tiistaina, tammikuuta 06, 2009

Loppiaisostoksilla

Loppiainen on outo pyhä. Täällä Ruotsissa siihen suhtaudutaan kuin suureenkin pyhäpäivään, vapaalla ovat kaikki - paitsi myyjät koska, pyhä tahi ei, silti suurin osa kaupoista on auki. Suomessa taas suurin piirtein kukaan ei oikein edes tiedä, mitä varten loppiainen on pyhäpäivä - ja silti kaupat ovat kiinni (olivat ainakin ennen vanhaan?). Muutoinkin pyhinä Ruotsissa pääsääntöisesti ovat kaupat auki, Suomessa kiinni. Sunnuntai-aukiolothan on täällä ihan selvää pässinlihaa, ei tulisi mieleenkään kyseenalaistaa moista. Viikolla ovet sulkevatkin sitten jo käsittämättömästi klo 19.00...

Täällä joka tapauksessa olivat kaupat tänään kovasti auki. NK:lla oli tänään vip-ale, johon sain kutsun ja vein mukaani kaasoni Mintun. Mintun blogissa on kuvia järkyttävästä jonotuksesta ja tungoksesta, joka kohtasi niin ovien ulko-kuin sisäpuolellakin. Mutta tulipahan koettua! Ja nyt on sitten meikäläisen aleostokset tältä vuodenalulta hoidettu.

3 kommenttia:

Norppa kirjoitti...

Jäin itse vielä tänä aamuna(pitkät piuhat) miettimään loppiaisen merkitystä kun esim. espanjassa lapset saavat kuulemma lahjansa vasta loppiaisena, ja esim. jouluaattona voi saada karkkia yms. mutta varsinaiset lahjat vasta loppiaisena. Liittyen Itämaan tietäjiin, ja lahjoihin joilla he tulivat tervehtimään jeesus-lasta. (en itse ole kylläkään uskonnollinen mutta):
Ajattelin, että olisikin ihanaa jos joulu olisi syntymän ja yhdessäolon juhla, ja loppiaisena vaihdettaisiin ns. kohtuulliset lahjukset ikään kuin ajatuksena että muistaminen jatkuu vuoden vaihteen puolellakin.
Kirkollehan loppiainen on myös lähetystyön juhla, autetaan kanssa ihmisiä maanrajojen yli.
Kaupan aukioloajat aiheuttavat itsessäni ristiriitaisia ajatuksia. Toisaalta on käytännöllistä että kaupat ovat avoinna kaikkina päivinä, toisaalta joskus tuntuu että "mitä mä teen täällä kaupassa yhdeksän aikaan illalla".
Tulipas sekavaa ajatuksen virtaa.. Hyvää alkanutta vuotta 09 sinne lahden toisellekin puolelle! :)

Mimmu kirjoitti...

Me valmistellaan muuttoa Ruotsiin ja miehen tutustuessa paikkoihin oli nuo aukioloajat yksi suurimmista ihmetyksenaiheista. Siis miksi ihmeessä kaikki kaupat on arkisin kiinni viimeistään klo 19 kun itse pääset töistä vasta klo 18 ja siinä vaiheessa kun on päässyt kaupan pihaan siellä ollaan jo laskemassa kassaa. Kotiin tultuaan taas ihmeteltiin että mitenkähän ne sunnuntait taas menikään suomessa ja joko niihin tuli muutos kun Kuopiossa kaikki kaupat oli auki, mutta Oulussa vain nakkikioski. No viikon päästä ollaan mekin koko porukka lahden sillä puolella ihmettelemässä.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Norppa, näin olen minäkin ymmärtänyt, että itämaan tietäjät tulivat lahjoineen tuolloin Jeesus-lapsen luo, ja siksipä silloin siis annetaan lahjoja, ei jouluna.

Mä olen kyllä sitä mieltä, että suomalainen systeemi "ollako vaiko eikö olla" kauppojen sunnuntai-aukiolojen suhteen on ihan pöhkö - eihän siinä kukaan pysy perässä että onko ne nyt auki vai ei. Ja mikä logiikka siinä on, että kesällä saa olla auki ja talvella ei? Ja nyt oli sitten viime sunnuntaina aukiolo sallittu kun venäläiset oli shoppaamassa (ainakin niin asia selitettiin uutisissa) - siis excuse moi, mutta mitä se nyt asiaan liittyy? Venäläisten rahojen perässäkö tässä siis tanssitaan... kauppojen aukiolo ysiin asti viikolla on kyllä aika myöhään. Ehkä klo 20 ois hyvä kompromissi?

Samoin hyvää vuotta 09 sinnekin!

Mimmu, niinpä! Sitä täällä on itsekin ihmetelty! Varsinkin, kun monessakin työpaikassa tosiaan ollaa kuuteen saakka, eikä lähdetä jo neljältä niin kuin Suomessa (tai ehkä mä vaan osuin sellaisiin duuneihin Suomessa, en tiedä..). Eihän silloin todellakaan viikonlla kerkeä kauppoihin! Ja viikonloppuna on kaameat tungokset. Mutta kuten jo aiemmin sanoin, ei kyllä Suomen su-aukiolo sekoilussa ole juuri päätä eikä häntää siinäkään. Että mikä sitten parempi...?