sunnuntaina, tammikuuta 06, 2008

Vadelmaveneellä pakoon

Vielä on vähän totuttelemista tähän uuteen nimeen ja uuteen ulkoasuun. Nimi maistuu kyllä suussa ihan hyvältä ja jää siis pysyvään käyttöön. Pian varmaan on myös tottunut tähän ulkonäköön. Yritin lisätä kuvankin tuohon otsikkopalkkiin, mutta siitähän ei siis tietysti tullut yhtään mitään, sen verran sormi keskellä kämmentä kun näissä jutuissa olen. No tällä mennään siis ainakin jonkin aikaa.

Luinpa tässä kirjan. Kirjojen luku on välillä ihan nollassa, sitten saatan taas innostua ja lukea monta putkeen. Joululahjaksi tuli useampikin kirja, näistä ensimmäisenä luin Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaisen. Jos joku ei vielä tiedä, kirja kertoo Mikko Virtasesta, suomalaisesta miehestä joka on koko elämänsä kokenut olevansa ruotsalainen. Ruotsalainen juuttuneena suomalaiseen kroppaan. Kansallisuustransu, kuten hän itse itseään kutsuu.

Juttu menee jo alkutaipaleella ihan överiksi. Miesraukka on ihan sekaisin eikä liioittelulla ole mitään rajaa. Niin kauan kuin ikäänkuin ollaan todellisuudessa, juttu tuntuu vähän, no turhan pimeältä, mutta kun siirrytään tulevaisuuteen, jotenkin mennään ikäänkuin keksityn puolelle ja jutusta tulee oikeastaan ihan hauska.

Lopulta täytyy sanoa, että moni asia nauratti, koska suurimmassa osassa pimeimmistäkin jutuista oli oikeasti totuuden siemen. Mitäs sanotte tästä:
Mikko on ruotsinlaivalla. Laivalla on olutbaari. Ruotsalaisia houkutellaan risteilyohjelmassa baariin näin: "Tule katsastamaan laaja viski- ja olutvalikoima olutaariin kannelle seitsemän". Suomeksi sama kehoitus kuuluu: "Matkan ensimmäiset huurteiset nautitaan täällä." Mikko toteaa, että toiset ovat arvokkaan kultivoitunutta kuninkaallista sivistyskansaa, toiset metsäläisiä, joiden ainoa tavoite nykymaailmassa on humala. Karrikoitu johtopäätös, mutta eikös siinä vain ole jotain tottakin...

Tai entäs tämä:
"Ensin pidetään valmistava kokous, jossa mietitään parhaita tapoja järjestää olympialaiset. Jo parin tunnin päästä Björn keksii hyvä idean. -Nimetään valtuuskunta, joka suunnittelee kisat. Idea on loistava, kaikki kannattavat sitä. Vielä pari tuntia keskustelua ja pohtimista ja valtuuskunta on nimetty. Siihen kuulumme minä, Roger ja Björn." Tämä siis lomamatkalla, Thaimaassa tavattujen tuttujen kesken.

Suurinpiirtein näinhän Ruotsissa päätetään asioista usein oikeastikin. Monen tunnin puheen jälkeen voi miettiä, onko oikeasti saatu jotain päätetyksi. Ja Thaimaassahan about kaikki ruotsalaiset sitäpaitsi ovat vuosittain lomalla.

3 kommenttia:

Kimmo kirjoitti...

moro, autan mielelläni ton otsikkopalkin tuunaamisessa jos haluat, mulla on aika paljon kokemusta naisbloggareiden verkkotukihenkilönä olemisesta... :)Pist mulle vaikka meiliin vähän tarkemmin et mikä on ongelma niin katotaan?

Kimmo

Lina kirjoitti...

Kirja kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Pitänee etsiä se jostain... nimim. henkinen ruotsalainen itsekin :)

Tukholman tyttö kirjoitti...

Kimmo, kiitos tarjouksesta! Laitanpa sulle henkkoht postia niin saat selvittää mulle! Olenkin vähän arvellut että ei se Minttu ole ihan itse kaikkia niitä hienouksia osannut väsätä ;)

Sia, kirja oli enemmän kuin vähän outo, mutta mun mielestä silti kantsi lukea! Kannattaa ehkä katsoa jos se oisi jo tullut pokkarina, kun siitä on jo jonkin aikaa kun se ilmestyi. Et varmaankaan (toivottavasti) ole ihan niin henkinen ruotsalainen kuin tuo Mikko, meni meinaan vähän rikollisen puolelle jo... :D