maanantaina, tammikuuta 19, 2009

Aukeaman juttu Suomesta

Tänään oli DN:ssä aukeaman juttu Suomesta. Hienoa! Ja mikähän mahtoi olla aiheena? No tietysti maanpuolustus, ja venäläiset. Samasta aiheesta on lehdessä ollut aiemminkin juttua. Täällä jaksetaan päivitellä Suomen tapaa panostaa yleiseen asevelvollisuuteen ja tapaa tarkkailla maanpuolustusta yleisesti. Tässähän Ruotsi ja Suomi kulkevat täsyin päinvastaisiin suuntiin. Ruotsi on jo ajat sitten siirtynyt ammattiarmeija-tyyppiseen ratkaisuun, jossa keskeisenä on rauhanturvatyö ja terrorismin torjunta. Ruotsissa vain joka kymmenes mies käy armeijan. Suomessa luku on 8 kymmenestä, joten ero on todellakin huikea. Asiaan liittyen aina tietysti todetaan, että Suomen historia sekä sen pitkä raja Venäjän kanssa asettaa maan ihan eri asemaan kuin naapurinsa Ruotsin. Siltikin useimmiten rivien välistä voi lukea kritiikkiä niin Suomen yleistä asevelvollisuutta kuin yleisesti Suomen maanpuolustuslinjauksia kohtaan.

Mielenkiintoista on silti, että Ruotsin puolustusbudjetti on prosentuaalisesti kansantuotteesta yhtä suuri kuin Suomen (1,3% BKT:sta). Mihin nämä oikein tämän rahan saavat työnnettyä?? Joskus muistan lukeneeni, että Ruotsin armeijassa on prosentuaalisesti aivan tolkuton määrä päällystöä (eikö sitä siksi kutsuta?) joka maksaakin enemmän. Tarkkaa tietoa minulla ei kyllä ole. Mutta ei kyllä tunnu kovin kauhean järkevältä, että rahaa syydetään enemmän ja kuitenkin huomattavasti vähemmän saadaan.

Samassa artikkelissa kerrottiin venäläisten shoppailumatkoista etenkin Lappeenrantaan. Vertailuna oli tietysti, että samalla kun armeijassa valmistaudutaan sotaan Venäjää vastaan, kaupat satsaavat venäläisiin ja rahat otetaan mielellään vastaan. Tottakai. Kyllä on kaukana ne ajat, kun kauppojen ovilla oli kyltti "vain yksi venäläinen kerrallaan". Lappeenrantalainen ystäväni on kertonut, että näin todella oli. En tiedä sitten miten tyytyväisiä tähän invaasioon oikeasti ollaan? Suomalaisilla on kovasti kaksijakoinen suhtautuminen venäläisiin - rahat kyllä kelpaisivat, mutta jos ne saisi ilman että tarttisi katsella näitä rahojen kantajia omilla kulmilla. Taitaapa olla vähän kateuttakin, kun venäläiset pöräyttävät isoilla autoilla kassit täynnä rahaa ja ostavat puoli kaupunkia mennessään. Vai mitä olet mieltä?

Jutussa oli lisäksi faktatietoa Suomesta. Siinä mainittiin nämä asiat:

1. Presidentin valtaa halutaan vähentää. Tarja Halonen vastustaa tätä, koska hän on sosiaalidemokraattinen presidentti ja hallitus on oikeistovaltainen.

2. Nuuska halutaan kieltää kokonaan ja nuuskan myyjät pistää linnaan 4 vuodeksi (tämä taitaa olla tottakin - siis excuse me, raiskaamisesta saa jotain kämäset puoli vuotta ja nuuskan myynnistä 4 vuotta?? Järki ohoi). RKP kuitenkin haluaisi vapauttaa nuuskan EU:ssa.

3. Hallitus on hajoamassa, koska Matti Vanhanen vei puoleensa vaalitappioon viime vaaleissa.

Tunnettuja suomalaisia:

1. Jean Sibelius
2. Kekkonen
3. Räikkönen

Nämäkö ne on oikeesti on... kiesus miten masentavaa.

3. Euroviisufaktaa
Kolme vuotta: 2006,1973 ja 1965. Osaisitko sanoa, miksi nämä vuodet ovat tärkeitä?

Lisänä tarjoillaan karjalanpiirakan ruokaresepti.

Kuuluukohan tämä Suomesta kirjoittaminen nyt juhlavuoden teemaan?

2 kommenttia:

-lea kirjoitti...

Minäkin hämmästyin isoa Suomi-panostusta, mutta olin löytävinäni vastaavanlaisia juttuja myös muista EU-maista, kun selailin viime päivien lehtiä. Olisikohan kuitenkin kyse jostain kansansivistyskampanjasta, kun Ruotsi on vuoden loppupuolen EU-puheenjohtajamaa?

Jotenkin luulisi, että Suomen euroviisumenestys on suurinpiirtein parhaiten tunnettu asia Suomesta Ruotsissa, sitä ei olisi tarvinnut enää alleviivata. Mutta pidän ehdottoman onnistuneena jutun tekoa itärajalta, siellä on vilkasta.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Whatsoever, taitaa niitä olla ollut joitain muistakin maista, Tsekeistä on ollut parikin isoa juttua mutta toisaalta Tsekki onkin EU:n puheenjohtajamaa.

Eikös vaan! Jotenknn niin triviaaleja juttuja nämä, eikö nämä nyt ole kaikkien tiedossa, Sibeliukset ja Kekkoset??? Olis voinut löytää jotain vähän omaperäisempää... aika vähän Suomesta tosiaan tietävät, jos nämä jutut oli uusia?!

Venäläisiä on todellakin paljon itärajalla. Samoin kuin Junibackenissa muuten, aivan pilvinpimein. Jotenkin siihen on ikäänkuin yhtäkkiä herätty täällä, että venäläisiä turisteja on paljon jokapuolella.