Yhteenveto tuloksista
- Naiset aloittavat uransa vähemmän vaativista tehtävistä kuin miehet
- Erilainen koulutus selittää osan aloitustehtävien eroista
- Aloituspalkoissa runsaan neljän prosentin selittymätön ero miesten hyväksi
- Miehet ylenevät naisia useammin ja alenevat harvemmin
- Ylenemisen palkkavaikutukset samankaltaisia - miehet häviävät alenemisesta vähemmän
- Sukupuolierot kaventuneet selvästi viime vuosikymmeninä
- Sukupuolierot pienempiä teknisillä aloilla
Mies- ja naistoimihenkilöiden aloituspalkkojen ero on lähes puolittunut 25 viime vuoden aikana, mutta keskimääräinen palkkaero on edelleen suuri. Miestoimihenkilöiden aloituspalkka oli 2000-luvun alussa keskimäärin 16 prosenttia korkeampi kuin naistoimihenkilöillä. Vastaava luku oli 1980-luvun alussa 31 prosenttia.Mies- ja naistoimihenkilöiden erilainen koulutus selittää suuren osan aloituspalkkojen erosta. Ero samanlaisen koulutuksen hankkineiden mies- ja naistoimihenkilöiden aloituspalkoissa oli 2000-luvun alussa 8,4 prosenttia. Jos koulutuksen ja iän lisäksi otetaan huomioon myös toimihenkilön työtehtävä, ero pienenee edelleen vajaaseen kuuteen prosenttiin.Sukupuolten aloituspalkkojen välille jää kuitenkin ero, joka ei selity iällä, koulutuksella, tehtävällä tai yrityksellä. Kun tarkastellaan samanikäisiä, samanlaisen koulutuksen hankkineita, samassa yrityksessä samanlaista tehtävää hoitavia mies- ja naistoimihenkilöitä, miesten aloituspalkka oli 2000-luvun alussa edelleen keskimäärin 4,4 prosenttia naisten aloituspalkkaa korkeampi.
3 kommenttia:
Mari-Johanna: "Kun tarkastellaan samanikäisiä, samanlaisen koulutuksen hankkineita, samassa yrityksessä samanlaista tehtävää hoitavia mies- ja naistoimihenkilöitä, miesten aloituspalkka oli 2000-luvun alussa edelleen keskimäärin 4,4 prosenttia naisten aloituspalkkaa korkeampi. "
Aivan! Asia on juuri näin. Kysynkin, miksi erityisesti feministit yhä edelleen hokee "Naisen euro on 80 senttiä" -valettaan, kun asia ei ole näin?
Esitän käsitskenäni, että tuo 4,4 prosesntin ero miesten hyvksi selittyy miesten rohkeammilla alkupalkka pyynnöillä. Tästä on myös tehty tutkimus joko todella totesi että miehet yksinkertaisesti pyytää enemmän palkkaa. Samoin miehet pyytää yleensä usemmain palkankorotuksia. Eli miehet sis tekevät "työtä" palkkansa kohomisen eteen toimimalla aktiivisesti. Nyt voidan kysyä, että onko oikein, että nisten palkat "tasataan" kun he eivät itse rohkene a) pyyttää rohkeammin alkupalkka ja b) eivät uskalla pyytää korotuksia. Minusta ei ole oikein. Tasa-korkotukset hoidetaan TUPO-neuvotteluissa jne.
Olen tismalleen samaa mieltä jokaikisestä viimeaikaisesta feminismi-/tasa-arvopostauksestasi. Tulivat vaan niin ryöpyllä, etten ennättänyt silloin kommentoimaan, kun olisi pitänyt. Aikamoisen ryöpytyksen sait osaksesi. Ongelmahan on juuri siinä (kuten tuolla aiemmissa kommenteissa itsekin totesit), että feminismi käsitteenä on saanut osakseen niin valtavan negatiivisen painolastin, että moni vieroksuu sitä ihan puhtaasti sen takia. Itse ainakin tunnen monta omasta mielestäni feministiä, jotka eivät sellaisiksi tunnustaudu (esim. oma puolisoni). Toisaalta pääasiahan on itse asia ja tarkoitus, ei se, minkä nimikkeen alla sitä ajetaan. Vaikka käytännössä tämä ismeistä kiistely varmasti viekin paljon turhaa energiaa itse asialta, mikä on varsin surullista.
No, itse ainakin olen feministi - ja ylpeä sellainen!
Asiasta kukkaruukkuun, olemme ensi keskiviikkona tulossa päiväristeilylle Tukholmaan Viikkarilla kaverini ja hänen puolivuotiaansa kanssa. Vähän mietittiin, että mentäisiin Junibackeniin piipahtamaan, mutta olisikos sinulla muuta vinkkiä, mitä kahden pikkuisen kanssa voisimme puuhata? Entä sattuisiko sinulla olemaan mielessäsi jotain kivaa lounaspaikkaa, josta saisi hyvää kasvisruokaa ja jossa olisi mieluusti syöttötuoleja? Ratasrajoitteita meillä ei ole: liikutaan molemmat kantoliinan kanssa.
Jos sinulla on jotakin ehdottaa, niin pistäisitkö vaikka s-postia osoitteeseen tii_tu@suomi24.fi? Tuhannet kiitokset jo etukäteen! :)
Jape, Suomessa on mielipiteen vapaus (jota mm tämä aiemmin kovasti haukuttu ”feministi”järjestö Amnesty puolustaa) ja sinulle toki sallin ko mielipiteen ja käsityksen. Se on tietysti sinun subjektiivinen ymmärryksesi asiasta. Mutta vaikka väitteesi olisi tottakin, jota et ainakaan tässä mitenkään todista, minusta on silti tasa-arvon kannalta ongelmallista, että toinen sukupuoli kärsii koko uransa pienemmästä palkasta (oli se sitten 4,6 % tai enemmän), vähemmän vaativista työtehtävistä, alemmasta arvostuksesta sekä huonommista etenemismahdollisuuksita. Minä koen sen epätasa-arvoiseksi.
Jos tämä on vain naisten omaa syytä, samanlailla voisi vaikkapa väittää, että miesten alkoholisoituminen, syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat ovat ihan miesten omaa syytä. Eihän niille silloin tarvitse mitään tehdä, vai?
Tiitu,kiitos kommentista! Olen periaattessa samaa mieltä, samalla kuin olen tullut siihen tulokseen että jos kukaan ”keskitien kulkija” ei uskaltaudu sanomaan olevansa feministi, tämä sinunkin mainitsemasi negatiivinen painolasti vain pysyy. Sitten on tietysti paljon niitä, joille on ihan sama mitä sanoo, he eivät mielipidetään muuta- kuten itsekään en hevillä mielipidettäni muuta :)
Junibacken on aivan mahtava paikka! Tosin kannattaa varautua, että siellä voi olla paljon väkeä. Nyt onneksi ei ole pahin turistisesonki. Mietinpä asiaa ja laitan sinulle sähköpostia.
Lähetä kommentti