maanantaina, tammikuuta 26, 2009

Päivähoitojärjestelyä

Tänään oli viimeinen varsinainen, tavallinen, kotona vietetty maanantai-mammapäivä. Ensi viikon maanantaina ollaan Helsingissä, ja sitten ollaan helmikuussa viikko Espanjassa, johon kuluu minun helmikuun mammapäivät. Maaliskuussa alkaa 100% työviikko.

Me ollaan edelleenkin oltu etuoikeutetussa asemassa, Vera on päiväkodissa kolmena päivänä viikossa noin 7 tuntia per päivä. Alkuhankaluuksien (todellakin!!) jälkeen päiväkodissa on sujunut hienosti. Elli-täti on suosikki ja muutkin tädit ihan pidettyjä.Päiväkotiin jäädään mielellään ja hakiessa on ihan mukava lähteä kotiin, muttei mikään hengenhätä. Isä hoitaa edelleen viemiset ja hakemiset, joten itsellä on lähinnä toisen käden tietoa.

J tekee yksityisyrittäjänä hommia aika paljon kotoa käsin, joten voi niitä välillä tehdä jopa Veran seurassa. Samalla J:llä on jotain muitakin kuvioita ja suunnitelmia, kun on vähän hommien välillä juuri. Perjantait J on ollut kokonaan vanhempainvapaalla ja maanantait minä. Försäkringskassa maksaa palkat niiltä päiviltä, kun ei olla töissä (minulle tosin vain tosi pienen minimin, kun olen omat päiväni melkein käyttänyt). Ei voi muuta sanoa, kuin että systeemi on erinomaisen hyvä, vaikkakin hyvin monimutkainen.

Maaliskuun alusta alkaa Veralla sitten luultavasti 4-päiväinen tarhaviikkoa; kovin pitkiä päiviä ei ole tarkoitus silloinkaan tehdä. Toivottavasti mennään suunnitelmien mukaan. J:n työkuviot on kovasti auki, joten mitä tahansa voi tapahtua.

Valitettavasti Suomessa ei tällaiseen järjestelyyn juuri ole mahdollisuutta. Ainakaan en tiedä ketään, joka olisi järjestänyt hoidon näin. Suomessa joko tehdään töitä tai ollaan kotona, ei juuri mitään siltä väliltä. Eikä se tietysti ihmekään, jos osa-aikaisena tekee samat työt kuin kokopäiväisenä mutta pienemmällä palkalla. Mitäs järkeä siinä olisikaan. Useimmiten lapsi siis on joko kotona äidin kanssa, tai sitten päiväkodissa pitkät päivät. Vai olenko väärässä ja vain erinomaisen ennakkoluuloinen?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mun ystävien kersat ovat olleet tarhassa esim. 3 päivää viikosta, kun äippä on vastasyntyneen kanssa himassa. Onnistuu siis osa-aikaisuus.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Juu, tuossa tapauksessa kyllä, mutta kuinka yleistä on että äiti ja/tai isä tekee osa-aikaista työviikkoa siinä vaiheessa kun lapsi on yli vuoden?

Tuollai on täällä kaikki (välillä vähän liikaakin omasta mielestä, mutta se onkin jo toisen postauksen aihe... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Noinhan se useimmiten täällä menee, valitettavasti. Meidän perheemme on siitä etuoikeutetussa asemassa, että molemmat vanhemmat ovat töissä, mutta lapsi kotihoidossa. Minä siis teen joustavaa osa-aikaduunia kotoa käsin ja mies käy normaalisti päivätöissä. Rankkaahan tämä on, kun illat ja monesti yötkin menevät töitä tehdessä, mutta silti meidän perheen kannalta paras ratkaisu tällä hetkellä. Tänäänkin nukuin Pääppiksen kanssa liki kolmen tunnin päikkärit, jotta taas jaksaa hyvin! :)

Myöhästyneet onnittelut avioitumisen johdosta! Häänne näyttivät kuvien perusteella oikein kauniilta.

TaiNa kirjoitti...

Saanko udella onko teidän Vera suomenkielisessä päiväkodissa? :)

Hanna Kopra kirjoitti...

Useimmiten joo. Monesti pväkotipaikat tunnutaan priorisoitavankin sen mukaan, että kokopäiväpaikkoja tarvitaan eniten ja puolikkaita viikkoja saa sit järkkäillä.

Suomessakin kaikkien etu olisi vähän joustavampi systeemi. Mutta kun ilmeisesti esim. koko Helsingistä ei just nyt löydy paikan paikkaa päiväkodeista, niin joustoa nyt siitä sitten hakemaan. Sitten pitää tyytyä siihen mitä saa tai oot 4 kuukauden karanteenissa.

Systeemi on mätä.

-lea kirjoitti...

Vaikuttaa supertoimivalta tuo systeemi ainakin verrattuna minun viime vuosikymmeneltä oleviin kokemuksiin. Tosin kyse on paljon myös siitä, miten työpaikka joustaa ja kuinka paljon pystyy itse vaikuttamaan työaikoihinsa.

Sitten pari ilmoitusasiaa:

Tänä iltana klo 18 on näyttelyn avajaiset Allmänna Gallerietissa Fridhemsplanilla osoitteessa Kronobergsgatan 37. Amnesty Business Group järjestää valokuvanäyttelyn Etelä-Kaukasuksen ihmisoikeustilanteesta. Jos ehdit, tule käymään.

Haastan sinut myös leikkimieliseen meemiin blogissani ;)

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!

Tämä systeemi on todellakin monimutkaisuudessaan joustava ja hyvä :).

Hyvä myös tuo systeemi että lapsi saa olla päiväkodissa tietyn tuntimäärän vaikka äiti/isä kotona vauva kanssa. Suomessa kun tunnutaan ajattelevan että nämä lapset vaan vie paikkoja ja ovat ns. virikehoidossa ;).
Eikös täällä yli neljä vuotiaat saa olla tuon sovitun tuntimäärän ilmaseksi,,,?
Aivan naurettava tuo rouva mikkonen kommenteineen... Eikös kannattaisi kritiikki kohdistaa systeemiin eikä muihin äiteihin.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa on kyllä mahdollisuus myös osa-aikaiseen hoitovapaaseen. Tällöin äiti tai isä tekee max. 30-tuntista työviikkoa ja saa korvaukseksi (palkkansa päälle siis) huikeat noin 70 euroa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Onpas tänne jätetty paljon kommentteja! Meillä on taiteiltu töiden, lastenhoidon, muiden menojen ja sairastelujen keskellä eikä ole oikein keretty vastailemaan...

Tiitu, ihanaa kun teillä onnistuu tuollainen järjestely. Se tuntuu tosi tärkeältä ettei lapsen tarvitse olla pitkiä päiviä päiväkodissa ihan pienestä pitäen.
Kiitos myös hääonnitteluista :)

TaiNa, joo kyllä on, kahdessa kielessä tukholmassa. Kaikki tädit on suomenkielisiä, ja ryhmät on pienet, vain 9 lasta Veran ryhmässä.

Hna on se kyllä kurjaa jos ei systeemi yhtään jousta. meidän äitin päiväkodissa on sitten se ongelma että kun on osa näitä puolipäiväisiä, niin niiden takia ei saa lisää henkilöstöä, joten on aikoja jolloin mennään ihan liian vähällä miehityksellä (tai naisituksella kai pitäisi sanoa...)

Whatsovere, näin toki. Ja meillä tosiaan on superjoustavaa juuri nyt, kun isä voi olla kotona paljon. Mutta jos työajat ei jousta niin ei siinä sitten juur ole vaihtoehtoja.

Kiitos kutsusta! On ollu semmoista haipakkaa tämä viikko ettei vaan ole pystynyt ajattelemaankaan mitään ylimääräistä... mutta tuo Amnestyn näyttely varmaan jatkuu siellä jonkin aikaa? Jos kerettäisiin joku toinen kerta!

Edellinenkin meemi taisi jäädä vastaamatta... täytyy käydä katsomassa josko tähän ehtisi!

Anonymous, joo systeemi on mielettömän joustava verrattuna Suomeen. Tuntuu ihan ahdistavalta Suomen systeemi.

Mulla on vähän kaksijakoinen suhde itsellä tuohon että lapset on päiväkodissa paljon kun äiti/isä on kotona lapsen kanssa. Siinä on paljon hyvää, mutta kyllä mua sit vähän säälittää parivuotiaat, jotka viedään 30 tuntia viikossa tarhaan kun äiti jää kotiin vauvan kanssa. Miltä siitä lapsesta tuntuu, että hänet viedään päiväkotiin ja vauva saa olla kotona? Mitä isommasta lapsesta on kyse, sitä oikeutetumpaa tämä on, ja monesti on tietsyti niinkin että äiti ei jaksaisikaan kahta lasta kotona, varsinkin jos on vauva kovin vaativa.. mutta silti, ehkä se paarivuotias voisi olla vähän lyhyemmän ajan hoidossa? Nämä on näitä ikuisuuskysymyksiä, joihin ei ole oikeaa vastausta.

Rouva Mikkonen kai kyllä kritisoi nimenomaan äitejä, jotka haluaa viedä lapsensa hoitoon. Eli kritiikki ei edes ole tarkoitettu pelkästään systeemille.. eli vaikka systeemi, päivähoito ja kaikki toimisi loistavasti, Mikkonen lienee silti olisi samaa mieltä, että lapsia ei saa viedä hoitoon vaan hyvä äiti hoitaa lapsensa itse. Varmaan koulukin pitäisi kieltää, siellähän voi saada vääriä vaikutteita... ;)

Anonymous, tuo vaikuttaa sitten hiukan samalta kuin Ruotsissa, hienoa että se onnistuu. Molemmat ei kai kuitenkaan voi olla samaan aikaan (vaan eri päivinä) hoitovapaalla - niin kuin me siis, minä maanantaina ja mies perjantaina?

TaiNa kirjoitti...

Tänne muuttaessani ihmettelin sitä, että monet äidit ovat päivällä kotona mutta lapset päiväkodissa. Suomessa sellaisia tosiaan katsotaan vähän kieroon... Muistan kun meidän kakkonen syntyi, niin isomman päiväkodissa "kysyttiin", että "sinähän varmaan otat sitten hänetkin kotiin kun vauva syntyy". Sanoin suoraan, että en todellakaan ota, kun tiedän että meillä on silti oikeus täysipäiväiseen paikkaan!