maanantaina, tammikuuta 12, 2009

Lääkäriproblematiikkaa

Lääkäriin päästiin sitten lopulta, puolentoista tunnin odottamisen jälkeen. Lääkäri ei ainakaan uskonut, että kyseessä olisi kurkunpääntulehdus, vaan määräsi yskänlääkettä sekä epäili, että saattaisi olla korvatulehdus. Sitä ei kyetty kuitenkaan todentamaan, korva oli sen verran tukossa.

En tiedä, onko ongelma ainoastaan meidän lääkärikeskuksessa (kvartersakuten) vai missä mättää. Ei todellakaan ole eka kerta, kun siellä on saanut istua ja odottaa. Lapsen kanssa ei onneksi ole joutunut vielä juurikaan siellä käymään, ollaan oltu terveinä ja kun on oltu sairaita on menty akuuttiin. Sinne pääsi nopeammin kyllä. Ja jos näitä useampia kertoja tulee ja homma on tämmöistä, niin alan kyllä harkita paikan vaihtoa. Vaikka lääkärit on olleet mukavia ja hyviä, etenkin omalääkäri, niin ei se paljoa lohduta jos aikaa ei saa ja jonot on kauheat. Erityisesti kypsyttää, ettei keskuksessa ole varsinaista keskitettyä ajanvaraussysteemiä, vaan varaukset on tehtävä suoraan lääkärille. Vastaanottoa ei ole olemassa. Mulle ei olisi niin väliä, saako ajan juuri sille omalle lääkärille, kunhan saisi samalle päivälle. Ja tää on käsittääkseni aika yleinen käytäntö muissakin paikoissa.

Ja kyseessä on kuitenkin ns. yksityinen, mutta tosiaankaan se ei kuitenkaan ole yksityinen varsinaisesti - hinnat on aina samat, oli yksityinen tai kunnallinen paikka. Kunta maksaa takaisin käsittääkseni sen mukaan, miten paljon asiakkaita on. En tiedä miten Örebrossa, kuten kommenttilootassa mainittiin, mutta ei mulla ole tietoa yksityisistä täällä Tukholmassa. Paitsi se Sofiahemmet, mutta sinne on aika matka.

Itse tätä kummastelee, mies taas ei. Kun on kasvanut systeemiin, ei osaa sitä kyseenalaistaa. Omalla kohdalla olenkin jo tottunut odottamiseen (viisi vuotta Ruotsissa ilmeisesti tehnyt tehtävänsä!) mutta lapselle haluaisi parempaa.

Ei kommentteja: