perjantaina, syyskuuta 23, 2011

Pikkumies sairastaa

Meillä sairastetaan, pitkästä aikaa, ja tietysti tämä osui juuri odotetun Suomen reissun kohdalle. Pitkään ollaankin oltu terveitä, mutta nyt köhää ollut jo viikon verran ja keskiviikkona nousi kuume. Sain sitten listattua meidät lääkärille Ruotsissa ja saatiin varattua aikakin Vidarille saman tien. Lääkäri tykkäs, ettei mitään vakavampaa ole, vaikkei korviin mitään nähnytkään. Ja Ruotsissahan ei ilmeisesti antibiootteja annettaisi vaikka olisikin korvatulehdus, oletetaan että se menee ohi itsestään. Viime vuonna kun Veralla oli silmätulehdus Ruotsin lomalla, todettiin, että tulkaa viikon päästä uudestaan jos jatkuu. Suomessa saatiin heti lääkkeet.

No, nyt stten ollaan kuitenkin Suomessa ja vähän rasittaa, kun ei tietty enää olla täällä sairausvakuutuksen piirissä eikä siis oikein kuuluta mihinkään. Kai me voitaisiin julkiselle terveyskeskukseen mennä, mutteihän me kuuluta enää minkään terveyskeskuksen piiriin. Lastenklinikalle sitten, ja siellä lienee pitkät jonot. Ja yksityisestä ei siis kukaan korvaa mitään. Mutta jos joudutaan lääkäriin, niin kyllä me sitten yksityiselle mennään. Niin tehtiin myös aikanaan Veran sairastaessa, on se niin paljon yksinkertaisempaa ulkosuomalaisena.

Vidarilla oli siis kova kuume ja nyt sitten ei millään haluaisi nukkua pitkällään, vaunuihin sain nukutettua. Korvia epäillään kuitenkin.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, minä olen käynyt suomessa terveyskeskuksessa, vaikka en siellä asu. ONhan suomella ja ruotsilla joku sopimus näistä palveluista. Eli sinne vaan, jos lapset tulevat kipeiksi! T. Anu

Anonyymi kirjoitti...

Hei ! Me ollaan suomenlomilla käytetty julkisia terveyskeskuksia ja ihan hyvää palvelua saatu. Riippuu varmasti paljon paikkakunnasta ja työntekijöistä.
T, Kirsi

pilami kirjoitti...

Mäkin jäin miettimään, että eikös EU:n alueella ole jokainen EU-kansalainen oikeutettu saamaan julkista terveydenhoitoa maassa kuin maassa. Mutta siihen taitaa tarvita sen jonkun EU-terveyskortin tms. Kandeisko teidän hankkia sellaiset?

emmi kirjoitti...

Samoin täällä. Itse kävin Helsingissä terveyskeskuksessa sekä myös Hartmanin päivystyksessä kun oli tarve. Mitään en tuolloin maksanut, mutta perästä tuli sitten vastaanottolasku Tukholmaan, jotain 20 EUR.

Jos teillä ei ole noita EU-sairasvakuutuskortteja niin Försäkringskassanilta saa. Itse lähetin sinne tekstarilla meidän kaikkien henkilötunnukset ja kortit tuli postissa muutaman viikon päästä.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hei kaikki, onpa kiva kuulla että teillä on terveyskeskuksissa käynti ulkosuomalaisena toiminut noin hyvin! Me kuultiin tutulta lääkäriltä, että meidän lähimpään terveyskeskukseen on ihan turha yrittää, siellä on sellaiset jonot; suositteli Lastenklinikkaa. Me kyllä varmaan voitais mennä myös muualle kuin lähimpään terveyskeskukseen, kun ei kerta olla kirjoilla missään Suomen kunnassa..?

Meille kävi onneksi niin,ettei sitten lääkäriä tarvittu ollenkaan, vaan Vidar alkoi sitten tervehtymään ihan itse.

Pilami ja Emmi, joo me saatiin tuommoiset kortit ennen kuin oltiin muuttamassa Suomeen, kun vielä silloin luultiin että kirjat pysyisi Ruotsissa. Käyköhän ne vanhat vielä... tosin Vidarilla ei sellaista tietty ole vielä. Niin ja mehän ei Försäkringskassasta saada vielä yhtään mitään, menee kuulemma 1-2 kk ennen kuin ovat saaneet meidät kirjattua systeemiin... vielä en voi vanhempainrahojakaan hakea :(

Emmi, tuliko se lasku suoraan teille siis?

Anonyymi kirjoitti...

Hei! me on ainakin käytetty monen kunnan terveyskeskusta,,, milloin missäkin päin suomea oltu. Palvelu ollu ihan asiallista, joskus on muistaakseni laskua tullu meillekkin perästä kotiin, mutta sitäkään ei sitten tarvinnu maksaa ku kyseessaä oli lapssi... Joskus ollaan oltu myös yksityisellä, mutta tuntuu aika hurjalta maksaa 100 euroo siitä kun 5-10 min käynnistä näyttämässä korvia :)

Tukholman tyttö kirjoitti...

Anonymous, hyvä kuulla että homma on toiminut noin hyvin! Ehkä mekin sitten kokeillaan kun seuraavan kerran tulee tarvetta. Yksityisellä käynti on tosiaankin erittäin kallista, mekin Veran kanssa käytiin aikanaan ja 100 euron lasku rapsahti justiinsa n 10min käynnistä. Aika amerikkalaista... rahalla saa ja hevosella pääsee, ottakaa vakuutus tai menkää terveyskeskukseen. Ei sillä, me oltiin kyllä tosi tyytyväisiä terveyskeskuksen käyttäjiä Suomessa asuessamme.