torstaina, maaliskuuta 12, 2009

Kiivasta kommentointia

Feministiksi julistautuminen aiheutti, kuten epäilinkin, kiivaita kommentteja. Taas kerran tuli todettua, että Suomessa feminismi on jotain pelottavaa, miehiä alistavaa, telaketjuja, tulta munille, poltetaan rintaliivit -feminismiä. Jota on tietysti olemassa, mutta kuitenkin kaikista feministeistä aika pieni osa. Ja aina vain jaksetaan vedota siihen, että jos naisilla on jotain ongelmia, niin kyllä on miehilläkin. Tämä iänikuinen argumentti joka iheuttaa vain ärsytystä. Toki miehilläkin on ongelmia - varsinkin suomalaisilla miehillä -, en todellakaan kiellä sitä. Suomi on väkivaltainen maa, ja siitä kärsivät kaikki. Miehet kaduilla, naiset ja lapset kotona. Mutta pitääkö se jotenkin aina syssytellä pois, että naisia lyödään (ja lyöjä on nimenomaan mies) sillä että miehiäkin lyödään?

Yksi esimerkki naisia sortavasta politiikasta: Ruotsissa esimerkiksi kulut vanhempainvapaasta hoitaa yhteiskunta, ei naisen työnantaja. Äitikö se yksin niitä lapsia tekee? Ei mitään järkeä, enkä käsitä, miten asiaa ei saada kuntoon. Suurin osa puolueistakin alkaa olla jo sen takana. Mikä mättää!

Mikä siinä muuten on, että joissain asioissa suomalaiset on hirmuisan suorasanaisia, ja toisissa ihan kamalia hyssyttelijöitä???

Mutta ei tästä sen enempää. Täältä ei vaan talvi tunnu millään lähtevän, kevättä odotellessa. Tämmöiset säät olisi olleet kivat joulukuussa, ei nyt enää.

13 kommenttia:

-lea kirjoitti...

Hienoa, että tuot naisasiaa esille!

Tuntuu kummalliselta, ettei tuo vanhemmuuden kustannusten jakaminen näytä edistyvän. Pakolliset isäkuukaudet pitäisi saada Suomessa äkkiä, eiköhän sitten miesvaltaiset alat ryhdy vaatimaan kustannusten jakamista :/

Olen viime päivinä seurannut eri kanavilta keskustelua maailmantaloudesta, konflikteista, työeläkejärjestelmästä, ammattiliitoista...aina korkeintaa yksi nainen paikalla, useimmiten ei yhtään.

Anonyymi kirjoitti...

Huoh mitä roskaa taas. Ikäänkuin Suomessa feminismi olisi kirosana, koska tämä on Junttila, jossa vihataan kaikkea järkevää. Hohhoijaa, nyt järki käteen.

Edelleenkään et ole kyennyt kumoamaan väitettä, ettei feminismi aja tasa-arvoa (http://zachrishaaparinne.wordpress.com/2009/02/26/mita-feminismi-on/) etkä ole kyennyt esittämään, että feministejä suuremmin kiinnostaisi miesten ongelmat (http://zachrishaaparinne.wordpress.com/2009/03/05/miesten-kokema-vakivalta-suvaittavaa-ja-suotavaa/).

Noh, sinä olet jo päättänyt, että olet feministi, sanoivat todisteet mitä tahansa. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

Mimmu kirjoitti...

Huh, oletpa saanut melkoista kommentointia. Tulee taas todistettua kuinka nainen on naiselle susi.

Olet rohkea kun tunnustaudut feministiksi ja kirjoitiustesi perusteella ajatuksesi ovat nimenomaan tasa-arvon, ei naisasian puolesta. tuosta vanhempainvapaiden kustannusten jakamisesta olen täysin samaa mieltä.Totta on myös se että naisen asema ole sama kuin mihen edes nyky-yhteiskunnassa. Se että olen sekä nainen, kotiäiti että insinööri on jotenkin täysin käsittämätön yhdistelmä. Saan jatkuvasti ihmettelyä siitä eikö tuo ole lahjojen ja koulutuksen hukkaan heittämistä olla kotona tai kun mainitsin olevani menossa työpaikkahaastatteluun kukaan ei uskonut minun hakevan esimiestehtäviä. Ja kaikki ihmettelijät ovat toisia naisia. Tämän takia minä en ole feministi. Tuntuu että ympärilläni olevat naiset itse haluavat asemansa.

Anonyymi kirjoitti...

Totta on, että Ruotsi on paljon Suomea edellä sukupuolten tasa-arvoa koskevissa asioissa. Siellä uskaltavat puoluuetkin tunnustautua feministisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Vanhemmuuden kustannusten jakamisesta olen täsmälleen samaa mieltä (olen mies, jos sillä on jotain väliä).

Mutta tuo feministiksi tunnustautuminen on sikäli ongelmallista, niin yksilölle kuin puolueellekin, että yhden ismin alle mahtuu valtava määrä erilaisia näkökantoja. Jollekin feminismi todella on tasa-arvon kannattamista, jollekin se on sitä, että vaaditaan poikasikiöiden abortointia. Tarvittaisiin vähän hienojakoisempaa jaottelua...

Tilanne on vähän sama, kuin jos sanoja demari, kommunisti ja stalinisti ei olisi olemassa, ja äänekkäimmät vasemmistolaiseksi itseään kutsuvat vaatisivat välitöntä vallankumousta ja porvarien teloittamista. Olisiko tässä ilmapiirissä Pertti tai Pirjo Perusdemarin järkevä luonnehtia itseään vasemmistolaiseksi?

Tukholman tyttö kirjoitti...

Whatsover, kiitos! Sitä mäkin ihmettelen että mikä siinä maksaa. Niin ja äijiä on kaikki johtopaikat pullollaan.

Mimmu, kiitos, tää oli todella tulehdusherkkä aihe...! Se on kyllä tosi kurjaa törmätä tuollaiseen. Ja kyllä minäkin olen kuullut paljon tarinoita naisvaltaisista työpaikoista, joissa naiset puukottavat toisiaan selkään. Usein miesvaltaisilla työpaikoilla on "reilumpi" meininki. Mutta nämä nyt on yleistyksiä, ei se aina näin tietenkään ole. Minulle se on periaatteellinen kysymys, että haluan tunnustaa feminismiä joka ajaa naisen tasa-arvoista asemaa miehen kanssa (vaikka sitten siitä naisliikelähtökohdasta). Varsinkin kun saan tällaista kommenttia vastaani !!

Anonymous, olen ihan samaa mieltä, että feministiksi tunnustautuminen on ongelmallista juuri nimenomaan tuosta syystä. Ja siksipä moni niin kavahtaa sitä sanaa, moni joka oikeasti olisikin feministi! Koska feminismin vastustajat ovat saaneet iskostettua, että feminismi on pääasiassa jotain hullua "kastroidaan miehet, abortoidaan pojat" meininkiä. Koska ei missään nimessä halua kuulua tuohon hullujen joukkoon.

Vasemmistolaisuuskin on todella jo nykyään aika hankala määre...

Anonyymi kirjoitti...

Ano: ” Totta on, että Ruotsi on paljon Suomea edellä sukupuolten tasa-arvoa koskevissa asioissa. Siellä uskaltavat puoluuetkin tunnustautua feministisiksi.”

Mitä tasa-arvoa tämä on? Johan on todistettu, että feminismi on nimenomaan naisasialiikettä, ei tasa-arvoa.

MJ: ” Minulle se on periaatteellinen kysymys, että haluan tunnustaa feminismiä joka ajaa naisen tasa-arvoista asemaa miehen kanssa (vaikka sitten siitä naisliikelähtökohdasta). Varsinkin kun saan tällaista kommenttia vastaani !!”

Tässähän se taas tuli, feminismi on naisasialiikettä – ei tasa-arvoa. Kummaa on, että kun saat viestiä miesten kokemista vääryyksistä, niin tunnustaudut vielä kiihkeämmin naisasialiikkeen edustajaksi. Mitähän ihmeen tasa-arvoa tämä nyt on?

Jape kirjoitti...

Mari-Johanna: "Suomessa feminismi on jotain pelottavaa, miehiä alistavaa, telaketjuja, tulta munille, poltetaan rintaliivit -feminismiä. Jota on tietysti olemassa, mutta kuitenkin kaikista feministeistä aika pieni osa."

Olen monelta feminsitiltä tätä kysynyt, mutta harvalata saanut vastausta, tyydyttävästä vastauksesta nyt puhumattakaan. Voisitkohan sinä Mari-Johanna auttaa minua tässä? Eli olen kysynyt, että mikä on kaikkia feministejä yhdistävä asia, siis sellaiset asiat, jotka kaikki itseään feministiksi kutsuvat ihmiset allekirjoittavat?
Jotkin tällaiset seikat on oltava olemassa, eihän muuten ihminen voi itseään feministiksi kutsua.
Mitkä nämä seikat ovat, jotka "allekirjoittamalla" henkilöllä on oikeus kutsua itseään feministiksi?

Toivottavasti Mari-Johanna voit auttaa...

Mari-Johanna: "Ja aina vain jaksetaan vedota siihen, että jos naisilla on jotain ongelmia, niin kyllä on miehilläkin. Tämä iänikuinen argumentti joka iheuttaa vain ärsytystä."

Ja aina vaan jaksetaan naisten ja erityisesti feministien toimesta hokea "Naisen euro on 80 senttiä" -valetta, eikä edes kyetä perustelemaan tätä mitenkään. Tämä iänikuinen, ei edes argumentti, aiheuttaa vain ärsytystä.

Mari-Johanna: "Yksi esimerkki naisia sortavasta politiikasta: Ruotsissa esimerkiksi kulut vanhempainvapaasta hoitaa yhteiskunta, ei naisen työnantaja. Äitikö se yksin niitä lapsia tekee?"

No vanhemmuuden kustannukset ei kuulu ollenakaan työnantajalle, eikä työnantajan kustannettavaksi. Eihän työn antaja ole sitä lasta ollut tekenässä, vai onko? Ei pitäisi ainakaan...
Vanhemmuus on valinta, ja sen kustannukset ei kyllä millään tavalla kuuluu työnantajan kontolle.

On mielenkiintoista, Mari-Johanna, että nyt huomioit miehet/isät kun on puhe kustannuksista. Usein tämä puhe unohtuu, kun parisuhde kariutuu ja tulee puhetta lasten lähihuoltajuuksista, niin silloin naiset sossun suosiollisella avlla onkin sitä mieltä, että on vain yksi vanhempi, äiti. Miehen vanhemmuus tiivistyy lompakkoon ja sen tyhjentämiseen säännöllisesti.

Mari-Johanna: "Minulle se on periaatteellinen kysymys, että haluan tunnustaa feminismiä joka ajaa naisen tasa-arvoista asemaa miehen kanssa (vaikka sitten siitä naisliikelähtökohdasta)."

Suomessa naiset ovat jo tasa-arvoisempia kuin miehet. Siksi olisi syytä keskittyä välillä miesten tasaa-arvon kehittämiseen, eikä vain naisten, jota puhetta on nyt jo kuultu 30 vuotta, vähintän.

Mari-Johanna: "Koska feminismin vastustajat ovat saaneet iskostettua, että feminismi on pääasiassa jotain hullua "kastroidaan miehet, abortoidaan pojat" meininkiä."

Miten niin feminsimin vastustajat? Kyllä nuo "kastroidaan miehet, abortoidaan pojat" -puhe on ihan feminsitien suusta tullutta juttua. Suomessakin on noita hulluja "män är djur och maskiner och vandrande dildos" feministejä puhumassa. Yksi oli jopa asiantuntijalausuntoa antamassa öeduskunnassa lakivaliokunnalle seksin oston kieltävän lain valmistelun aikoihin. Voi hyvänen aika sentään.
Sitten suomalaiset äärifeminsitkpoliitikot Tuula Haatainen, Susanna Rahkonen ja Eva Biaudet muiden muassa kutsuivat engalnitlais-australialaisen radikaalilesbofeminsti Sheila Jeffreysin TANE:n seminaariin puhumaan tasa-arvosta ja siellä nuo kolem taputti karvaisia käsiään yhteen ihan intopiukeena.

Tuo Sheila Jeffershän on sanonut muuten seuraavaa:

- poika lapset tulisi abortoida
- jokainen nainen voi ja tulee olla lesbo
- ne naiset jotka on miesten kanssa, makaa vihollisen kanssa.
- naisilta, jolla on poikalapsi, tulee evätä naisjärjestän jäsennyys.

Siin muutamia mainitakseni. Ja tällaisia henkilöitä suomalaisfeministit kutuvat puhumaan tasa-arvosta TANE:n seminaariin.

Mari-Johanna: "Koska ei missään nimessä halua kuulua tuohon hullujen joukkoon."

Miksi feminsitit eivät joukkona ja julkisesti irtisanoudu tuosta porukasta? Kuinka heidän sallitaan esiintyä feministeinä ilman, että maltilliset feministit irtisanoutuvat heistä ja heidän lausunnoistaan?
Kuten jo tuolla toisaalta sinulta kysyin, mitä on ne seikat jotka yhdistää feminsitejä, jotta heillä on oikeus kutsua itseään feministeiksi? Mm. tähän odotan vastausta.

Mari-Johanna: "Vasemmistolaisuuskin on todella jo nykyään aika hankala määre..."

Vihervasemmistolainen feminsti on ehkä kaikkein hankalin ja vaaralisisn yhdistelmä, ainakin miehien kannalta. Heitä kannattaa välttää.

Norppa kirjoitti...

Hei Mari-Johanna, täällähän on hurjasti kommentteja aiheen ympäriltä! Ilmeisesti jonkun asian puolustaminen koetaan, että se on toiselta pois, tai jos kiinnittää huomiota johonkin epäkohtaan, katsotaan, että jättää samalla jonkun toisen epäkohdan huomioimatta.
Kyllä, samat oikeudet ja velvollisuudet, sukupuoleen katsomatta.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Jape: Feminism is the belief that women should have equal political, social, sexual, intellectual and economic rights to men.

Naisen palkkoihin liittyen, lue viimeisin postaukseni. Naisen palkka samasta työstä on edelleen pienempi kuin miehen, tosin vain 4,4 %, mutta silti. Loput palkkaeroista selittyvät sukupuolittuneilla työmarkkinoilla.

Sitähän minäkin, yhteiskunnan pitäisi maksaa vanhemmuuden kustannukset. Olemme siis samaa mieltä! Tällöin osan voisi korvamerkitä isälle, isä olisi enemmän kotona lapsen ollessa pieni ja syntyisi luonteva suhde isän ja lapsen välille.

Jos isää on tuskin kotona näkynyt lasten ollessa pieniä, tulee suhteesta väistämättä erilainen ja erotilanteessa käy usein niin, että äidillä on etuoikeus. Jos isä osallistuu enemmän lapsenhoitoon, on vaikeampaa evätä isän oikeuksia erotilanteessa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Norppa, sano muuta! Tämä aihe herättää keskustelua...

Jape kirjoitti...

Mari-Johanna: "Feminism is the belief that women should have equal political, social, sexual, intellectual and economic rights to men."

Niin, onko äärifeministitkin tuota mieltä? Jos on niin tehän oeltte samaa porukkaa sitten. Miten te eroatte äärifeminsiteistä?
Ja missä tuossa puhutaan miesten tasaa-arvon esitämisestä, jota mainistit feministien tekevän?
Toisaala on feminismistä tällainen määre:
"Feminismi eli naisliike tai naisasialiike on naisen yhteiskunnallisen aseman parantamiseen ja sukupuoliroolien muuttamiseen tähtäävä liike
Feminismi on valistusajan Euroopassa syntynyt aate, joka pyrkii parantamaan naisten asemaa.
Aatteen syntyaikoina feministiset ajattelijat vaativat naisille poliittisia oikeuksia ja itsenäistä asemaa. Myöhemmät ajattelijat ovat luoneet feminististä teoriaa ja puhuneet väitetyistä syrjinnästä ja epätasa-arvosta, joka on jatkunut poliittisten oikeuksien yhdenmukaisuudesta huolimatta."

Mari-Johanna: "Naisen palkkoihin liittyen, lue viimeisin postaukseni."

Vastasin tähän jo siellä.

Mari-Johanna: "Jos isää on tuskin kotona näkynyt lasten ollessa pieniä, tulee suhteesta väistämättä erilainen ja erotilanteessa käy usein niin, että äidillä on etuoikeus."

Mikä ihmeen etuoikeus äidille tulee?
Mise on tuonut leivän taloon, katon päänpäälle jne. jne. ja huolehtinut koko perheen hyvinvoinnin edellytyksistä, niin tämä ei olekaan siis yhtään mitään? Vaan äidillä joka on ollut kotona on joku kumma etuoikeus? Tämä on perin epätasa-arvoista ajattelua Mari-Johanna, siis todella epätasa-arvoista ajattelua.

Mari-Johanna: "Jos isä osallistuu enemmän lapsenhoitoon, on vaikeampaa evätä isän oikeuksia erotilanteessa."

Kumpaakin vanhempaa on jo lähtökohtaisesti kohdeltava tasa-arvoisesna ja tasa-arvoisesti. Miten voit edes puhua isän oikeuksien eväämisestä?
Järkyttävää ajattelua!

Tukholman tyttö kirjoitti...

En minä sanonytkaan että äitillä pitäisi olla etuoikeus. Tai että leivän pöytään tuominen ei olisi mitään. Vaan että se joka on lähivanhempi luo usein ko suhteen lapseen, ja silloin usein oikeus päätyy tähän ratkaisuun (ottamatta kantaa onko se oikein vai ei). Jos siis oikeuteen asti joudutaan menemään.

Koska miehellä on yhtälainen oikeus olla lapsen kanssa kotona, miehet voisivat sitä kuitenkin enemmän käyttää estääkseen tällaisia tilanteita. Suomessahan miehet käyttävät erittäin harvoin vanhempainvapaaoikeuttaan, verrattuna Ruotsiin jossa isät lähes aina ottavat osan vanhempainvapaista.

Tuo feminsimin määre pätee varmasti kaikkiin feministeihin. Sen lisäksi feminismin sisällä on toki monia suuntauksia, samoin kuin mm liberalismin sisällä on erilaisia painotuksia. Eikä kaikki aatteen nimiin uskovat välttämättä usko kaikkiin samoihin väittämiin (oli kyseesä mikä -ismi tahansa), mutta perusperiaate on kaikilla sama.