Tällä viikolla on sekä Suomessa että Ruotsissa saatu hyviä uutisia raskauden aikaisista seulonnoista. Sattumoisin tiistain Hesarissa ja maanantain Dagens Nyheterissä oli melkeinpä samanlaiset jutut. Ruotsissahan niskapoimutestiä ei tähän mennessä ole tehty kuin 35v täyttäneille äideille, ja muille vain poikkeustapauksessa.
Nyt DN uutisoi, että kromosomtest erbjuds alla gravida, eli vielä tätä nupp-testiä (niskapoimu) kehittyneempää versiota kub-testiä (Kombinerat Ultraljud och Biokemi) aletaan tulevaisuudessa tarjota kaikille raskaana oleville naisille. Jo on aikakin! Musta oli todella hämmentävää, ettei nupp-testiä raskaana ollessani edes ehdotettu. Suomessahan se on automaatio kaikille, jotka sen haluavat tehdä. Kub-testi ilmeisesti on nyt tulossa myös Suomeen, HS:n mukaan. Kub-testissä yhdistetään niskapoimutesti, äidin verikoe sekä äidin ikä ja tietokone laskee todennäköisyyden saada down-lapsi. Tällä menetelmällä saadaan aiempaa tarkempi tulos.
Molemmissa lehdissä oli myös aivan vastaavat jutut down-lapsen äideistä, jotka ovat valinneet synnyttää down-lapsen ja jutuissa ihmetellään (vapaasti käännettynä), halutaanko yhteiskunnasta siivota pois kaikki poikkeavat. Niin, todellakin vaikea kysymys. Jos on riskinä saada vammainen lapsi, haluaako sellaisen riskin ottaa? Vaikka sitten down-lapset selviäisivätkin lopulta elämässään suhteellisen hyvin. Onhan niitä toisaalta paljon muitakin poikkeamia, joita ei mitenkään voida mitata ja riskejä aina olemassa. Mutta jos on suuri riski, kyllä minä ainakin ymmärrän ettei ehdoin tahdoin halua sitä ottaa. Ja että valitsee olla synnyttämättä vammaisen lapsen.
6 kommenttia:
Seulotaanhan siellä tosiaan muitakin kromosomipoikkeamia kuin down. Muun muassa niitä, jotka eivät synnyttyään selviäisi lainkaan.
Suomessa joissain kunnissa saa jo noita verikokeitakin samaan syssyyn. Meidän kunnassa ei tosin mainittu verikokeen mahdollisuudesta lainkaan.
Minulle tehtiin sekä niskapoimu-ultra, että verikoe vaikka ikää on vasta 25- vuotta. Ja pelkkään ultraan ei olisi päässyt, vaan tuo verikoe oli pakollinen. Eli kyllä niitä Suomessakin jo tehdään. Ja tosiaan kyllähän siinä tutkitaan myös muita kromosomihäiriöitä kuin down.
Arkipurkka ja Mimmu, niin siinä jutussa tosiaan kerrottiinkin, että Suomessa aletaan tarjoamaan järjestelmällisesti samoja seulontoja kaikille. Eli nyt varmaankin tuon yhdistelmäkokeen saa riippuen siitä missäpäin Suomea asuu, mutta jatkossa käytännöt yhtenäistetään.
Mullehan ei tosiaan tehty edes tuota niskapoimua, kun sitä ei täällä ole aiemmin tarjottu kun 35v täyttäneille - eikä siitä tosiaan oikein edes mainittu neuvolassa. Barnmorska puhui pääasiassa vain lapsivesitutkimuksesta, jota en edes harkinnut. Joten en oikein ole edes perillä mitä kaikkea siinä niskapoimuseulonnassa mitataan ja selvitetään. Hienoa että siinä selviää monet muutkin poikkeamat ja häiriöt. Mutta ei kai siinäkään ihan kaikkea pystytä seulomaan?
Hieno juttu minustakin - olinkin todella ihmetellyt kuinka tuota yhden kerran yhdistelmätestausta (verikoe+niskapoimu-ultra) ei Suomessa tarjota kaikille. Samaan aikaan kanssani raskaana olleet ystäväni (pääkaupunkiseudulla) eivät olleet veriseulasta kuulleetkaan! Itse osallistuin ns. sekvenssitestaukseen Yhdysvalloissa, jossa ei tietenkään varmaan tarjota yhtään mitään ei-välttämättömiä kokeita jos ei ole hyvää vakuutusta/hyvää lääkäriä. Minun lääkärini kuitenkin kertoi minulle tästä testauksesta ja sanoi ehdottomasti suosittelevansa sitä, ja niinpä niskapoimu-ultran lisäksi otettiin verikokeet viikolla 13 ja vielä viikolla 16. Tietokoneella lasketut todennäköisyydet sai ensin perusteellisen ultran tulosten perusteella, sitten ultran ja samaan aikaan otetun verikokeen yhtesiennusteesta ja tokan verikokeen jälkeen vielä muutaman muun häiriön tiimoilta.
Henkilökohtaisesti koin tärkeäksi osallistua seulontaan, koska se tuo tosiaan esille noita kuolemaan väistämättä johtavia poikkeavuuksia ja häiriöitä lievempien lisäksi.
Anna, onpas todella perusteellista toimintaa! Yhä enemmän hämmentää tämä Ruotsin meininki, miten kansankodissa ei tarjota edes alkeellisintakaan seulontaa kaikille. Itse en siis sitä ottanut kun ei sitä tarjottu, enkä oikein osannut vaatia. Ekassa ultrassakin kävin 12. viikolla Suomessa yksityisellä, kun täällä olisi eka ultra ollut vasta viikolla 20! Ihan käsittämätöntä.
oho, tuo oli aika yllättävä tieto!!
Lähetä kommentti