perjantaina, helmikuuta 22, 2008

Först kränkt vinner

Tällä viikolla (su, ma ja ke) on DN:ssä ollut erittäin mielenkiintoinen ja aikamoisen hiuksia nostattava juttusarja, jonka ensimmäinen osan otsikko oli "Först kränkt vinner" (kränkt= loukattu, häpäisty). Juttusarja kertoo lärarhögskolanista (opettajankoulutuslaitos) ja heidän viimeaikaisesta kantelukierteestään. Tässä tulee todella lyhyeen puserrettu tiivistys.

Alunperin homma lähti liikkeelle, kun joku sekopää opiskelija valitti opettajastaan eri instansseihin (mm. tasa-arvovaltuutettu, seksuaalivähemmistövaltuutettu), koska tämä oli loukannut hänen oikeuksiaan. Lain mukaan sillä, joka on syytettynä tällaisissa kränkt-tapauksissa, on velvollisuus todistaa että näin ei ole, tai mitä asian eteen on tehty. Opiskelija ei ollut selviytynyt työharjoittelusta koulussa, vaan luokassa vallitsi täysi kaaos. Opiskelijan mukaan hän oli tehnyt parhaansa ja tullut loukatuksi, kun ko opettaja ei hyväksynyt hänen harjoitteluaan. Koska tämä ei aiheuttanut mitään muutosta asiaan (=hyväksyttyä harjoittelua), opiskelija kertoo, että hän on handikappad - hänellä on mm. jonkinlainen käsityshäiriö. Lisäksi hän kertoi olevansa lesbo. Koska opettaja ei edelleenkään muuttanut arvioitaan, opiskelija syytti koulua ja ko opettajaa, että se ei ollut huomioinut hänen seksuaalista suuntaustaan. Opiskelijalla siis ei ollut mitään casea, mutta seksuaalivähemmistövaltuutettu (tai mikä suomeksi lieneekään) ottaa kantelun käsittelyyn, ja loppujen lopuksi koulu paniikissa suostuu vahingonkorvaukseen.

Siis oikeasti. Tajusiko ne mitä ne teki?

Sen jälkeen valitusten määrä on karannut käsistä. Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat tulevat loukatuiksi, kun opettaja arvostelee heidän ruotsin kielen taitoaan. Yksi opettajaharjoittelija puhui työharjoittelussa huonompaa ruotsia kuin oppilaat - vaikka opetti siis ruotsia. Oppilaat eivät ymmärtäneet häntä. Hän ei ymmärtänyt heitä. Hän haastoi koulun oikeuteen, koska häntä oli loukattu. Toinen oppilas loukkaantui kommentista "fortsätt att arbeta med språket". Häntä oli siis diskriminoitu ja hän haastoi opettajansa, ei tosin osannut tehdä sitä ruotsiksi vaan valitus oli kirjoitettu espanjaksi!!

Ja näitä tapauksia löytyy kasapäin lisää. Ylioppilaskunta on kaiken lisäksi tässä mukana ja tukee opiskelijoita valituksissa. Jotka ovat siis aivan kertakaikkiaan järjettömiä. Ja koulu taipuu, koska ei halua joutua vaikeuksiin. Koko juttu löytyy siis täältä.

Ja sitten vielä ihmetellään, miksi ruotsalainen koulu on ihan ahterista. Kas kun opettajatkaan ei osaa ruotsia! Tämmöisiä katastrofeja päästetään tenteistä läpi ja kouluihin opettamaan. Pelottavaa.

Toivottavasti tämä juttusarja edes saa jonkin muutoksen aikaiseksi.

3 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Ja Suomi on joku Pikku-Amerikka!? Ei hyvää päivää! Tommosessahan menee herrmo.

Anonyymi kirjoitti...

Tähänkö tää on menossa täällä pohjolassakin, tollaseen typerään I suu juu -jenkkimeininkiin. Voi voi.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hna ja Weetuksen mama, eikö olekin ihan sairasta! Ei niinkään se että haastetaan oikeuteen, mutta se että tämmöisiin vaateisiin vielä suostutaan. Tai on sekin itse asiassa vähän sairasta että haastetaan oikeuteen.. tosiaan amerikkalaista! Korvaukset taitaa olla kuitenkin yhden promillen vastaaviin jenkkitapauksiin verrattuna... mutta Ruåtsi on todellakin monessa kysymyksessä vielä enemmän mini-amerikka kuin Suomi.