keskiviikkona, kesäkuuta 20, 2007

Pakolaispolitiikkaa

Pakko puuttua tämän päiväiseen DN:n uutiseen.

Tämän vuoden aikana Ruotsista on pakolaisstatusta hakenut 14 853 henkilöä. Näistä 7775 on Irakista. Ja vuodesta on mennyt vasta puolikas. Se on aika uskomaton määrä ihmisiä. Vuoden 2007 ensimmäisen 5 kk aikana pelkästään Malmön pakolaiskeskuksen kautta on kulkenut 4313 henkilöä, joista puolet Irakista. Irakilaisten pakolaisten määrä kaksinkertaistunee tänä vuonna verrattuna viime vuoteen. Hakemusken käsittelyaika on tänä vuonna ollut keskimäärin 121 päivää, ts. noin 4kk.

Miksi niin moni hakee turvapaikkaa Ruotsista? -Meillä on humaanimpi asenne, pakolaisilla on suuremmat mahdollisuudet turvapaikkaan Ruotsissa kuin muualla Euroopassa, sanoo Eva Zimmerman, Malmön turvapaikkayksikön johtaja tämän päivän DN:ssä. Hän toteaa myös, että määrät pysynevät yhtä suurina niin kauan kuin humaania politiikkaa jatketaan, ja vaikka käytäntöä tiukennettaisiinkin ei irakilaisia voida lähettää takaisin ennen kuin tilanne Irakissa on parantunut. Näin siis Ruotsissa.

Entä Suomi?

Mikä lienee Suomen luku? Muutama tuhat? Pari sataa irakilaista? Ja Suomen poliitikot kauhistelevat pakolaistulvaa, tuomitsevat "elintasopakolaiset", vetkuttelevat lupapäätöksissä. Turvapaikkaa hakenut henkilö saattaa joutua odottamaan vuosia ennen kuin saa päätöksen. Vapaaliikkuvuus.net toteaa: Turvapaikanhakijoita tulee Suomeen hyvin vähän, viime vuonna heitä oli 3574. Tästä huolimatta turvapaikan sai ainoastaan 12 hakijaa, mikä tarkoittaa n. 0,3 % hakijoista. Oleskelulupia myönnettiin 597 hakijalle eli noin kuudesosalle hakijoista. Kuitenkin noin puolet oleskeluluvista oli tilapäisiä eli ns. b-lupia.

Ja B-luvasta: B-oleskelulupa on ulkomaalaislain 51 pykälään perustuva tilapäinen oleskelulupa, joka myönnetään, mikäli perusteita turvapaikkaan tai muuhun oleskelulupaan ei ole, mutta käännyttäminen ei teknisistä syistä ole mahdollista. Käytännössä nämä ”tekniset syyt” tarkoittavat esimerkiksi sisällissotaa turvapaikanhakijan lähtömaassa tai lentoyhteyksien puuttumista. Tämä ei ulkomaalaisviraston mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseiset hakijat olisivat käännytettäessä vaarassa. B-lupia onkin myönnetty pääasiassa Somaliasta, Afganistanista ja Irakista tulleille hakijoille.
(...) Nyt b-luvasta on tullut institutionalisoinut syrjäyttävä käytäntö, jonka vuoksi sadat ihmiset viettävät vuosia vastaanottokeskusten kaltaisissa olosuhteissa ilman normaalin elämän edellytyksiä: ero b-luvalla maassa oleskelevien ja säilöönottokeskukseen suljettujen välillä on loppujen lopuksi näennäinen.
(...) Kerrallaan vuodeksi annettava b-lupa ei oikeuta sen enempää työntekoon kuin kuntapaikkaankaan, eli esimerkiksi lapsilta voidaan evätä oikeus koulunkäyntiin.

Siis 12 hakijaa sai turvapaikan vuonna 2006. Hajoa siihen. Hävettää.

Ei kommentteja: