keskiviikkona, tammikuuta 16, 2008

Vauvan kanssa Tukholmaan, osa 1

Anne kyseli kommenttiboksissani vinkkejä Tukholman reissulle. Suunnitelmissaan oli Tukholman risteily vauvan kanssa. Siitäpä aloin miettimään, että tällaisia vinkkejähän saattaisi tarvita muutkin vanhemmat! Tukholma kun on edelleenkin kai aikamoisen suosittu risteilykohde. Nyt siis alkaa sarja:

Vauvan kanssa Tukholmaan

Suurin osa risteilyturisteistahan suuntaa keskustaan, Drottninggatanille ja Sergeltorgetin ympäristöön. Gamla Stan saattaa myös kuulua kulkureitille. Jos on ensimmäistä kertaa Tukholmassa on toki ymmärrettävää, että suuntaa juuri näihin paikkoihin. Toisaalta jos keskusta on tullut jo koluttua useaan otteeseen, suosittelisin kiertelyä Södermalmilla, tai vaikkapa Stureplanin ympäristössä.

Jos suuntaat keskustaan, kaikkein keskeisin lapsi-ja vauvaystävällinen kahvila/ravintola lienee Kulturhusetin 2. kerros. Ravintola on iso, sinne mahtuu hyvin vaunut, siellä on yleisessä käytössä oleva mikro vauvanruokien lämmittämistä varten, ja oletettavasti myös suhteellisen hyvä lastenhoitohuone (en ole tarvinnut, joten omakohtaista kokemusta ei ole - jos joku lukija tietää, jätä mielellään kommentti!). Lounasaikaan ja iltapäivällä paikka suorastaan pursuaa vaunuja ja vanhempia lapsineen. Siis vaikka tilaa on, niin on kyllä vaunujakin!

Kulturhuset on muutoinkin mielenkiintoinen vierailukohde. Talosta löytyy kaupunginteatterin lisäksi mm. valokuva- ja muita näyttelyitä, luentoja, serieteket ja rum för barn eli lastenhuone. Tässä lastenhuoneessa on mm kirjasto, leikkitila ja bildverkstan. Leikkitiloja löytyy erilliset eri ikäisille. Lastenhuone on auki klo 11-17 kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin.

Gamla Stanissa itse yritän välttää Västerlånggatania, osittain koska siellä on aina ihan järkyttävä määrä ihmisiä ja vaikea päästä vaunujen kanssa eteenpäin, osittain koska kadun varrella olevat kaupat ovat niin täynnä turistikrääsää, Suomen lippuja (!!) ym humpuukia. Noin joka kolmas vastaantulija muuten puhuukin suomea. Itse pidän paljon enemmän Österlånggatanista, tai vanhan kaupungin pikkuruisista kujista. Esimerkiksi Köpmangatan on Tukholman vanhin kauppakatu 1250 luvulta. Täältä löytyy gallerioita ja antiikkiliikkeitä.

Stortorget on tori keskellä Gamla Stania. Se on ollut tukholmalaisten kokoontumispaikka yli 700 vuotta. Joulun aikaan torilla on joulumarkkinat. Torin reunalla börshuset, jossa on Nobelmuseo sekä yläkerrassa Svenska Akademien. Museon yhteydessä on lapsiystävällinen ravintola ja kahvila, josta löytyy myös hoitohuone.

Torin laidalla on myös toinen lapsiystävällinen ja edullinen kahvila/ravintola, Grillska Huset, joka on hyväntekeväisyysjärjestö Stadsmissionin toiminnan keskus. Kahvilan lisäksi talosta löytyy leipomo ja leipäkauppa. Jos seisot nenä kohti Nobelmuseota, on Grillska Huset torin oikealla laidalla.

Kuninkaanlinnaa vastapäätä on Tukholman suomalainen kirkko. Aika pienen näköinen mökki (yllättävän iso kuitenkin sisältä), joka nököttää siinä hyvässä tallessa ja vahdinnassa kuninkaan silmien alla. Melkeinpä suomalaisen kirkon vieressä vasemmalla puolella on Kungliga myntkabinettet, jossa on lapsiystävällisten näyttelyjen lisäksi Myntkrogen, sisäpihalla oleva kahvila johon mahtuu hyvin useammatkin vaunut. Hoitohuone löytyy myös (huom. nämä tiedot kirjasta Barnvagnspromenader i Stockholm, ei omakohtaista kokemusta). Lounaaksi tarjotaan perinteistä ruotsalaista husmanskostia.

Seuraavana sarjassa NK:n ja Kungsträdgårdenin ympäristö.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Gamla Stanissa on kiva leikkipuisto. Se on muurin takana piilossa, sinne pääsee pienestä portista Prästgatanilta (samansuuntainen Västerlånggatanin kanssa, yksi kortteli "ylöspäin") joka itse asiassa on yksi Gamla Stanin viehättävimpiä ja rauhallisimpia katuja vain 15 m Västerlånggatanin turistivimmellyksestä. Se portti on heti tyska kyrkanin jälkeen (slusseniin päin käveltäessä) vasemmalla puolella.

En tiedä kuuluuko Skeppsholmen tähän osioon tukholman vinkkejä, mutta haluaisin kuitenkin mainostaa sitä mainiona paikkana vaunukävelyille. Moderna Museet skeppsholmenilla on loistava taukopaikka, kiva lapsiystävällinen ravintola josta on mahtavat näkymät strandvägenille. Ravintolassa on runsaasti syöttötuoleja ja mikroaaltouuni yleisessä käytössä, muistaakseni lasten ruokapurkkeja voi ostaa ravintolasta. Aikuisuille päivän lounas tai keitto ovat edulliset ja hyvät lounasvaihtoehdot, tai sitten voit fika:ta tai nauttia lasillisen viiniä.

Toinen kiva paikka pysähtyä on Skeppsholmenin vandrarhem:in (af Chapman) pikku kahvila, lapsi voi nukkua vaunuissa ulkona samalla kun itse nauttii fikasta tai lasillisesta viiniä tai vaikka yksinkertaisesta lounaasta/illallisesta sisällä ikkunan vieressä tai ulkona sään salliessa. Vaunuille ei ole oikein tilaa, mutta ne voi jättää ulos, sisältä löytyy syöttöistuimia (vai oliko niitä vain yksi...? ja vessa on iso ja sieltä löytyy hoitopöytä.

/u

Anonyymi kirjoitti...

Vaipanvaihdosta/imetyksestä sergelin torin kulmilla vielä (Kulturhusetin lisäksi):

Pub-tavaratalossa (Drottninggatan/Hötorget) on kuulemma (itse en ole käynyt) "Föräldrar-lounge", jossa on mahdollisuus imettää, hoitopöytä, vessa ja 2 mikroaaltouunia.

Åhléns City:n alimmassa kerroksessa lasten osaston perällä on myös aika vasta avattu "hoito-huone", jossa on sohvia, pikkupöytä ja tuolit, hoitopöytä + lavuaari, mikroaaltouuni ja vessa (vessa muistaakseni maksullinen?). Siellä on tosi rauhallista verrattuna ylempien kerrosten ravintoloihin.

/u

Mimmu kirjoitti...

Sinua odottaa pokaali blogissani!

Kiitos muuten hyvistä vinkeistä TUkholman reissua varten. Mekin hieman suunnittelimme että loppukesästä tekisimme pienen reissun sinne. Täytyy vain kokeilla sitä matkustamista ensin vähän lyhyemmillä matkoilla täällä kotimaassa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

U, mä olenkin kans kävellyt tuon leikkipuiston ohi joskus. Se on kyllä tosiaankin hyvin piilossa! Kiitos myös Skeppsholmen vinkeistä, teen niistä varmaan vielä erillisen postauksen jossain vaiheessa! Niin ja noi PUB ja Åhléns City olikin ihan uusia juttuja. Täytyy tunnustaa, että ei mulla kyllä oikeesti oo tietoa ihan kaikista hyvistä paikoista... :D

Hei Mimmu, kiitos kovasti pokaalista!
Tukholma on tosiaan erinomainen kohde matkailuun vauvan kanssa, tuli sitten laivalla tai lentäen. Ja tämähän tuntuu aika turvalliselta välimatkalta aloittaa vauvamatkailu :D

Helena kirjoitti...

Olimme juuri ennen joulua Tuholmassa rattaiden kanssa. Kuninkaanlinnan pihan yli oikaistassamme (onkohan oikoa muodosta aivan väärä verbi, no any way) huusi sotilas Halt! tai siltä se kuulosti. Käännyimme ympäri, ja huomasin myöhemmin, että olisimme joutuneet pitkiin rappusiin, joten syy sotilaan seis huutoon selvisi.

Anonyymi kirjoitti...

Sinut on haastettu. Kurkkaa mun blogiini. Mutta ei saa ottaa paniikkia, eikä sitä ole pakko ottaa vastaan.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Melina, ei se varmaan halt huutanut..? Mutta huusi mitä huusikin, niin siinä tosiaan on pitkät portaat, joita ei vaunuilla helposti pääse. Mukavaa kun olikin huomaavainen sotilas :D

Hymy, kiitos haasteesta, tartun sihen pikapuoliin!