Jos asuisin melkein missä muualla tahansa maailmassa, joutuisin todennäköisesti takaisin töihin viimeistään ensi viikolla. Vera tosiaankin täyttää 4 kuukautta viikonloppuna! Iso tyttö, ei mikään ihan pieni vauva enää. Ja suurin osa maailman äitejähän elää todellisuudessa, jossa paluu töihin on edessä kun vauva täyttää 3-4 kk. Ihan järkyttävä ajatus, että vauva pitäisi laittaa hoitoon tässä vaiheessa.
Jenkeissä esim ei ole ollenkaan maksettua vanhempainlomaa. Päiviä siis xero, nada, niente, noll. 12 viikkoa voi pitää äitiyslomaa ilman korvausta. Monellakohan lienee siihen varaa? Osa työnantajista tietysti korvaa jotain, mutta se on ihan työnantajasta kiinni. Korvattua vanhempainlomaa: Singapore 12 viikkoa, Japani 14, Hong Kong 10. Uusi-Seelanti 14, Australia 0. Nolla! Itävalta, Ranska, Hollanti ja Espanja 16, Italia 22. Kerrassaan surullista. Palkatonta saa sitten ottaa erinäisiä määriä, mutta tosiaankin, ei sellaiseen kaikilla ole mahdollisuutta.
Onneksi asun täällä. Onneksi minun ei tarvitse mennä vielä takaisin töihin.
8 kommenttia:
Ihan samaa olen miettinyt varsinkin nyt, kun olen itse laskeskellut äitiyslomapäiviä ja päivärahoja.
Sanos muuta. Kuvittelin aiemmin, että Suomessa vanhempainvapaa on ihan toooosi pitkä (ja onhan se suureen osaan muuta maailmaa verrattuna). Nyt, kun olen äitiyslomalla, vauva ei ole vielä edes syntynyt ja vanhempainvapaa päättyy 9,5 kk:n kuluttua, tuntuu sekin varsin lyhykäiseltä ajanjaksolta. Puhumattakaan sitten siitä, jos vapaa tosiaan olisi sen pari hassua kuukautta, jos sitäkään. Ja meillä sentään on vielä vanhempainvapaiden päälle hoitovapaatkin.
Niimpä. Hullu maailma. HULLU!
Niin, ei tuo Suomen n 10 kk kovin pitkältä tunnu sekään, vaikka onkin niiiin paljon pitempi kuin muualla... ja tosiaan vanhempainvapaa päälle, jos sitä haluaa ottaa. Ruotsissa tosin on vielä enempi. Mutta tässä kysymyksessä Ruotsi onkin aika extreme. Loppumaailma on hullu.
Asun yhdessä noista mainitsemistasi maista. Onhan se aika hurjaa, että lapset viedään päiväkotiin jo muutaman kuukauden ikäisenä. On tullut kyllä kovasti mietittyä tuota, kun monet suomalaiset ystäväni ovat täällä tuossa tilanteessa. Täällä on muutenkin monia omia kummallisuuksia vauvoihin liittyen, esim. kotisynnytys on todella yleinen (huh!).
Bisquits, ihan kamalaa! Miten ne sun suomalaiset ystävätsiellä oikein kestää ja pystyy siihen? Kun jotenkin mä ainakin olen omaksunut suomalaisena ajatustavan että tietysti lasten kanssa ollaan kotona (äiti tai isä on) ainakin 10kk asti.. olis IHAN kamalaa jos joutuisikin sellaiseen kulttuuriin että olisi pakko viedä lapsi hoitoon tässä vaiheessa.
No, onhan se ollut monelle shokki. :-) Toisaalta täällä ollaan vapaamielisempiä työskentelyn suhteen. Monet perheet tekevät niin, että isä työskentelee 4 päivää viikossa, äiti 3 ja loput ajasta (2 päivää) lapsi on hoidossa päiväkodissa tai isovanhempien luona. Kyseinen systeemi tuntuu toimivan ihan hyvin, ja luultavasti mekin päädymme samaan ratkaisuun, mikäli saamme lapsia.
Bisquits, niin kaikkeen varmaankin tottuu ja maassa maan tavalla.. Tuo kuulostaa jo paremmalta kuin lapsen laittaminen kylmästi päiväkotiin koko viikoksi 3kk vanhana!
Ruotsissa on kanssa tosi joustava järjestelmä kotonaolon/ työssäkäynnin suhteen, jos haluaisi yhdistellä kotonaoloa ja työskentelyä, niin että äiti ja isä kävisivät vuorotellen töissä ja olisivat vuorotellen kotona vauvan kanssa. Mutta about kukaan ei kyllä vie lasta hoitoon täällä ennen 1 ikävuotta, monet tarhat kieltäytyy myös ottamasta alle vuoden vanhoja.
Lähetä kommentti