torstaina, syyskuuta 01, 2011

Väsynyt äiti

Meillä ei nukuta kovin hyvin. Erityisesti meillä ei nukuta hyvin niinä öinä, kun isi on työmatkalla. En kyllä kerta kaikkiaan ymmärrä pienten lasten yksinhuoltajia, miten ne oikein jaksaa? Ehkä niiden lapset on sisäistäneet homman ja nukkuvat yönsä hyvin ;) haha. Vidar ei nuku. Jossain vaiheessa oli muistaakseni (jos nyt mitään muistan tässä univajeen tilassa) vielä paremmin, mutta nyt jo jonkin aikaa nestekulutus öisin on ollut nousevalla käyrällä, vähintään tuttipullollinen, jos ei kaksi velliä/maito/vettä kuluu yössä. Muuten ei nukahdeta uudestaan. Viime yönä ensin heräsi Vidar 23.30 aikaan, sitten Vera joskus 00-01 välillä vaelsi meidän makuuhuoneeseen, sitten tas Vidar oli hereillä 3 ja 4 välillä useaan otteeseen, jonka jälkeen nukuttiin kaikki samassa sängyssä jossa Vidar vielä heräsi kerran juomaan, ennen lopullista herätystä klo 6.30. Vera heräsi myös jossain vaiheessa ja haki itselleen peiton ja tyynyn, sekä tietysti nukkui ajoittain levottomasti pikkuveljen heräillessä. Tässä vaiheessa en siis voisi kuvitellakaan laittavani lapsia samaan huoneeseen nukkumaan kuin käytännön pakosta.

Isi on siis todella tervetullut kotiin ottamaan toisen lapsen yöhoidon harteilleen. Ja äidille tulee Veran tarhapäivä tarpeeseen, jotta edes päivällä saa ottaa nokoset.

Onkohan tämä yöheräily ja nesteenkulutus ihan normaalia...?

Hauskaa muuten, miten jo vajaan 2 viikon sisään on ilmaantunut paljon kirjoituksen aiheita tällaiselle uus-maahanmuuttajalle. Nämä erot taas korostuvat kun on ollut pari vuotta poissa. Niistä ehkä lisää kunhan kerkeän.

7 kommenttia:

pilami kirjoitti...

Äh, noi yöheräilyt on kyllä kurjia. Mun korviin Vidarin yöjuomiset kuulostavat aika paljolta. Meillä jäi kesän helteiltä joksikin aikaa se yöjuominen vähän päälle, mutta sain sen kitkettyä pois (pienensin annosta ja lopulta laitoin vain tuttia suuhun). Mä annoin vain vettä öisin (paitsi joinain hulinaöinä, kun tuli se fiilis, ettei tästä ilman maitopullollista selvitä). Juoko Vidar ennen nukkumaan menoa paljon? Itse olen taipuvainen uskomaan, että yöjuomisista tulee tosi helposti lapselle opittu tapa.

Riittääkö Vidarille se, että vain annat sille tuttipullon sänkyyn? Mä itse tein niin, että oli vesipullo valmiina makuuhuoneen pöydällä odottamassa ja kun lapsi heräsi, niin annoin pullon sille sänkyyn ja jatkoin itse unia. Ajattelin, että pienempi paha jos se osin valuu sänkyyn kuin että herään itse ihan tosissani.

Jaksamista! Ja onnea Vidarille ensiaskelista. Meillä ne otettiin viikkoa yli vuoden ikäisenä ja nyt jo juostaan joka paikkaan! :D

Anonyymi kirjoitti...

Voipi myös olla että se yöheräily ja nesteenkulutus on eräänlainen turvallisuuden hakeminen? Vai mitenkä sen nyt sanoisin kunnolla. Siis isi poissa, uudessa talossa asutaan, uusia paikkoja tullut viime aikoina runsaasti.

Meillä ainakin on ollut hankalia öitä jos joku uusi asia on tullut esille, esim kävelemään oppiminen, toinen vanhemmista poissa pidemmän ajan.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Ihanaa, tänne on tullut jo pri kommenttia :)

Pilami, eikö olekin vähän paljon? Meilläkin tämä alkoi joskus kesällä, en oikeastaan kiinnittänyt siihen juuri huomioita... ollaan mietitty että onko se nälkää, janoa vai mitä, vai mikä lie tottumus..? Vai onko se sitä, että on jo vähän aikaa annettu suolalla ryyditettyä ruokaa, joka herättää janon varmaan herkemmin... en tiedä.
Ei riitä pullon antaminen sänkyyn, eikä Vidar itse vielä juo pullostaa, joten pitää aina nostaa syliin. Kauhean rasittavaa....muttei olla jaksettu huudattaakaan, varsinkin kun sit helposti herää Verakin.

Vois neuvolastakin kysyä, mutta kun ei olla saatu vielä personnummeria skatteverketin sekoilun takia, niin ei päästä edes neuvola tai lääkärisysteemiin kiinni...plääh.

Anonymous, tätä on jo jatkunut tosiaan jonkin aikaa jo Suomessa ollessa, joten ei varmaan näistä muutoksista johdu. Verakin itse asiassa on yöheräillyt jo kauan, sen liitän Vidarin syntymän aiheuttamaan muutokseen. Seisominen ja kävelemään oppiminen saattaa olla syynä kyllä. Jotenkin sitä vaan toivoo että se menis itsekseen ohi, kun ei jaksaisi millään reagoida kaikkeen... mutta ehkä kohta vaan pitää kun hajoaa pää.

pilami kirjoitti...

Kannattaahan sitä varmaan neuvolasta kysellä kun sen neuvolan saa eka hommattua. :) Ei siitä haittaakaan ole. Mä en silti usko oikein siihenkään, että jos on oikeasti jano tai nälkä, että huudattaminen edes olisi mikään vaihtoehto. Aikanaan kun lopetin yöimetykset ja muutama yö meni unikoulua pitäessä, niin pakko oli antaa vettä pullosta ennen kuin kaveri nukahti, kun olihan siitä huutamisesta ja harmituksesta jo ehtinyt ihan oikeastikin tulla jano.

Mutta joo, ainahan sitä näyttää olevan kaikenlaista mikä sitten usein menee ihan itsekseenkin ohitse. Varmaan hyvä kriteeri on se, että jos itse ei enää jaksa, niin kyselee apua / neuvoja muualta.

Kiva muuten kuulla, että teilläkin ilmeisesti juodaan vielä tuttipullosta. Tuntuu, että kaikki yli vuoden ikäiset juo jo mukista paitsi meidän napero.... ;) ööh, ollaan vähän laiskasti opetettu edes nokkamukiin, kun ei aina jaksaisi kaikkia vaatteita vaihtaa juominkien jälkeen. Kai toi jossain vaiheessa oppii...?!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Pilami, niin yleisesti ottaen huudattamalla opettaminen ei munkaan mielestä oo kovin hedelmällistä. Siinähän vaan rukkapieni tuupertuu sitten väsymykseen lopulta...

Juu juodan kyllä tuttipullosta, ja varmaan vielä jonkin aikaa. Yleisesti ottaen ollaan näissä kysymyksissä enempi ruotsalaisia kuin suomalaisia, eikä oikein jakseta sitä fanatiikkaa miten Suomessa ohjeistetaan: "ei MISSÄÄN NIMESSÄ tuttia yli vuoden vanhalla lapsella, tuttipullo on pahasta, vaipoistakin voisitte jo opettaa pois..." Veralla oli tutti 2½ vuotiaaksi, ja ruotsalaisia lapsia näkee aika yleisesti vielä 4vuotiaanakin tutti suussa vaunuissa istumassa. Vellipullokin on taatusti mukana. Ei me ihan siihen mennä, jotain rajaa :)

pilami kirjoitti...

Tossa kahden maan kulttuurissa on kyllä se hyvä puoli, että saa vähän perspektiiviä näihin fanatismeihin... ;) Me ollaan tällaisia umpisuomalaisia ja se vertaisryhmä on noi muut umpisuomalaiset tossa ympärillä... onneksi on blogit! :D

Mä kyllä siksi haluaisin tuttipulloista eroon, kun olisi kiva päästä siitä pesurumbasta irti. Ajattelisin, että arki olisi niin paljon helpompaa, kun ei aina tarvitsisi niitä tuttipullon tutteja olla tiskaamassa... ;)

Tukholman tyttö kirjoitti...

Juu, olen samaa mieltä että pikkuhiljaa olisi hyvä päästä tuttipulloista. Muttei mitään paniikkia :)
Näistä kulttuurieroista, tässä yks päivä pyöräili yks n 3-4 vuotias tyttö vastaan tutti suussa. Että silleen täällä :)
Ja sitten kun mä olen amerikkalaisessa firmassa töissä, jossa kollegoilla on n 4kk äitiyslomat, siinä sitä kulttuurieroa yllinkyllin ... tajuaa, että lapsia voi kasvattaa niin monella tapaa ilman että ne kasvaa kieroon ;)