perjantaina, heinäkuuta 13, 2007

Kuninkaalliset synttäribileet

Osaisikohan sitä välillä kirjoittaa muustakin kuin odotuksesta ja vauvatarvikkeista :) Ei tietty paljon pyöri muut mielessä tässä vaiheessa enää.

Huomenna on joka tapauksessa Ruotsissa suuri päivä, kun prinsessa Victoria täyttää 30 vuotta. Eikä vieläkään ole edes kihlauksesta ilmoitettu! Jopa viimeisimmässä Anna-lehdessä tätä päiviteltiin, onhan Suomessa otettu Ruotsin kuninkaallisiin vähän niinkuin omistava ote ja tytsy alkaisi olla jo niin kuin siinä iässä. Vois ajatella että on se rankkaa, kun kaikki saa tykätä ja olla jotain mieltä sun asioista. Toisaalta neidin elo ja olo nykyään maksetaan myös mun verorahoistani, ehkä silloin saa myös oikeuden tykätä ja puuttua prinsessan asioihin? Huomenna on myös tilaisuus rahvaalle kuninkaanlinnan ulkopuolella, minne sais mennä hurramaan ja katsomaan paraatia. Ehdotin J:lle että pitäiskö mennä, se katsoi mua kuin tärähtänyttä. Ei mikään rojalisti todellakaan. Mulla ei ole oikein vankkaa mielipidettä asiaan, tosin jos oikeasti tietäisi millaisen pennin sitä pulittaa tuloistaan ehkä sitä ryhtyisikin yllättäen monarkian vastustajaksi? Kuninkaanlinnassa olisi myös prinsessan mekkoja, kuvia ym esillä näyttelyssä, ketä mahdollisesti kiinnostaa tutustua.

Annasta bongasin myös tekstin: prinsessa valmistui edellisellä viikolla syntymäpäiväjuhliinsa mm illallistamalla Tukholman eliitin suosimassa Kungsholmen-ravintolassa miesystävänsä Daniel Westlingin kera. Voi miten hauskaa, mistäköhän syystä Kungsholmen-ravintola on saanut eliitti-leiman?? Tosi suosittu se kyllä on, me on monta kertaa yritetty varata sinne pöytää, aina liian myöhään. Mutta että eliittiä...? Hih... Tai ehkä me ei olla saatu pöytää kun ei olla eliittiä !! :)
Victoria-faneille, Expressenissa on testi: Vad vet du om Victoria? Ja kaiken Victoriasta voit lukea mm. täältä.

5 kommenttia:

Minttu kirjoitti...

No ihanaahan se on, että on prinsessa! Huvitusta tulee kyllä jokaisen veroäyrin verran - mitä ei voi todellakaan sanoa ihan kaikista muista äyreistä...

Ja Kungsholmenista sen verran, että siellä kaksi kertaa päivällistäneenä en kyllä ymmärrä tuota "eliitti" -leimaa. Tai ehkä me ei oltu tarpeeksi eliittiä, että olisimme saaneet eliitille kuuluvaa kohtelua ja ruokaa...

Hanna Kopra kirjoitti...

Muuten… Miten teidän prinsessan/prinssin kieletyksen kanssa olette ajatelleet toimia?

Meillähän ei ole varsinaista "ongelmaa" ko. asian kanssa, vaikka saaristossa asutaan (ja eikö KAIKKI saaristolaiset ole ruotsinkielisiä??!!)…

Tukholman tyttö kirjoitti...

Minttu, tehän ootte olleet varsinaista eliittiä kun ootte saaneet eliittiravintola Kungsholmenista pöydän ;) Fredsgatan 12 oisin vielä ymmärtänyt, mutta tää oli vähän huvittava kyllä.

Hna, meillä on aika selvät sävelet kielen suhteen - J puhuu ruotsia ja mä suomea meidän tulevan prinsessan/prinssin kanssa. Täytyy vaan muistaa olla johdonmukainen. Suunnittelen myös useita ja säännöllisiä Suomen vierailuja sukulaisten ja kaverien luo, sekä Tukholman suomenkielistä tarhaa, jos sieltä vaan saa paikan, jotta kieli myös pysyisi ja kehittyisi. Tukholmassa onneks on tosi paljon suomalaisia, joten sen puoleen ei ole ihan yksin "ongelman" kanssa. Mulla on myös suomalaisia ystäviä täällä, joilla pieniä lapsia, joten niiden kanssa päässee meidän lapsi myös toivottavasti harjoittamaan suomea.

Hanna Kopra kirjoitti...

Mä arvostan tota, vaikka jotkut meuhkaa ettei lapsi sitten opi mitään kunnolla. Höpö höpö. Kyllä oppii, jos ollaan selkeitä siitä missä ja kenenkin kanssa puhutaan mitäkin ja huolehditaan just sanaarastosta ja että pääsee harjoittamaan niitä kieliä. Ja sehän on lahja, toinen kieli ihan tosta vaan, puoli huomaamattomasti haltuun.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hna, I agree totally, must on ihan puppua ettei lapsi pystyisi oppimaan kahta kieltä kunnolla. Esimerkkejä on monia, kuinka lapsi oppii jopa usemapiakin kieliä jos tosiaan ollaan johdonmukaisia kielten puhumisessa. Toinen asia on sitten se, kuinka jaksaa taistella sen puolesta että lapsi tosiaan ylläpitää kieltä, koska niitä hetkiä varmasti tulee kun lapsi tykkää että suomi on ihan kökköä ja onko sitä pakko puhua jne.

On muuten säälittävää, kuinka paljon Ruotsissa oli lapsia - nykyään nuoria aikuisia - joille ei (yleensä nimenomaan) äiti juuri tästä syystä halunnut 70-luvulla opettaa suomea, kun sitten ei oppisi mitää kunnolla. Lisäksi tietty suomi oli hävettävä kieli 70-luvulla, parempi vaan ettei kukaan päässyt haukkumaan finnjäveliksi. Nyt sitten on tosi paljon toisen polven suomalaisia, jotka ei osaa suomea yhään eikä pysty puhumaan suomalaisten lähisukulaisten kanssa.