:ssä muutama viikko sitten. 13-vuotias tyttö teki itsemurhan vakavan ja kauan jatkuneen koulukiusaamisen jälkeen. Vanhemmat sekä paras ystävä kertoivat tapauksesta lehdessä. Rehtori totesi haastattelussa, kuinka koulussa ei ole mitään ongelmia, joitakin pienehköjä jengejä saattaa ilmeentyä, muttei mitään vakavaa. Jos 13-vuotias tekee itsemurhan, kuinka joku voi kommentoida, ettei ole olemassa vakavaa ongelmaa?? Ulkonäköpaineet ja mm. meikkauksen ja vaatetuksen takia kiusaamisen rehtori ohitti toteamalla, että onhan muodinmukaisia vaatteita ja sen perusteella oppilaita rankataan, muttei hän voi sellaiseen puuttua. Rehtori painotti kodin vastuuta.

Ei koulu kaikesta tiestysti voi olla vastuussa, mutta kyllä nyt koulussa kiusaamiseen pitäisi nimenomaan koulun yrittää puuttua. Ja kuinka paljon tällaisia tarinoita onkaan?

Ei kommentteja: