Viikonloppu mennyt hikoillessa, J:n ystävän lapsen ristiäisissä ja juhlissa ja eilen parin kaverin kanssa takapihalla grillaillessa. Eilen oli Tukholman marathon, aivan järkyttävässä helteessä, en tajua miten juoksijat selvisi hengissä. Suurin osa oli kuitenkin päässyt maaliin asti. DN:n mukaan siellä oli 6270 suomalaista kaikkiaan 17655 ilmoittautuneesta. Huisaa! Suomeakin jopa kuuli kauttimista ohi kävellessämme.
Eilen ristitty J:n ystävän lapsi on jo 10kk ja nyt vasta oli ristiäiset. Kummallinen maa ja oudot käytännöt. Kaiken lisäksi ristiäiset oli samaan aikaan toisen lapsen kanssa, joka ei ollut siis mitään sukua tai kaveruussuhdetta tälle kaverin lapselle. Pappi puheli hassuja ja mm. heitti kulhosta kastevettä seurakunnan päälle. Musta oli vähän outoa. Tällaiset asiat aina pistää miettimään eri maiden käytäntöjä ja oletettuja totuuksia - mistä syystä esim Suomessa ristiäiset pitää järjestää 3kk syntymän jälkeen? Eikö näin edelleenkin ole, vai olenko ihan väärässä? Kai se on siksi, että nimen antaminen liittyy ristiäisiin ja nimi pitää antaa 3kk sisällä syntymästä? Mutta toisaalta, eihän nimen antaminen välttämättä liity ristimiseen - ristiäisethän on itse asiassa kirkkojuhla jossa lapsi otetaan seurakunnan jäseneksi. Ei sillä ole välttämättä nimenantamisen kanssa mitään tekemistä. Vai?
Me ollaan kanssa puhuttu paljon ristiäisistä, missä ne järjestetään ja milloin. Eiliseen saakka J oli aika skeptinen koko toimituksen suhteen, mutta totesi eilen, että ehkä on hyvä tehdä niin kuin enemmistö ja antaa sitten lapsen myöhemmin päättää haluaako kuulua kirkkoon vaiko ei. Mä olin kyllä jo ajat sitten päättänyt, että ristiäiset pidetään :) Täällä on yleisesti vaan kaksi kummia - kummitäti ja kummisetä - ja siis Suomen monikummikäytäntö on J:n mielestä ihan outo. Mä haluan kuitenkin kaksi kummia omalta puoleltani, joten jos Ruotsi ei tätä hyväksy niin sitten on vissi että ristiäiset on Suomessa.
Tänään oli vielä profylax-kurssi, joksi täällä synnytysvalmennusta kutsutaan. On siis kahtaa erilaista kurssia, sairaalan järjestämä, joka on luentomallinen ja ilmainen, ja jossa kerrotaan yleisesti synnytyksen etenemisestä, kivunlievityksestä sekä synnytyksen jälkeisestä ajasta ja imetyksestä (missattiin vika kohta). Sitten on tämä profylax-kurssi, joka on maksullinen, siellä ollaan pienessä ryhmässä ja käydään läpi sekä harjoitellaan hengitysharjoituksia. Ensi viikoksi saatiin jopa harjoituksia mitä pitää kotona tehdä. J:n mielestä oli aika huuhaata osa (ja munkin kyllä) mutta harjoitukset oli kuulemma hyviä. En sitten tosiaan tiedä, onko niistä tositoimissa mitään apua. Ärsyttää vaan, kun annetaan absoluuttisia ohjeita, esim että latenssi-vaiheessa (mikä lienee suomeksi??) kannattaa levätä, kävely ja portaiden ravaaminen ei auta mitään. Työkaveri oli kuitenkin sitä mieltä, että nimenomaan se oli ollut hänelle hyväksi. onko muka olemassa jotain absoluuttisia totuuksia? Ainakin ne tuntuu muuttuvan aika ärhäkkään eri vuosikymmenillä... Mutta käydään nyt nämä kurssit, voin sitten jälkeenpäin kertoa oliko niistä mitään hyötyä!
Remonttiäijät kävi perjantaina tuomassa keittiökalusteita ja nyt meidän olohuoneessa näyttää tältä. Kääk... Muuta ne ei sitten tehneetkään perjantaina, joten elän todellakin toivossa että ne tulee huomenna ja pistää hösseliksi, että saadaan joskus taas asumiskelpoista.
Huomenna tulee virstatietulehdus-testin tulokset ja selviää ollaanko sitä vielä ensi viikollakin sairaslomalla vaiko eikö.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti