torstaina, syyskuuta 01, 2011

Jonotusta päivästä toiseen

Pitää vielä tästäkin kirjoittaa tänään. Tämä maahan kirjautumishomma ei mene ihan putkeen. Viime viikolla jonotettiin siis 1½ tuntia Skatteverketissä, jotta päästäisiin Ruotsiin kirjoille. Mieskin oli mukana, jotta asia hoituisi kivuttomasti (meinaan jos tulisi jotain ongelmaa saada meitä maahan :). No, luulin homman olevan selvä. Eilen tuli sitten postitse kirje, jossa todettiin että jotta lapset saadaan kirjattua Ruotsiin, pitää myös miehen se allekirjoittaa (=molempien huoltajien). No, ihan makes sense sinänsä, mutta eikö sitä olisi voinut kertoa siellä toimistossa viime perjantaina, kun se mieskin kerta oli paikalla!?! I do not believe this bullshit.Voisko ne virkailijat oikeasti opetella hommansa? Ennen kuin niitä päästää sinne konttoriin sässimään???

Lisäksi paperin tekstista päättelin, että mun folkbokföring olisi kuitenkin selvä, että voisin hakea itselleni ID-korttia (vanha on mennyt yllättäen vanhaksi 2010). Siis että miehen allekirjoitus tarvitaan lasten muuttoilmoitukseen, mutta omani olisi jo hoidettu. Menin sitten Skatteverketin toiseen toimistoon (kun näitä ei hoideta siis samassa toimistossa...) toisen ruotsinmamman kanssa tänään, ja siellä sitten selvisi että ei, minunkaan ei ole selvä, eli minunkin hakemukseni ilmeisesti odottaa siellä tätä mieheni allekirjoitusta. Ihan turha reissu tänään siis.

No onneksi olen vielä syyskuun äitiyslomalla, kun näköjään tätä toimistoissa juoksemista tulee nyt sitten moneen otteeseen. Äidillähän on aikaa... Ensi kerralla lienee parasta soittaa etukäteen ja tarkistaa, että folkbokföring on hoidettu.

Niin ja tosiaan, Ruotsissa nämä kirjoillaoloasiat, jotka meillä hoitaa maistraatti, hoitaa siis Skatteverket. Verot ovat yhteiskunnan ydin, nääs.

10 kommenttia:

emmi kirjoitti...

Onnittelut Vidarille askelista ja jos oikein muistan niin tänään taisi olla myös nimipäiväkin :)
Mullakin on mun ainut ruotsalainen henkkari mennyt umpeen huhtikuussa... enkä ole edelleenkään saanut hommattua sitä! Nyt ens viikolla on aikaa, kun mammaloma alkaa.

Mut heh, mitä lainaa tarjoavat. Sillähän saisi jo muutaman vierashuoneen :) Nyt on ihan ostajan markkinat asuntokaupoilla. Tosi paljon "accept pris" kauppoja.
Tsemppiä etsinnöille jos päätätte ryhtyä etsimään uutta.

Viona kirjoitti...

Tuo Skatteverketissa jonottaminen on aina ihan tolkutonta. Samoin Skatteverketin asiantuntemus. Meidän Suomessa syntyneen + isänsä kautta Ruotsin kansalaisuuden heti saaneen tyttären henkilönumeron hankkiminen kesti kuukausia ja vaati monta Skatteverketissa käymistä ja papereiden lähettelyä ja hylkäyskirjeiden saantia, kunnes lopulta randomilla natsasi.

Skatteverketin tiskillä sanottiin muun muassa, että kun teillä on tämän Helsingin Ruotsin-lähetystön virallinen paperi, että lapsi on Ruotsin kansalainen, niin lapsellahan on sitten jo henkilönumero eikä sitä tarvitse eikä voi enää hakea. No mikäs se henkilönumero sitten on, kysyimme epäuskoisina. Sitä vain ei kukaan osannut sanoa.

Samoin joka hakemuskerralla piti täyttää erikseen hakemus nimen hyväksymiselle, vaikka olimme jo saaneet samaisen paperin bumerangina postissa takaisin perustein, että nimeä ei tarvitse Ruotsissa hyväksyttää, kun se on jo Suomessa hyväksytty. Skatteverketin konttorissa kuitenkin taas vaadittiin sen täyttämistä tai vaihtoehtoisesti sen heidän oman hylkäyslappunsa tuomista heille. Siis on mulla Kelan byrokratiastakin vaikuttavia kokemuksia, mutta Kela sentään ei ole koskaan vaatinut omien päätöstensä toimittamista heille takaisin...

Millainen henkilökortti muuten tulisi hakea? Tyttärellä on ruotsalainen passi, mutta minulla melko tuore henkilönumero eikä millaistakaan ruotsalaista henkilöllisyystodistusta. Näköjään suomalainen passini on täällä painoarvoltaan jotain hotdogin käärepaperin luokkaa. Tyttären passia hakiessakin minun henkilöllisyyteni todentamiseksi ei kelvannut oma passini, vaan piti saada Ruotsin kansalaisen allekirjoitus, että hän tuntee minut ja olen se, joka sanon olevani.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Emmi,kiitokset! Ja juu oli tosiaan nimpparipäivä jota itse en edes muistanut ;)

Muuten ei niin olis väliä tuolla henkkarilla, mutta kun olen maksanut amexilla johon mulla ei ole pin-koodia, on ollut vähän ikävää kun ei ole henkkarit voimassa... tosin kukaan ei ole 2½ viikon aikana huomannut asiaa! Sitten pankissa mua kehotettiin meneen poliisilaitokselle hakeen henkkarit jotka käy koko Euroopassa. Niille ei vaan tullu mieleen että se on passin veroinen asiakirja ja sen saa vaan ruotsin kansalaiset! onneks tarkistin asian netistä enkä mennyt turhaan sinnekin jonottamaan...!!

Nyt sulla on siis mammaloma alkanut? Milloin on lask aika? Mennäänkö lounaalle joskus - mä olen kotona vielä syyskuun :) Kirkolle et varmaan vielä ole tulossa, vai?

Niin tuntuu olevan accept pris joka paikassa melkein, lähestytään pikkuhiljaa suomen systeemiä, kun suomessa taas mennään enempi kohti tarjouskauppaa! Täytyy nyt miettiä näitä asuntokuvioita.

Vadelmia, voi hurjaa! Mitenköän meidän Vidarin käy... Veran kohdallahan kävi niin, että kun ei oltu naimisissa niin Verasta tuli Suomen kansalainen mun mukaan, sitten haettiin Ruotsin kansalaisuutta kun isyys oli tunnustettu, ja kun saatiin se - yhtäkkiä menetettiin Suomen kansalaisuus!!! Mä olin että häh. Jouduin sit UUDELLEEN hakemaan sit Suomesta. Kai näillä on joku oletusarvo, että kullakin on vaan yksi kansalaisuus ja jos Ruotsin kansalaisuuden saa, muutahan ei haluakaan ;)

Mutta tuo teidän meininki kuulostaa kyllä vielä hullummalta kuin meillä. Huhhuh! Onneksi olette saaneet randomilla homman lopulta hoidettua :)

Joo, täällä ei suomalainen passi paljoa paina. En saanut aikanaan Nordeaan avattua pankkitilä, kun oli van se. Ja Nordea toitottaa olevansa pohjoismainen pankki... mulla oli lisäks ollut Suomessa siellä tili jo silloin kun se oli KOP!!! Mut ei, eivät ottaneet mua asiakkaaksi.

ID-kortti olis siis hyvä, ja sitä voi hakea jos on personnummer ja folkbokförd. Jos asutte tukholmassa, sitä voi hakea Söderin toimistosta. Ja siis ei poliisilta, vaan skatteverketista :) Ja sinne kelpaa hakudokumentiksi suomalainen passi :D

Elli kirjoitti...

meidänki pitäis hankkia ruotsalaiset henkkarit.. tässä kohta neljättä vuotta ilman mennään :-D ei olla vaan saatu aikaseksi/muistettu..

Onnea Vidarille vuotispäivästä!! hän on jo niin iso! <3 voi että! ihanaa!

emmi kirjoitti...

Meillä ei tainnut olla ongelmia Tilden henkilötunnusten kanssa. Mutta hieman kummastuksia aiheutti se, että mekään kun ei olla naimisissa, niin ensin saatiin paperi et Tilde oli suomenkansalainen, minun mukaan, ja sitten kun isyys todistettiin niin yhtäkkiä olikin ruotsalainen. Suomalaisuudesta ei enää ollut tietoakaan. Tosin se onnistui todella helposti sitten vain ilmoittamalla maistraattiin Suomeen, että lapsi on nyt syntynyt naapurimaahan.

Mulla on muuten passikin mennyt umpeen elokuun lopussa eli nyt ei ole kuin suomalainen ajokortti... täytyy varmaan tosissaan lähteä henkilökortin hakuun. Me tehtiin hyvä yritys juuri Solnan passitoimistossa, kun luulin et saisin EU-ID-kortin, mut 1,5 tunnin jonotuksen jälkeen (kaikkien muiden lomalaisten kanssa), täti tiskillä ilmoitti ettei sitä saa jos ei ole ruotsinkansalainen, koska se juuri rinnastetaan passiin. Kun taas olisi lukenut tarkemmin sitä nettiä....

Mennään ihmeessä lounaalle. Laita mulle vaikka meiliä niin sovitaan paremmin: emmijsa@hotmail.com

Tukholman tyttö kirjoitti...

Elli, kiitos! Tuntuu olevan muillakin hakusessa tää ID-asia... ;)

Emmi,meille kävi juuri samanlailla Veran kanssa, että suomen kansalaisuus hävisi kun ruotsin kansalaisuus tuli. Epäilen että näin käy myös Vidarille... kuka nyt enää Suomen kansalaisuutta haluaisi, kun on jo Ruotsin saanut! Buaaahaaa. Vaikka se oliskin helppo hoitaa sit Suomen maistraattiin, niin oli se silti todella ÄRSYTTÄVÄÄ.

No mulle kävi tossa passitoimisto asiassakin melkein samanlailla! Onneks tosiaan tarkastin etukäteen...

Laitan meiliä!

Vadelmia, ja muutkin, lisäys edelliseen ID-kortti-asiaan: se pitää maksaa ETUKÄTEEN, niin että se näkyy niiden tilillä kun sinne menee. Ohjeet löytyy skatteverketin sivuilta :)

Viona kirjoitti...

Kiitos hyödyllisistä henkilökorttivinkeistä!

Mistä huomasitte, että Suomen kansalaisuus hävisi? Iski epäilys. Tosin ei kai se ole voinut tytöltä salaa hävitä, kun ensin se tuli automaattisesti, sen jälkeen pian hankittiin paperi myös Ruotsin kansalaisuudesta ja sen jälkeen vasta alettiin paperisota henkilönumerosta. Tuskin se siinä henkilönumerosotkussa olisi voinut enää kadota. Mutta mistä sen siis huomaa?

Tukholman tyttö kirjoitti...

Muistaakseni tuli joku paperi missä oli mainittu medborgarskap ja pelkkä Ruotsi, niin sitten kyselin sen perään. Että kannattaa teidänkin tarkistaa! Ja usko tai älä, tänään tuli meille postissa rekisteröintipaperit skatteverketistä ja nyt sekä Veralla että Vidarilla lukee kansallisuus pelkästään Sverige..! Että onkohan tässä käynyt niin, että Verankin Suomen kansalaisuus on hävinnyt... se ois kyllä jo ihan naurettavaa, mutta kai tää nyt pitää taas selvittää. hohhoijaa, aloitamme homman siis alusta...grrrrrh.

emmi kirjoitti...

Eikä! Kerro miten kävi Veran kansalaisuuden kanssa. Mut eihän se voi olla niin, sehän olisi jo niin naurettavaa. Onhan Veralla jo henkilötunnus ja kaikki Suomessa.... Tai koskaan ei voi olla varma!

Vadelmia: Mä luulen, et mä juttelin kavereiden kanssa (suomalaisia Ruotsissa), jotka olivat tuota asiaa selvitelleen aiemmin ja sain heiltä vinkin, että ota yhteyttä Suomen maistraattiin.

Täytyy kertoa lyhykäisyydessään näistä kansalaisuuksien hakemisesta: yksi kaveri on hollantilainen, ei naimisissa mutta on perhe ruotsalaisen kanssa. Hän haki kaksoiskansalaisuutta ja sai ruotsin kansalaisuuden. Mutta jokin väärin käsitys siinä oli ollut paperisodan keskellä ja he olivat ottaneet häneltä kokonaan pois hollannin kansalaisuuden. Viimeisin mitä olen kuullut on, että hänen pitäisi nyt asua Hollannissa 5 vuotta ennen kuin hän on oikeutettu saamaan Hollannin kansalaisuuden takaisin... Mutta hän jatkaa asian selvittelyä.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Emmi, voi hirveä! Tuo olisi ihan kamalaa. Ei meillä sentään tuommoista ole käynyt, vaan tosiaan kansalaisuus on saatu automaattisesti maistraatista Suomesta.

Soitin Skatteverketiin ja sieltä sanottiin, että Ruotsissa papereissa lukee vaan Ruotsi, koska muu ei niitä kiinnosta... eli Suomen kansalaisuus kyllä säilyy lapsilla, se ei vaan täällä näy mitenkään. Hyvä niin!

Ja pääsin muuten eilen sinne Skatteverketiin hakemaan ID-korttiakin ja homma hoitui ihan tosi nopeasti tällä kertaa :D Näytin vanhaa ID-korttia ja se käsittelijä nauroi epäuskoisesti ja meinasi takavarikoida sen !! En antanut, sehän on mun ainoa henkkari tällä hetkellä! Kukaan ei ole edelleenkään huomannut että kortti on mennyt yli vuosi sitten vanhaksi ;)