maanantaina, heinäkuuta 02, 2007

Verenluovutusta

Luin hna:n blogista, että Suomessa voi luovuttaa istukkaveren veripalvelun kautta hyötykäyttöön. Innostuinpa siitä minäkin. Miksei luovuttaisi, enhän sillä itsekään mitään tee. Miten siis täällä lahden toisella puolen?

Ensinnäkään Ruotsissa homma ei toimi SPR:n kautta, vaan täällä on erillisiä verikeskuksia ja veribusseja, jotka eivät (ilmeisesti) ole mitenkään sidoksissa Punaiseen Ristiin. Toisekseen löysin GeBlodin sivuilta ao vastauksen kysymykseen, jonka joku muukin oli osannut esittää:

Jag läste att i Finland kan man donera blod samband med födsel, alltså man tar blod från moderkakan, som då kan hjälpa t.ex. leukemipatienter. Finns den möjligheten i Sverige? Jag är gravid nu, och i så fall om man kan, ska man anmäla det i förväg till förlossningen/
barnmorskan?

Svar: I flera länder (bl.a. Finland) har man på senare tid byggt upp så kallade biobanker för stamceller från navelsträngsblod. Man tar då tillvara blodstamceller från moderkakan (=navelsträngsblod) och fryser ned dessa för långtidsförvaring. Cellerna kan sedan användas vid behandling av exempelvis leukemi, om annan (vuxen) donator av blodstamceller ej finns att tillgå.
I Sverige har regeringen nyligen beslutat att inrätta en nationell biobank för stamceller från navelsträngsblod, närmare bestämt på blodcentralen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Verksamheten är under uppbyggnad, och blodcentralen kommer sannolikt att själv helt styra över när, var och hur insamlingen av navelsträngsblod kommer att ske. Initiativet till insamling kan alltså ej komma från enskilda gravida kvinnor.

Oli vähän vaikeaaa ruotsia, mutta lyhyt käännös: ei voi. Hommaa ollaan suunnittelemassa, mutta tällä hetkellä ko mahdollisuutta ei ole olemassa.

Se siitä siis. En toisaalta ole aiemminkaan luovuttanut täällä, vaan tapa jäi muuttaessani Suomesta. Ehkä sitten taas raskauden jälkeen jossain vaiheessa voisi ryhtyä aktiiviksi luovuttajaksi. Mutta kyl vähä harmittaa ku ei nää ruotsalaiset oo siis tätäkään tajunnu.....

3 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Hassua! Luulisi että istukkaveren luovutus olisi ihan yleistä!

Tässä se TAAAAS nähdään, kun on katottu liikaa Dr. Housea ymv, niin sitä vaan pitää selvänä että kaikki tieteellinen on ihan pala kakkua…

Ja etenkin että Ruattissa olisi joku tämmöi käytäntö, kun Skandi maista se on kaikessa Suomea (melkein) edellä.

Anonyymi kirjoitti...

Komppaan edellistä! Tosin sitten tulin ajatelleeksi: vieläkö me suomalaiset tosiaankin ajatellaan, että Ruotsissa ollaan meistä kovasti kaikessa (tai ainakin vähän joissain asioissa :) edellä? Ei kai sentään!

Mutta hämmästyttävää silti. Täällä Hollannissa olen jo tottunut siihen, että asioissa ollaan pikemminkin Suomea jäljessä kuin edellä, vaikka joskus tänne muuttaesani toison luulinkin. Ja nyt sitten vietiin vielä toivo Ruotsinkin edelläkävijyydestä, heh. Pitänee vaan jaksaa kehua Suomea tästä eteenpäinkin!

Terkut sateisesta Amsterdamin (
http://richt.typepad.com )kesästä!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hna, niinpä! Sitä suomalaiset usein kuvittelee että Ruotsi on edelleen kaikessa edellä - ja etenkin ruotsalaiset itse useimmiten kuvittelee että ne on kaikkein edistyksellisempiä kaikissa mahdollisissa asioissa (ärsyttävää oikeasti!!). Mutta ei se todellakaan ole niin! Raskausaikana oon huomannut monta juttua, jotka Suomessa on paremmin kun Ruotsissa. Esim. täällähän eka ultrakin on vasta se rakenneultra viikolla 18-20. Ja äitiyspakkausta ei tietenkään ole.....

VR, mun yksi työkaveri on Hollannista kotoisin ja käy hakemassa mm. lääkkeitä ja jotain hoitotuotteita lapselleen aina sieltä kun kuulemma Ruotsista ei saa mitään vastaavaa. Että kaikkea sitä oppii tässä matkan varrella!

Terkkuja myös sinne Amsterdamiin (siskoni on muuten myös siellä parhaillaan :)