keskiviikkona, marraskuuta 28, 2007

Suomen tuliaisia









Kaveri tulee kylään viikonloppuna vauvansa kanssa ja kyseli mitä halutaan tuomisiksi.

2. Entistä Turun, nykyään kai Auran sinappia
3. Karjalanpiirakoita



Näitä löytyy huonosti jopa täällä Ruotsissa, itse kun en jaksa juuri mitään Suomi-puoteja etsiskellä.

Mitä sinä kaipaat tai kaipaisit Suomesta ulkomailla asuessasi?





17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä asuin muutamia vuosia sitten Ranskassa ja mun mummo lähetti sinne Aura-juustoa joka on mun herkkua. En nyt tiiä oliko niin järkevää lähettää Ranskan kaltaiseen juusto-maahan homejuustoa, mutta kyllä se aina ilahdutti. Joululahjaksi isäni taas lähetti mulle sinne pullon punaviiniä, mikä oli sekin ehkä vähemmän järkevää :). Mutta ne perinteiset, SE Fazerin suklaa, sitä mä kyllä kaipasin vietävästi ja tietty ruisleipä kun eihän patonkikansa sellasen päälle ymmärrä yhtään mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäisenä tulee mieleen tervaleijonat, joita olen pieneksi yllätyksekseni nyt himoinnut. En ole varmaan ikänäni sellaista askia ostanut ennen kuin tulin raskaaksi.

Ruisleipää voisin kaivata kausittain. Muuta en osaa ihan äkkiseltään sanoa. Ehkä se riippuisi hieman siitä, kuinka erilaisessa systeemissä eläisi. Voisi tulla paljon yllätyksiä, kun nyt niin montaa asiaa pitää niin itsestään selvänä, ettei osaa edes ajatella.

Anonyymi kirjoitti...

Fazeria, Fazeria, Fazeria... ja ruisleipàà, lohta, karjalanpiirakoita, hmm... Taffelin sipsejà, maksamakkaraa, punajuurisalaattia, joulukinkkua, rasvatonta maitoa, laatikoita, karkkeja (makuunia yleensà) ja oi, tàà lista voisi venyà loputtomiin! :D

Paljon paljon làmpimià terkkuja!!!

ctrl+z kirjoitti...

Ksylitolipurkkaa, Serlan nenäliinoja, ruisleipää, salmiakkia, turkinpippureita ja vastaavia, rahkaa ja viiliä... ja nämä siis USA:n länsirannikolla asuessa.

Anonyymi kirjoitti...

:O Eikö Ruåtsissa saa edes Fasun sinistä?! Marabouko siellä voiton vie?! Se ei oo _mitään_ Fasuun verrattuna!

Mä kaipaisin varmaankin tiettyjä salmiakkimakeisia ja ehkä eniten RUISleipää!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Ruisleipää täältä onneksi saa, jopa Fazerin sellaista. Mutta ei, lähikaupasta ei tosiaankin löydy perinteistä Fazerin sinistä. Jostain erikoisvalikoiman omaavasta puodista voisi löytyä. Ja Marabouhan on siis ihan syvältä... oikeesti. Eihän se ole suklaata nähnytkään.

Rahka ja viili! Niitä ei oikein ole täälläkään ihan vastaavia. Eikä maksamakkaraa!

Ja lonkerokin tuli tässä mieleen, että sitä tekee joskus mieli ja sitähän ei täällä ole...

Muuten varmastikin olot ovat täällä aika kotoisat verrattuna Italiaan ja Amerikkoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Oi...
Salmiakkia, viiliä, karjalanpiirakoita, HK:n maksamakkaraa, Fazerin sinistä, kunnon täysjyväistä kauraleipää, Taffelin sipsejä, mustikkakeittoa, ksylitol pastilleja, serlan vessapaperia...
Listaa läytyy jo :)
Mutta voisin kuvitella, että sitten joskus Suomeen palauduttuani ajattelen suurella hartaudella täkäläisiä ruokia. Erityisesti ranskiksia.

Piia kirjoitti...

Moi!

Olen muutaman kerran käynyt lukemassa blogiasi. Asun itse perheeni kanssa Skånessa, Ystadin liepeillä. Olemme asuneet täällä vajaa 2 vuotta.

Itse kaipaan eniten Xylitol-purkkaa. Ihmettelen usein, miksiköhän Ruotsalaiset eivät ole vielä keksineet tuota xylitol-juttua. Olen siitä maininnut hammaslääkärissä ja neuvolassa - ovat olleet aika ihmeissään, että mikä se sellainen makeutusaine on mikä on hyväksi hampaille. Näin voi naapurimaissakin olla ihan eri käsitykset asioista. Tai ehkä toi xylitol on suomalaisten vaalima salaisuus ;-)

Tilasin aikaisemmin tuliaisina myös Turun sinappia mutta sitten löysin Skånelaista ihan yhtä hyvää sellaista :-)

Välillä kaipaan ihan tuoretta ruisleipää. Vaikka täältäkin saa Fazerin ruisleipää ei se ole enää kovin tuoretta kaupan hyllylle saapuessaan. Paahdettuna sekin kyllä menee!

Kauanko olet asunut Ruotsissa?

Mimmu kirjoitti...

Irtokarkkeja ja kunnon maitoa. Espanjassa ei juuri irtokarkkeja tunnettu, tai sitten ne olivat sellaisia todella tahmeita viinikumiällötyksiä. Maito oli lähinnä iskukuumennettua, eli todella makeaa tai jos "päivänmaitoa" sai täytyi se juoda samana päivänä kun ei se säilynyt pitempään.

Anonyymi kirjoitti...

Hemköp Citystä löytyy Fazerin sinistä, maksamakkaraa ja Valion viiliä. Lidlistä saa kuulemma aitoa rahkaa (Kesella on melkein kuin rahkaa).

Itse kaipaan Xylitol-purkkaa ja tavallisia makaroneja (ruotsalaiset lällyjä) - melkein kaikkea muuta täältä Ruotsista jo löytyykin.

Piia kirjoitti...

Itse ostan fullkorn makaroneja, ne on jees. Ja niistä tulee hyvä makaronilaatikko. Tavalliset makaronit täällä Ruotsissa on tosi 'lällyjä', kuten anonyymi tuossa mainitsi.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hauskaa miten monella on ehdottomia suosikkituotteita :) Ja välillä kyllä todella miettii, miten ihmeessä suomalaiset on niin huonoja markkinoijia, ettei edes sellainen todella hyödyllinen tuote kuin xylitol-purkka ole löytänyt tietään tänne lahden toiselle puolelle! Itse en ole edes asiaa juuri ajatellut, kun en oikeastaan juurikaan osta purkkaa. Mutta totta se on, en ole koskaan missään nähnyt xylitolia! Kummallista todellakin.

Piia, olen asunut Tukholmassa 4 vuotta. Aika menee ihan hurjaa vauhtia! Kiva kun käyt täällä lukemassa ja kommentoit! Hammaslääkärikäynneistä puheen ollen, oletko muuten itse ollut järkyttynyt hammaslääkärikuluista?

Koo, Serlan vessapaperia? Mitä vessapaperia siellä rapakon takana oikein sitten on???

Mimmu, irtokarkkeja ei tosiaankaan Espanjassa näkynyt! Muutenkin oli jännä, miten lähellä kassoja ei ollutkaan karkkihyllyjä, kuten Suomessa ja Ruotsissa, houkuttelemassa jonossa seisojia tarttumaan viime hetkellä suklaaseen tai vastaavaan.

Anonymous, onko Hemköp City se keskustan Åhlensin alakerran kauppa?

Piia, munkin pitää alkaa harjoitella makaronilaatikon tekoa kunhan Vera kasvaa, kun sehän on lasten lempiruokaa...

Piia kirjoitti...

Joo, olen käynyt hammaslääkärillä. Ja joo, olen aika järkyttynyt kunnallisen hammashoidon hintatasosta!

Toivottavasti ei ole ihan heti tarvetta mennä uudelleen ;-)

Tukholman tyttö kirjoitti...

Piia, niin täällähän ei ole varsinaisesti kunnallista hammashoitoa, paitsi lapsille taitaa olla. Kyllähän Suomessakin yksityinen maksaa, mutta että yksityinen tosiaankin on ainoa vaihtoehto täällä. Mä olen edelleenkin aika järkyttynyt siitä, ettei hammashuolto kuulu kansankodissa halpaan perusterveydenhoitoon...

Anonyymi kirjoitti...

Juu, Hemköp City on se keskustan Åhlensin alakerran kauppa. Sieltä löytyy sinistä lenkkiäkin...!

Piia kirjoitti...

Aijaa 8-) Mä ihan luulin, että 'Folktandvården' on kunnallinen hammashoitola :-) Oletin vaan, että täällä on samat systeemit kun Suomessakin.

Kiitos kun valaisit asiaa :-) Ehkä sitä voi etsiä vähän miellyttävämpää paikkaa ensi kerralle. Olin todella pettynyt kun olin lasten kanssa siellä.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Piia, joo niinhän se kuulostaa että se olisi, se on siis jotenkin kunnan omistama mutta silti yksityiset hinnat! Eli täällä ei tosiaan ole samat systeemit... lapset tosin kai kannattaa viedä folktandvårdeniin, en ole ihan vielä perillä lasten systeemeistä, kannattaa tarkistaa! Meille aikuisille ei ole väliä mihin menee, aina maksaa paljon, eli kannattaa tosiaan vaihtaa jos oli huonoa palvelua!