maanantaina, tammikuuta 12, 2009

Ruotsalainen lääkärisysteemi sucks

Vera on sairas, luultavasti kurkunpääntulehdus tai keuhkoputket, ja J on lääkärijonossa. Ollut jo puolitoista tuntia. Mä en sitten tajua tätä systeemiä, ottaa niin päähän että oli pakko tulla tänne valittamaan tästä ns hyvinvointivaltiosta. Tätä se sitten teettää, kun ei ole yksityistä vaihtoehtoa. Maksaisin ihan mielelläni vähän siitä, että lääkäriin pääsisi jonottamatta. Vaikka vakuutuksen kautta kuten Suomessa. Mutta ei, kun ei se ole mahdollista.

Yritettiin soittaa soittoaikana, jotta olisi saatu lääkäriaika, mutta sieltä ei vastattu. Vastaanottoa ei ole olemassakaan, vaan soitot menevät suoraan lääkärille. Ja jos lääkäri ei vastaa niin minkäs teet. Samaan jonoon sitten vaan kaikkien muiden sairaiden kanssa, lasten ja aikuisten. En vaan tajua mitä järkee.

Onko jollain tietoa, onko täällä mitään vaihtoehtoa tähän hiton jonottamiseen? Jos ei siis ole akuuttitapaus, että mentäisiin suoraan sairaalaan??

Onneksi tyttö on sen verran virkeä, että on jaksanut juoksennella odotushuoneessa. Saapahan nyt sitten kaikki muutkin pöpöt siellä ollessaan.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa siellä kyllä omituinen systeemi. Luulisi nyt edes lasten pääsevän ohi jonon.

Minä jotenkin unohdin, että meillä on mahdollisimman kattava vakuutus Milenalla. Ehdimme ainakin neljä kertaa viettää pitkiä iltoja terveyskeskuksen päivystyksessä ennenkuin tajusin että yksiyisellekin voisi mennä. Siellä kaikki selvisi sitten muutamassa minuutissa.

Mutta siis, saat kaiken sympatiani.
Toivottavasti Vera kuitenkin saa hyvää hoitoa ja perusteellisen tohtorin, kun viimein vastaanotolle pääsee/pääsi.
Pikaista paranemista!

Anonyymi kirjoitti...

Onpas kumma systeemi??? Meillä Stocksundissa, Danderydissä pääsee omalle lääkärille samana päivänä. Soittaa aamulla ja he soittavat sulle takaisin, varaavat ajan, eikä tarvitse odottaa kuin kotona. Stocksundin terveyskeskus valittiinkin viime vuonna Ruotsin parhaaksi ja minä olen ainakin ollut tosi tyytyväinen.

jos on akuutisti sairas, niin me ollaan päiväsaikaan menty Danderydin sairaalaan jonottamaan. Ja ollaan me kokeiltu sitä Astrid Lindgreninkin sairaalaa....

Mutta kyllä sitä suomessakin saa jonottaa ja yrittää soitella numeroihin. Viime kerralla Järvenpäässä kyllä pääsin aika nopeesti, eikä tarvinnut jonottaa kun antoivat ajan.

Mut mä yleensä soitan Vårdguideniin ja saan sieltä ohjeita. se on tosi hyvä!

Yksityinen lasteensairaala on avattu muistaakseni Sofia-hemmetiin, mutta sinne tarvitsee jonkun vakuutuksen.

t. Anu

TaiNa kirjoitti...

En ymmärrä? Ainakin täällä Örebrossa on tiettyjä yksityisiä lääkäriasemia jotka kuuluvat korvaussysteemiin, eli maksat melkein saman kuin jos kävisit julkisella lääkärillä. Hinnassa ero on 0-100kr riippuen käynnin syystä ja lääkäriasemasta. Omalle terveysasemalle ei tarvi koskaan jonottaa, sairaalassa on aina vähintään 6h odotus vaikka olisi pieni lapsi melkein taju kankaalla. Nimimerkillä kokemusta on...

Eikä kyllä Suomessa toimi sen paremmin, muka hoitotakuu siellä, ja pah!

Anonyymi kirjoitti...

Moi, onpa eroja siis ihan Tukholman kaupunginosien välillä. Meillä täällä Brommassa on lasten kanssa päästy aina hyvin lääkärille. Meidän vårdcentralenissa on arkipäivinä "drop-in" service, jossa pääsee aina lääkärille saman päivän aikana, eikä olla jouduttu lasten kanssa koskaan puolta tuntia kauempaa jonottamaan. Ja jos "drop-in" sattuisi olemaan kiinni, niin Brommaplanilla on pari Närakutenia, jotka auki myös viikonloppuisin ja sieltäkin on saatu lapsille aika suht lyhyellä varoitusajalla. (Tai sitten meillä on käynyt aina vaan hyvä tuuri eikä olla pahemmin jouduttu jonottelemaan).

Pikaista paranemista Veralle!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Elina, joo en mä tajua, onko meidän paikka huono, ollaanko me ymmärretty väärin vai onko systeemi mätä... tänään se joka tapauksessa otti aivoon aika lujaa. Sehän se, kun tietää että Suomessa vakuutuksen turvin pääsee samantien hoitoon. Kesällä tuli nopeaa hoitoonpääsyä testattua Helsingissä, ilman vakuutusta, ja siitähän kyllä sitten saa maksaa.. että puolensa ja puolensa.

Enpä tiedä oliko tuo nyt edes kummoinen diagnoosi. Katsotaan tervehtyykö tyttö näillä avuin vai pitääkö mennä takas. Sitt kyllä soitetaan läpi jokikinen lääkäri listalla että saada aika eikä tartte mennä drop-inniin.

Anu, meillä ei tosiaan lääkäri vastannut edes. Oli kuulemma poissa tänään ja toinen hoiti hänen vastaanottonsa. Olisi ehkä ollut järkevää jättää edes puhelinvastaajaan viesti asiasta.. me ollaan kans menty Karolinskaan, siellä päästiin itse asiassa närakutenille melkein heti. Sinne vaan pitää mennä taksilla, ei oikein huvittaisi jos ei ole akuuttia asiaa. Nämä on näitä ongelmia kun ei ole autoa...

Kesällä Suomessa päästiin tosiaan heti, mut kyllä se sit maksoikin.. mut jos ois Suomessa ni sit ois vakuutus.
Mekin soitettiin Vårdguideniin, muttei se oikein mitään enää auttanut kun yskää on kestänyt jo 4-5 päivää.
Mut ihanaa että teillä on sentään hyvä paikka- toivoa on siis ehkä..

TaiNa, en kyllä tosiaan tiedä täällä muunlaisia yksityisiä, meidänkin on itse asiassa yksityinen mutta on se silti samassa systeemissä ja siellä on silti jonot.

Niin, Suomessa jos jonotat terveyskeskukseen, saat takuulla jonottaa yhtä kauan. Siitä voidaan sitten olla montaa mieltä, että rahalla pääsee hoitoon nopeammin... aika amerikkalaista, sanoisin.

Anonymous, voi kuulostaapa hyvältä teillä systeemi Brommassa. Onkohan ongelma siis vaan meidän terveyskeskuksessa? Kauhean vaikeaa kun ei viitsisi vaihtaa ilman että tietää varmasti saavansa parempaa tilalle... tämä tosiaan oli drop-in, ja sinne jonottivat 1½ tuntia. Samana päivänä toki pääsi ;) Onko teillä erillinen aika siellä lapsille vai jonottaako lapset ja aikuiset samassa jonossa? Närakuteniin mekin tosiaan päästiin nopeasti, muttei se ollut meille ihan "när". Valitettavasti, muuten varmaan mentäis aina sinne!

TaiNa kirjoitti...

meidän terveysasemalla on myös tuo drop-in, mutta siellä lukee seinälläkin isolla, että "jos olet saanut drop-in ajan, niin varauduthan odottamiseen". Siis?? :) Viimeksi kun menin tytöt kanssa sinne, saatiin drop-in aika ja odotettiin ehkä 15min.

Suomessa muuten päivystykseen ei tarvi mennä lapsen kanssa jonottaan, vaan voi puhelimella ilmoittaa lapsen jonoon ja ne antaa arvioidun ajan koska kannattaa tulla paikan päälle. Eli voi "jonottaa kotona".

Tukholman tyttö kirjoitti...

TaiNa, miten voi saada drop-in ajan?? Sehän on drop-in, eli ei kai sinne voi varata aikaa... meillä on terveyskeskuksessa lista, mihin kirjoittaa nimensä ja sitä mukaa sitten pääsee lääkärille. Tuo olisikin tosi hyvä, ettei tarttis jonottaa vaan saisi arvioidun ajan jo puhelimessa.