sunnuntaina, heinäkuuta 15, 2007

Yleistä hölinää ruotsalaisista ja politiikasta

Täällä ollaan vielä. Eilen oli ihana ilma, pitkästä aikaa, ja vietettiin päivä rannalla. Tähän mennessä en ole juuri saanut mahakuvia tänne, mutta tää oli mun mielestä mainio -olenko nykyään pelkkä maha? Björkvikissä Tukholman saaristossa tuli heitettyä talviturkki, vihdoin. Kuvitella, heinäkuun puolivälissä! Lieneekö koskaan aiemmin mennyt eka kerta näin myöhäiseksi. Päivän DN:n mukaan meriveden lämpötila on 17 astetta, ettei lämmöllä ole tosiaan pilattu; aika hyistä se olikin. Onneksi lämpöä muuten riitti ja vauvakin pysyi vielä mahassa merivesishokin jälkeenkin. Vaikka saisi se nyt jo alkaa tullakin ihan jos on tullakseen ...

Prinsessan bileet oli ja meni, ja niin saatiin prinsessa naisen ikään - emme olleet hurraamassa :) Katseltiin illalla uutisista kuinka sekä kuninkaanlinnalla että Öölannissa onnitteluväkeä riitti ja J puisteli epäuskoisesti päätään ("hulluja", totesi). Kaikki eivät edes olleet päässeet näköetäisyydelle, sen verran tungosta oli ollut. Kuningashuoneella on vankka asema eikä ihan heti voi kuvitella, että Ruotsista tulisi tasavalta. Hassua itse asiassa, että niin yltiösosiaalidemokraattinen maa kuin Ruotsi on niinkin rojalistinen. Kyllä kai peritty valta ja asema on demarien perusperiaatteita vastaan jos mikä?

Eilen loppui Almedal-politiikkaviikko Gotlannissa. Joka kesä politiikan huippukaarti kokoontuu Gotlantiin viikoksi väittelemään ja tapaamaan toisiaan. Sekä pääministeri Fredrik Reinfeldt että Centerpartietin puheenjohtaja ja elinkeinoministeri Maud Olofsson päättivät viettää kesälomaa ja jättivät Almedal-viikon väliin, ja mm. tästä syystä tätä vuotta pidettiin aikalailla välivuotena. Mitään suurempia uutisia tai skandaaleja ei viikon varrelta kuulunutkaan. Ex-pääministeri Göran Persson toimi tällä kertaa lobbarina ja markkinoi ympäristöystävällistä BMW:ta. Integraatioministeri Nyamko Sabuni lupaa bonuksen maahanmuuttajille, jotka oppivat ruotsin nopeasti. Tällä hetkellä jopa kolmasosa niistä, jotka käyvät SFI-kurssin (Svenska för invandrare), eivät selviydy siitä. Minäkin muistaakseni sain kutsun kurssille kun muutin Ruotsiin... päätin sitten kuitenkin olla menemättä alkeisruotsin kurssille :) Vasemmistopuoleen puheenjohtaja Lars Ohly vaatii lisää veroja. Kun jokaisesta lisää tienatusta äyristä jo nyt melkein puolet menee veroihin, mistä ihmeestä sitä pitäisi vielä lisää maksaa?

Ruotsissa otettiin Suomen mallinen kotitalousvähennys käyttöön heinäkuun alusta lähtien. Vielä ei ole juuri tilastotietoa, kuinka paljon vähennystä on alettu käyttämään. Jo tällä hetkellä ko alalla on kuitenkin erittäin yleistä käyttää pimeää työvoimaa, joten ainakin osa siitä lienee siirtyvän verotuksen piiriin. Kysyntää on ainakin ollut runsaasti, vaikka ennen vähennyksen käyttöönottoa uutisoitiin ruotsalaisten suhtautuvat pääosin negatiivisesti vähennyksen käyttämiseen.

Koko vasemmistoblokki (s, vänster ja miljöpartiet) hyökkää "piikavähennystä" vastaan, tietysti. Onhan se nyt järkyttävää kerrassaan, että esim. pienten lasten äidit saattaisivat palkata siivous- tai hoitoapua. Kyllä kai ny omat sotkunsa pitää siivota ja lapsensa hoitaa itse! (Paitsi tietysti, kun laittaa lapsensa tarhaan.) Siivous ja kodinhoitotyöt ei ikäänkuin oikeastaan ole töitä ollenkaan, vaan ne pitäisi hoitaa kunkin työssäkäyvän kunnon kansalaisen siinä muun sivussa. Halveksittu pigjobb-käsitekin kuvaa siivoustöitä kakkosluokan duuneina. Mites ne jotka nyt jo siivoaa ja saa siitä palkkaa? Onko ne vaan toisten piikoja siis? On se niin vaikeaa ymmärtää, miten muista maista ei kerta kaikkiaan osata ottaa oppia eikä ymmärretä, että on se siivouskin duunia, joka voi tuottaa lisää niin pieniä yrityksiä kuin työpaikkoja ja näin muualla Euroopassa tapahtuukin jo.

Kaveri soitti eilen Suomesta ja kertoi Suomessa uutisoidun, että Tukholma on alkanut lähettää naisia synnyttämään Suomeen. Täällä on niin paljon synnyttäjiä ja niin suuri pula sairaalapaikoista. Tukholman kaupunki ilmeisesti maksaa tai ainakin korvaa kulut synnyttäjälle siitä lystistä, että tämä suostuu synnyttämään Suomessa. Kaveri siis kyseli, josko meikäläinen olisikin tulossa Helsinkiin synnyttämään. Olishan se ollut jokseenkin loogista, jos täältä kerran lähetetään ihmisiä Suomeen, että ensimmäisenä pistettäisiin suomalaiset. Mulle on kuitenkin luvattu paikka BB Stockholmista, joten tuskinpa mua työnnetään laivaan kun synnytys on alkanu.. kai? Jos joku olisi kysynyt asiaa aiemmin, olisi saattanut jopa innostua. Nyt on kyllä vähän myöhäistä.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä heitin kanssa talviturkin vasta eilen. Vaikka täälläpäin on satanutkin vaan vettä eikä tollasista rantakeleistä ole tietoakaan :(.

Hanna Kopra kirjoitti...

Ja just torstaina kuulin serkulta (joka on Kätlärillä kesätöissä), että Kätläri on IHAN tukossa ja tänä kesänä on synnyttäjiä enemmän siellä kuin vuosikymmeniin. On joku High Season, että mihin Tukholman synnyttäjät sitten menee? Naikkarille varmaan.

Anonyymi kirjoitti...

... ja täällä kans. Paikat tukossa. Gynekologit itkee stressiä, sairaalan osastoilla ei enää järjestystä. Mitä on tapahtumassa?

Aivan loistava kuva, ja ihanan pyöreä masu! ;)

äh, en saanut ladattua niitä vaunukuvia, yritän myöhemmin uudelleen..

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kuvakulma ja suloinen masu!!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Tuntuu että on varsinainen vauvabuumi meneillään sekä täällä että Suomessa! Mulla itse asiassa ei ole viimeiseen viiteen vuoteen ollu hetkeä etteikö joku kaveri olis raskaana... Ja että Italiassakin sama juttu, eikös siellä ole nykyään aika alhainen syntyvyys pohjoismaihin verrattuna? Vai olisko kyse yleisesti sairaaloiden aliresurssoinnista enempi kun suuresta synnyttäjien määrästä..?

Ei varmaan mistään suuresta ryntäyksestä oo kuitenkaan kyse täältä Suomeen synnyttämään tulevien suhteen. Vaikea kuvitella että ruotsalaiset riemusta hihkuen lähtis naapurimaihin synnyttämään, ne kuvittelee kuitenkin kaikki ettei missään muualla ole yhtä hyvä kun täällä ;) ja onhan se tietty aika vaiva, sekä kielikysymys myös.

Kiitos milano ja Anna, masu-kehuista!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Niin ja Penni, lohduttavaa kuulla etten ole ihan ainoa mattimyöhäinen! Pääsin muuten tänäänkin uimaan, joten nyt jo 2 kertaa :) toivottavasti sielläkin ilmat paranee.

Anonyymi kirjoitti...

Totta, syntyvyys Italiassa on yksi Euroopan alhaisimpia, ellei kenties alhaisin.. Mutta nyt näyttää tuuli kääntäneen ihan pikkuisen suuntaa, sillä raskaudet ovat todella kasvussa, jipii! Tuntuukin että kaikki ovat raskaana... Lisäksi yksi sairaaloita täydentävä yksityiskohta on maahanmuuttajat,joita on aina enemmän. Siinä sitten koetetaan organisoida systeemiä toimivaksi. Eli vähän molemmista kyse, sairaalan resurssitkin tässä hötkeessä repeilevät, mutta vielä pärjätään jotenkin. Italialaisittain aikamoinen haaste ;)