sunnuntaina, heinäkuuta 01, 2007

Sataa sataa ropisee - lukemista ja mökki-ikävää

Heräsin taas aamulla sateen ropinaan. Eilen sama juttu. Mukavasti alkoi loma pohjoismaisessa kesäsäässä. Toisaalta ei yhtään harmita, kun on kasa leffoja ja kirjoja odottamassa, eikä siis tarvitse potea huonoa omaatuntoa siitä, ettei mene ulos vaikka ollenkaan koko päivän aikana. Voi vaan käpertyä peiton alle ja jatkaa lukemista siihen mihin illalla jäi.

Sain VIHDOIN Irvingin loppuun ja nyt ajattelin aloittaa Stieg Larssonin Luftslottet som sprängdes -kirjan, Millennium-sarjan viimeisen osan. Tiedän vaan, että kun sen aloittaa, sitä ei voi lopettaa... Luin ekaa ja tokaa osaa yötä päivää, ja kolmas on kuulemma yhtä hyvä, jollei parempi. Ensimmäistä osaa saa jo myös suomeksi. Kirjoja olisi tullut lisääkin, mutta onneton kirjailija meni ja kuoli kolmannen kirjansa jälkeen. Millennium-sarja on ollut Ruotsin kohutuimpia ja luetuimpia viime vuosina. Jos pidät ruotsalaisista dekkareista, aivan varmasti pidät tästä. Ensimmäinen romaani Men som hatar kvinnor (julkaistu 2005) voitti vuoden parhaan pohjoismaisen rikosromaanin palkinnon Glasnyckelnin v 2006 ja toinen romaani Flickan som lekte med elden voitti parhaan ruotsalaisen rikosromaanin palkinnon v 2006.

Lukemisen lisäksi olen miettinyt ja harmitellut tätä mökkijuttua, enkä käsitä miten täällä voi olla niin vaikeaa päästä saunaan. Kun ruotsalaiset kuitenkin saunoo ihan kiitettävästi (ei verrattavissa Suomeen tosin). En tunne täällä ketään, jolla olisi kotona sauna. Ja mulla on kuitenkin aika monta tuttua, jotka asuu joko omakoti- tai rivitalossa Tukholmassa. Edes niillä, joilla on mökki, ei ole mökillään saunaa! Mitä helkkaria on mökki ilman saunaa?? Naurettava ajatuskin. Ja miten selviän koko kesän ilman saunomista ja uimista? Mulle on ehdoteltu kaikenlaista, kylpylään menoa ja hotellinsaunaa Göteborgissa tai Sats-kuntosalin saunaa, mutta siis haloo, oikeasti eihän noista tule kuin paha mieli. Kun vertaa puulla lämpiävään mökkisaunaan eikä edes pääse järveen/mereen uimaan. Tukholmassa on ilmeisesti joitain yleisiä saunoja, mutta näissäkin uiminen tapahtuu altaassa (kaupungissa jossa on vettä joka puolella!!) ja ainakin joihinkin pitää olla lisäksi jäsen. Tietäskö kukaan mitään paikkaa missä pääsisi kesällä saunaan ja uimaan mereen/järveen Tukholmassa, tell me pliis!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos dekkarivinkistä, olenkin kaivannut ruotsinkielisiä dekkareita viime aikoina. Täytyypi hankkia opukset käsiini syksymmällä, kunhan olen sen vihoviimeisen tentin saanut puristettua kasaan. Ennen en taida uskaltaa.

Meillä muuten oli Sollentunassa asuessani oma sauna. Joku syyhän siihen täytyi olla, että omistajat olivat sen rakentaneet, mutten enää muista, mikä se olisi mahtanut olla. Sähkösauna se toki oli, eikä Edsviken ollut ihan niin näppärän kävelymatkan päässä, että siinä saunasta olisi viitsinyt pulahtaa. Eli ei sun ehkä kuitenkaan kannata sinne asti suunnata vieraiden ihmisten oven taakse toiveikkaasti koputtelemaan... Toivottavasti löydät kunnon saunan, kyllähän Tukholmassa täytyy sellainen jossakin olla!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Mä en tosiaan kyennyt laskemaan kirjaa käsistäni kun olin sen aloittanut, joten jos on jotain pakollisia velvotteita - kuten tentti - niin ehkä kannattaa aloittaa vasta sen jälkeen :) Kaikkihan ei tietysti tykkää samanlaisista kirjoista, mutta ainakin täällä nuo kirjat on olleet tosi suosittuja.

Kyllä kai täältäkin joitain edistykselliiä saunallisia tosiaan löytyy. Mitenkään kauhean yleistä se ei kyllä ole. Joudun ehkä tyytymään uimahallin saunaan tänä kesänä, mutta täytyy lohduttautua että tuleehan se ensi kesäkin vielä joskus.... ja sitten pääseekin saunaan taaperon kanssa, eikö olekin huima ajatus!

Anonyymi kirjoitti...

Juu, ensi kesänä sitten kunnon puulämmitteiseen saunaan taaperon kanssa. Tosin kokemukseni taaperoiden kanssa saunomisesta ovat vähän sellaisia, etteivät aikuiset välttämättä kummoisista löylyistä pääse nauttimaan...

Meillä onneksi on kotona oma sauna, johon pääsemme varmaan livahtamaan joskus Rääppiksen unien aikaan, Jo sekin on iso asia, ettei välttämättä tarvitse hankkia lastenvahtia saunavuoron ajaksi. Saunaan toki Rääppiksenkin totutamme heti, kun vain neuvolasta luvan antavat.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Oi, oisipa ihanaa jos olisi oma sauna. Tai edes taloyhtiön sauna. Sitä ajattelin tulevaisuudessa lobata, mutten juuri usko onnistuvani vakuuttamaan muita talon asukkeja saunan tarpeellisuudesta. Mutta tänään löysin kuin löysinkin saunan järven rannalta Tukholmasta! Ja ensi kesänä sitten Suomessa :)