torstaina, tammikuuta 22, 2009

Ruotsalaiset, katoava kansakunta?

Täällä sitä edellään sammuvassa yhteiskunnassa. Enpäs tuota tiennytkään, kun syntyvyys on kuitenkin maassa ihan hyvin mallillaan - muillakin kuin maahanmuuttajilla. Mutta Mikkoset tietää asian vissiin paremmin kuin me täällä asuvat.

Tilastojen mukaan syntyvyys Suomessa ja Ruotsissa näyttäisi olevan suunnilleen samoissa luvuissa, v 2006 Suomessa 1,84 lasta naista kohden, Ruotsissa 1,74. Monissa maissa, joissa ei ole toimivaa päivähoitoa, syntyvyys on alhaista: Saksassa 1,37, Espanjassa 1,32, Italiassa 1,33. Puolassa, joka on erittäin kotihoitomyönteinen maa, syntyvyys on Ruotsin luokkaa 1,78. Mutta Mikkosta tuskin kiinnostaa faktat, olihan päivähoitokin suoraan natsisaksaksta ja puurot ja vellit sekaisin.

Herramunjee, anna mun kaikki kestää. Mutta ampui raukka itseään ja kaikkia muita kotiäitejä jalkaan, kun meni päättömästi riehumaan televisioon. Fiksusti käyttäytymällä olisi saattanut vielä vaikka saada asiaansa eteenpäin. Vastapelurikaan ei jaksanut paljon muuta kuin naureskella ja päätään pyöritellä, kun tämmöinen noita päästetään irti. Ei kai tuota kukaan voi ottaa vakavissaan, eihän?

Ja kuvaavaa oli (ja suomalaista), että isät loistivat taas poissaolollaan (paitsi tiestysti Jarkko Tontti isänä paikalla) - vaihtoehdot olivat: äiti kotona tai päiväkoti. On se kumma, että edelleenkään ei osata huomioida, ei ajatella, ei mainita, että isäkin voisi jäädä kotiin.

2 kommenttia:

TaiNa kirjoitti...

Ohhoh! 8-O Kyllä oli järkyttävää tekstiä. Toisaalta huvittaa, eihän tuolle voi kuin nauraa!?

Mutta mutta... täällä Ruotsissa lapset laitetaan osapäivähoitoon vaikka äiti olisi vielä kotona. Olen saanut useat oudot katseet, kun olen sanonut että meidän 2,5-vuotias ei käy päiväkodissa vielä ollenkaan. Eikä käy Suomessa tasa-arvo yksiin, luulenpa että yksi iso syy siihen,että vaihtoehto on joko äiti kotona tai päiväkoti, on siinä että edelleenkin miehet tienaa enemmän kuin naiset, joten miehen on pakko olla töissä.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Eikö vaan TaiNa!

Joo näin tekee käytännössä kaikki täällä. 30 tuntia saa Tukholmassa toinen lapsi olla päiväkodissa jos äiti on toisen kanssa kotona. Ja sitä kyllä käytetään. Päiväkotia pidetän oikeasti hyvänä ratkaisuna lapselle, lapsen kehityksen kannalta. Suomalaiselle mallille kotikasvatuksineen ei juuri riitä yleisesti sympatioita. Yksikin äiti sanoi, että mielellään olisi kotona vähän pitempään, mutta lapsellehan on hyväksi mennä päiväkotiin.

Niin, kyllä täällä Ruotsissa on ihan sama juttu että miehet tienaa enemmän kuin naiset. Mutta kun asenneilmasto on vaan kovasti eri ja isät haluaakin olla kotona - plus kun ei täällä olla niin pitkään kotona, lapsi laitetaan käytännössä aina 18kk päiväkotiin. Sitten usein jompikumpi vanhempi tekee osa-aikaista, jotta lapselle ei tulisi pitkiä päiviä päiväkodissa.