sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Ekoa

Meille on nyt tullut kaksi kertaa Ekolåda. Valitettavasti molemmilla kerroilla mukana on ollut pilaantuneita tuotteita, tällä kertaa huonoa rucolaa. Ymmärrän kyllä, että ekotuotteet pilaantuvat nopeammin kuin "tavalliset", mutta on se vähän turhan tyyristä tilata kamaa kalliilla, jos taso on tätä. Olisi hirmu kivaa ostaa ekotuotteita, mutta ei nyt sentään sen kustannuksella, että salaatit on jo tullessaan vanhentuneita... sääli.

Muuta ekorintamalta: olen vihdoinkin saanut tilattua yhden kestovaipan kokeiltavaksi. Kerran kokeiltuani voin todeta, että hyvin toimi. Mutta isompaa hätää ei ole vielä koettu, joten saa nähdä mitkä fiilikset on sen jälkeen. On muuten jännää, että Suomessa mulla on useita tuttuja, jotka käyttää ainakin ajoittain kestovaippoja ja etenkin täällä blogistanissa se tuntuu olevan aika pop, Ruotsissa en tunne ketään, joka olisi edes kokeillut kestovaippoja. Ne joiden kanssa olen puhunut, ovat lähinnä pyöritelleet silmiään. Ehkä en ole tavannut oikeita ihmisiä...? Yleisesti ottaen ruotsalaiset kun ovat suomalaisia huomattavasti ekotietoisempia. Outoa.

7 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Hassua. Juurikin mietin tässä, että olisiko syytä kuitenkin tilata joku säästöpakkaus, jos ja kerran kun Helmi menee elokuussa tarhaan/hoitoon… Ja koetin kamalasti taas googlettaa.

Meillähän on Fuzzeja n. 6 kpl ja muuten äitini tekemiä… Nyt alkaa kamal pähkäily nepparikiinnityksen ja tarra vastaavan välillä!

Onnea kestoiluun! Meillä toimii kuin rasvattu junan vessa. Oikeastaan ei tule edes mieleen käyttää kertiksiä.

Ottihan se aikansa oppia mm. oman rytmin tajuta, että se pesukone olisi hyvä pyöräyttää käyntiin…

Anonyymi kirjoitti...

Onpa harmillista, että teille on eksynyt pilaantuneita luomuvihanneksia. Eihän sen nyt noin pitäisi mennä, varsinkin kun tuollaisissa luomutilauksissa (Suomessa ainakin) tuotteiden pitäisi tulla kutakuinkin suoraan pellolta/kasvihuoneesta/mistä lie. Toisin kuin kauppojen vihannekset, joiden toimitus, kuljetus ja säilytys taitaa olla vähän monimutkaisempi prosessi.

Minkä kestovaipan hankit kokeiluun? Hienoa, että olet uskaltautunut kokeilemaan! Meillä ainakin ne muutamat kertikset, joita olemme käyttäneet, ovat falskanneet useammin kuin kestot. Tosin se voi hyvin johtua siitä, että osaamme käyttää kestoja paremmin kuin kertiksiä... Yritän jossain vaiheessa ehtiä kirjoittaa pidemmän kaavan kautta meidän kestovaippakokemuksista, jospa niistä olisi jotain iloa muillekin.

Kiintoisa havainto kestovaippakulttuurien eroista. Voisiko sillä, että äitiyspakkauksessa on kestovaippa, olla jotakin vaikutusta asiaan? Tosin kyllä taitaa olla aika valikoitunutta porukkaa nämä Suomenkin kestoilijat loppujen lopuksi. Aina välillä herään siihen todellisuuteen, että kaikki suomalaiset tosiaan eivät ole kasvissyöjiä, eivät suhtaudu kriittisesti yksityisautoiluun, eivätkä vanno kestovaippojen nimeen. Oma kaveripiiri kun pääasiassa koostuu tämäntyyppisistä ihmisistä...

ps. blogiisi tulee päivityksiä niin tiuhaan, etten aina ehdi kommentoida "ajoissa", vaikka mieli tekisi. Hyvä tietty niin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Meilläkin on kestoilukokeilut käynnissä! :)

Ensimmäiset kestovaipat oli käytössä jo toukokuussa mutta sitten muuttomuutosten ja hotellielämän myötä kertikset tuntuivat ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Mutta nyt, oman kodin myötä, joululoman suomi-tuliaiset on otettu käyttöön ja hyvin toimivat!

Sattuikin niin, että viimeisimmällä lastenlääkäritsekillä tuli puheeksi vaipat. Lääkäri suositteli bio-vaippoja kiinnittäessään pampersin teippejä takaisin. Ne ovat uusinta uutta täällä Meksikossa. Sanovat niiden maatuvan parissa vuodessa. Kestovaipat ovat kuulemma vasta tuloillaan. Jo Italiassa oli vaikeaa, mutta ei mahdotonta, löytää kestovaippoja.

Niin erilaista meininkiä kuin Suomessa!

Tarza kirjoitti...

Mun mies on syntynyt Ruotsissa -78 ja anoppi on sanonut, ettei ruotsista saanut mistään silloin harsoja, ei siis edes kangaskaupasta saanut harsoa, vaan piti hakea suomesta. Näin ollen siellä käytettiin silloin siis ihan täysin kertisvaippoja. Kun taas mut on vaipatettu täysin harsoilla Suomessa ja olen syntynyt -77. Myös mun serkulle on vielä vuona -88 käytetty harsovaippoja.

Appiukko on kuitenkin kertonut, miten hän rakensi jo seitkytluvun alussa Ruotsissa talon, jossa oli mm. ekovessa.

Tarza kirjoitti...

Äh, siis vuonna 81 tarkoitin, ei 88

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hna, kiitos, ehkä me saadaan ainakin välillä kestoiltua, en tosin usko että missään vaiheessa siirrytään kokokestoiluun. Mutta jostain kai se on aloitettava :D

Tiitu, joo, tosi ikävää, kun olisi niin kiva tilata ekoa. Mutta ongelma on se, ettei ne tuotteet ole välttämättä lähellä tuotettuja, vaan ekologisesti eli saattavat tulla Espanjasta saakka. Ja silloin tietysti eokloginen ei välttämättä kestä kunnossa pitkiä matkoja kun ei ole käytetty samoja säilyntäaineita... ööö, eller hur?

Ekoilun ongelma onkin valitseeko ekologisen/luomutuotteen vaiko lähiperiaatteella lähellä tuotetun mutta ei välttämättä luomua??

Oi, nyt meillä huudetaan, pitää mennä palaan pian!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Jatkuu.. Tiitu, hommasin P´tit Easy all in one kestovaipan. Mulle pitää olla mahdollisimman helppo vaippa -en ole mikään kutoja tyyppi joka väsäisi housuja itse :) Mä olen kyllä ollut ihan tyytyväinen kertiksiin, mutta huono omatunto painaa... Ja olen luvannut että ainakin kokeilen kestoja, nyt siis olen jo täyttänyt lupaukseni ja plussaa tulee joka kerta kun kestoa käytetään :D

Mä kanssa luulen, että täältäkin kyllä varmana löytyy paljon kestoilijoita, ei vaan ole osunut mun äitikaveri- ja tuttavapiiriini.

Mulla oli tossa aika spurtti blogiin kirjoittamisessa. oli vaan niin kauheesti sanottavaa :D Nyt olenkin ihan uuvuksissa!!!

Saara, mä olen kanssa ottanut sen linjan että kestoja voidaan käyttää kotosalla, mutta ulos lähtiessä laitan kyllä edelleen kertiksen. Ja matkustaessa en edes jaksaisi ajatella kestoilua... pisteet vaan niille jotka jaksaa ja pystyy! Tsemppiä teillekin kokeiluun!

T, en mä täältä edelleenkään ole mistään löytänyt harsoja. Ne harsot mitä mulla on tuli kaverilta saadussa äitiyspakkauksessa... ei täällä kellään ole harsoja. Mutta kyllä varmaan kestovaippoja jonkun verran kuitenkin käytetään, niin kun aiemmin sanoin, ei vaan tosiaan ole osunut mun tuttavapiiriin. Rehellisyyden nimissä suurin osa suomalaisista kavereistakin kyllä käyttää kertiksiä. Kestoilu oli varmaan just 70-luvulla Suomessa tosi yleistä, kertavaipat oli ehkä vielä suht harvinaisia ja kalliita...?