Sopivasti aivan kuin liittyen eiliseen teemaani kirjoittaa Svenska Dagbladet tänään, että Alliansen (=hallitus) pohtii ylioppilaskirjoitusten tuomista takaisin ruotsalaiseen koulujärjestelmään. Niin, täällähän tosiaan ei ole ylioppilaskirjoituksia, vaan pelkästään päästötodistus. Kaikki käytännössä pääsevät ylioppilaiksi ; yo-kirjoitukset poistettiin jo v 1968. Toisaalta täällä on kyllä nationella prov, joka testaa oppilaiden osaamista kansallisesti vertailukelpoisesti. Lukion päästötodistus on kuitenkin se varsinainen paperi, jolla sitten eteenpäin lukion jälkeen pyritään. Ja siinähän opettajan näkemyksellä voi olla hyvin suuri vaikutus.
SvD kirjoittaa ehdotuksesta positiivisesti sikäli, että yo-kirjoitukset voisivat olla lääke ns.todistusinflaatiota vastaan. Tällä hetkellä kovin moni opiskelija saa täydet 20 pistettä, todistus ei siis erottele oppilaita tarpeeksi, eikä ole varsinaisesti edes vertailukelpoinen. SvD oli peräti vieraillut Suomessa Matinkylässä (ruotsinkielisessä) lukiossa ja haastatellut siellä kolmea abia. Kaikki kolme pitivät yo-kirjoituksia hyvänä asiana.
Enpä usko, että kovin moni Suomessa toivoisi yo-kirjoitusten poistamista. Kehittää systeemiä, kyllä, mutta poistaa? Ruotsissahan on tämä kummallinen (demarien luoma) käsitys siitä, että vertailu on jotenkin pahasta ja parempi, ettei kellekään tule paha mieli. Siksi on parempi että kaikki pääsevät läpi, kun eihän se nyt muuten olisi reilua....
Ja kuten oli helppo arvata, oppositiossa olevat Ruotsin demarit ovat ehdotusta vastaan. Demarithan aikanaan ovat uudistuksen läpivieneet, eli poistaneet yo-kirjoitukset ja vähentäneet radikaalista koulussa annettavien arvosanojen määrää. Ennen porvarihallitustahan ensimmäiset kerran ruotsalaisessa peruskoulussa annettiin arvosanoja 8. luokalla. Siis todella, kasilla. Nyt voidaan numeroita antaa jo aiemmin, en ihan tarkkaan tiedä missä vaiheessa ekat numerot tulee (tiedättekö te? kuudennella vai aiemmin?). Opettajien ammattijärjestö oli varovaisen positiivinen ehdotukselle, samoin kuin yllättäen Miljöpartiet. Mikäli Miljöpartiet asettuisi ehdotuksen taakse, sehän menisi läpikin! Saa nähdä miten käy. Aiemmin Miljöpartiet on ollut kovasti arvosanoja vastaan.
5 kommenttia:
Hejsan! Kiitos mielenkiintoisista jutuista! Ruotsalainen koulu ja opettajankoulutus jaksaa rassata mun mieltä ja on yksi suurimmista syistä miksi Suomeen muutto käy välillä tai aika useinkin mielessä. Toisaalta olen sitä mieltä, lapsiin suhtautuminen on Ruotsissa monessa suhteess armollisempaa kuin Suomessa!
Hilla, kiva jos oli mielenkiintoisia! Olen samaa mieltä, koulu, opettajankoulutus ja suhtautuminen opetukseen on munkin mielestä ihan käsittämätöntä. Aina vaan jaksaa ihmetellä. Itse kun ei vielä henkkoht ole joutunut asiasta huolehtimaan, miettii lähinnä miten asiasta tulevaisuudessa selviää, me kun on päätetty jäädä tänne. Sitten toisaalta ihan filku ja pätevä tuosta mun miehestä on tullut vaikka käynyt ruotsalaisen koulun, että ehkä se lohduttaa vähän ;) En ole menettänyt kaikkea toivoa - mutta koulun valinnassa täytynee olla tosi tarkka!
Muuten, musta oli aika mielenkiintoista, että opettajajärjestö oli positiivinen ehdotukselle nimenomaan siitä syystä, että se avaa uusia/parempia uramahdollisuuksia opettajille! Ei siis oppilaiden oikeusturvan kannalta tai ylipäänsä oppilaan puolesta...
...siis fiksu ja pätevä mies, tietty :D
Mullakii on vasta tokaluokkalainen, mut kyl se vaan oli ihan kauhuissaan, että tuleeko Suomessa oikeesti joka päivä läksyä! Täällä koulussa tulee vaan kerran viikossa.
Elli, hehhee. Vaan kerran viikossa läksyjä? No se ei kyllä luulis vaativan liikaa ...
Lähetä kommentti