torstaina, kesäkuuta 07, 2007

Sairaslomalla

Nyt siis ollaan sairaslomalla. Aamulla kävin neuvolassa antamassa näytteen, tulokset tulee maanantaina. Barnmorska sanoi, että siihen asti pitää olla kotona ja levätä. Soitin töihin, meillä saa olla 5 päivää sairaana ilman lääkärintodistusta. Kuulemma Ruotsissa yleisesti saa olla 2 viikkoa! Täällä onkin maailman korkeimmat sairaspoissaololuvut. Siinä missä suomalaiset on perinteisesti olleet työttömiä, on ruotsalaiset sairaita.

Päivä on sittemmin mennyt nukkuessa ja lukiessa Anna-Leena Härkösen romaania Loppuunkäsitelty. Ei ehkä pitäisi lukea surullisia kirjoja tässä tilassa, kirja kertoo Härkösen sisaren itsemurhasta. Varsinkin kun omassakin lähipiirissä on joutunut sellaisen kokemaan. Onneksi siitä on jo aikaa, ettei ihan mene hajalle. Härkönen kirjoittaa: ”Ennen mielisairaaloihin jouduttiin, nykyään sinne päästään”. Näinhän se onkin. Tosi järkyttävää. Oma ystäväni pääsi aikanaan sairaalaan mutta pääsi poiskin, liian aikaisin. Ihmisiä pistetään ulos lääkepurkki kädessä, ja toivotaan että ne selviää. Ne ajelee sitten 3B:lla ympyrää, tappaa itsensä tai toisiam, ajaa autolla rallia ihmisten päälle, niin kuin täällä Tukholmassa kävi vanhassa kaupungissa joku aika sitten. Siinä on nykyajan mielenterveyshuolto, surullista.

Kaakelimies on ollut täällä tänään laittamassa lattiaa. Se on superhieno! Laitan illemmalla pari keittiökuvaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kommentoimpas vanhaan kun huomasin:
Ruotsissa voi ilman lääkärintodistusta olla poissa 5 päivää (mukaanlukien viikonloppu). Työnantaja voi myös vaatia todistuksen ensimmäisestä päivästä lähtien, riippuen työntekijän "taustasta" (yli 6 lyhyttä sairaspoissaoloa 12 kk:n aikana).

Tukholman tyttö kirjoitti...

Kiitos kommentista Sirpa! Minulle sanottiin lääkärin vastaanotolta, että viisi päivää voi olla tosiaan sairaana ilman lääkärintodistusta. Eivät maininneet kyllä, että siihen sisältyisi myös viikonloppu. Tästä tuntuu liikkuvan kaikenlaisia uskomuksia enemmän kuin tietoa, vastaus riippuu vastaajasta.. Eri työnantajilla on tosiaan eri käytännöt myös. Nythän on paljon ollut keskustelua siitä, että kaksi ensimmäistä sairaspoissaolopäivää tulisivat palkattomiksi (kun tällä hetkellä vain ensimmäinen päivä on palkaton). Ongelma täällä kuitenkin lienee enemmänkin pitkät kuin lyhyet sairaspoissaolot.