torstaina, elokuuta 16, 2007

Amningsmafia - imetysmafia

Täällä Ruotsissa imetys on pyhä lehmä. Sitä ei saa kyseenalaistaa, sitä ei voi kyseenalaistaa, imettää TÄYTYY MUST MUST ihan vaikka itkien. Rinnat verillä ja itku kurkussa imetät vaikka hulluksi tulisit. Menepä jonneki sanomaan että ei tästä nyt kyllä taida tulla mitään, niin saat metrin korkuisen leiman otsaasi: HUONO ÄITI !!!!!

Mitenköhän loppumaailma on oikein onnistunut kasvattamaan lapsistaan suht kunnollisia kansalaisia 2-4 kuukauden äitiyslomalla - silloin ei nimittäin imettäminen onnistu tuota aikaa kauempaa. Monissa maissa ei imetetä ollenkaan, missä mistäkin syystä (ei kuulu kulttuuriin, rinnat alkaa roikkua, sattuu, ei ole äitiylomaa jne). Mutta täällä joka tuutti toitottaa kuinka imettäminen on kuin parantava voima joka muuttaa lapset hyvinvoiviksi ja iloisiksi ja tauteja läpäisemättömiksi. Ja kyllä minä sen uskon, että imettäminen on hyvästä jne mutta jotenkin luulisi, että äitien mielenterveys on kuitenkin tärkeämpää??

Sitäpaitsi, eikös me 70-luvun kakarat olla sitä polvea jota ei juuri keretty imettämään kun ei ollut äitiyslomia eikä muutenkaan samoja normeja, ja ihan normaaleja meistäkin on tullut?

5 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Toi on kyllä totta. Siis, että liiallinen fanaattisuus tuntuu vaan… liialliselta fanaattisuudelta. Että kenties ns. vähempikin riittäisi.

Sekin on totta, että 70-luvun äideille suorastaan tuputettiin korvikkeita ja meitä 70-luvun lapsia on imetetty ehkä se 3 kuukautta ja täts it.

Toisaalta taas kai terkkojen ja muiden on heittäydyttävä intomielisiksi imetysfanaatikoiiksi, ettei kävisi kuten jossain Kreikassa mihin se 70-luvun menttaliteetti on jäänyt, että pullosta vaan. Sekun on niistä jotenkin helpompaa. Ja koska markkinavoimat on yleensä mahtavampia lobbaamaan tuotteitaan, kuin joku terveyskeskus ym.

Itse pidän imetystä kätevämpänä, koska ei tarvi säätää pullojen ja purkkien kanssa. Onneksi imetys onnistuu ja silloin alussakin meni joku pari viikkoa kotiutumisen joistain päivistä, että se sattui ja oli inhaa. Toisaalta taas pumppaamisen kanssa on vähän niin ja näin.

Sillä voisin pumpata KOKO pakkasen täyteen, että sitten voisi lisäillä sitä "hyvää, ravintopitoista, vastuskykyä antavaa ihmemaitoa" aamupuuroon tms, vielä kun Helmi on yli vuoden.

Se onnko mä (esmes) normaali onkin ihan eri juttu… ;)

Anonyymi kirjoitti...

Imetys; minusta se on ihanaa. Mutta Sirpukan ollessa vauva, musta ihan tuntui kanssa et joka paikassa sanottiin et imeta imeta imeta! Siis silloin oltiin suomessa! Mulla on kaveri, joka sai saman aikaan vauvan, ja silla ei onnistunu syottaminen ollenkaan. Joten lopetti 2kk YRITTAMISEN jalkeen. Masentuneena. Ulkomaailman painostus oli niin kova. Rasittavaa! Eiko se oo kuitenki jokaisen oma asia imettaako vai ei? Onhan imettaminen hyvasta..mutta..jokainen tehkoon valintansa.

Taalla halutaan kanssa et imetetaan, mutta ei ole sita painostusta, joka on hyva. Aitiin luotetaan, etta se tekee parhaansa lapselle etta myos itselleen.

Itsella tuli maitoa vaikka muille jakaa ja imetin ja nautin siita. Ja aijon imettaa myos taman tulevan lapsen..jos kaikki menee hyvin! :)!

Anonyymi kirjoitti...

Jep, syyllistäminen on kamalaa... Itselläni on eräs kaveri, joka hullaantui täysin imettämiseen ja imetystukilistoihin... ja teilasi kaikkien muiden mielipiteet asiasta. Minulle meinasi tulla jo stressiä aiheesta, vaikkei omista lapsista ollut pahemmin haaveita enempää tiedossa. Minä en koskaan ole kokenut suuria "imetä taaperoakin"-haluja. Imetys on luonnollinen asia, johon äidillä tulee olla mahdollisuus vaikuttaa. Jos imetys ei ota sujuakseen, ei äitiä saa syyllistää. Ei imetyksen varhainen lopetus lapsen elämää pilaa. Hänenkin elämänsä koostuu niin monesta osa-alueesta.

Tsemppiä sinulle! Olen sinuun blogisi kautta "tutustunut" ja tiedän sinun tekevän kaikkesi Veran eteen (ja siihen ei imetys paljoa vaikuta loppupeleissä, vaan rakkaus on tärkein).

Norppa kirjoitti...

Ai kauheeta! Ton takia mä oon kieltänyt omia ystäviäni lukemasta äitiyskeskustelupalstoja yms yms. missä seonneet fanaatikot tunkevat netin täyteen "ainoita oikeita mielipiteitään"
Jokaisen omat valinnat ovat hyviä, jokaisesta lapsesta tulee omassa perheessään hyvä.
Äitini ei imettänyt minua ja uskon että hän rakasti minua aivan yhtä paljon kuin imettävätkin äidit omia lapsiaan. Luota itseesi ja hyvää mieltä!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hna, mä olen kanssa sitä mieltä että jos vaan imetys toimii niin se on a) kätevää b) halpaa c) terveellistä ja siis ehdottomasti kannatettavaa. Jos se siis toimii. Mutta sitten kun se ei toimi, niin pitäisi antaa äiteille oikeus valita ilman ylenpalttista syyllistämistä. Johtui se toimimattomuus sitten mistä syystä tahansa. Fanaattisuus on aina kamalaa.

Homemother, Suomessa on varmaan aikalailla sama linja kun Ruotsissa. Suomi ja Ruotsi on näissä äitiys- ja lapsikysymyksissä usein aika samoilla linjoilla. Ja just noin, toiset tykkää ja imettää vaikka kuinka kauan, ja toiset sitten taas ei - jokainen tehköön valintansa itse. Ja tosiaan vauvakin voi paremmin jos äiti voi hyvin ja jos äitillä on kamalat syyllisyydet ei varmasti voi hyvin!!!

Ratón, kiitos ihanista sanoistasi! Kaikki ollaan varmaan joskus törmätty noihin ihmisiin, jotka on niin ehdottomasti jotain mieltä etteivät voi edes keskustella asiasta.. semmoinen on ahdistavaa! Kiva kun käyt lukemassa ja kommentoimassa blogia ja paljon terveisiä sulle sinne pallon toiselle puolelle!

Norppa, ihana kommentti, olen ihan samaa mieltä! Ei hyvä äityys ole imettämisestä kiinni! Kaikenmaailman fanaatikot suksikoot suohon :) !!!!