tiistaina, syyskuuta 20, 2005

kielioppi poskessa

Miksi ruotsin kielen prepositiot on niin vaikeita? Tarvitseeko ruotsia osata täydellisesti? Voiko ruotsista saada töitä kielipuolena?

Viimeisen kysymyksen esitti svenska som främmande språk, skriftlig kunskap -kurssille kanssani osallistuva venäläinen tyttö. Jos minun esimerkkiäni katsoo, vastaus on kyllä, järkeviä töitä voi saada jopa kielipuoli. Mutta lähinnä tuttujen kautta - Ruotsi toimii suhteilla, ilman niitä useimmiten ei toimi ei. En minäkään ilman aiempaa kollegaani olisi työtäni saanut. Ko. tyyppi kurssillani on lukenut tekniikkaa ensin Venäjällä ja sitten Ruotsissa. Ja silti vastaus on usein ei. Kyllä maailma on epäoikeudenmukainen paikka. Vaikka olisit miten hyvä asiantuntija tahansa, ei se vaan riitä jos kuulostat väärältä. Tosin se että näytät suht oikealta auttaa, mutta ensin täytyy päästä näkymään asti (lue: työhaastatteluun). Kurssituttavastani en tosin tiedä miten hyvä hän on työssään, mutta näin homma useimmiten menee.

Kurssilla on kaksi venäläistä ja yksi ukrainalainen tyttö. Heidän aksenttinsa on suunnilleen samanlaiset. On itse asiassa aika hauskaa kuunnella ihmisten erilaisia aksentteja. Kolme espanjan/portugalinkielisistä maista tulevaa murtavat hauskasti, ihan erilailla kuin saksalaiset tai jenkit. Espanjalaiset eivät saa sanottua sanaa text ks:lla, vertaa sanaan test, molemmat tulevat puhtaana ässänä. Kurssilla käyvät jenkit ovat itse asiassa tosi hyviä ääntäjiä verrattuna erääseen tuttuun amerikkalaiseen ja etenkin työpaikkani englantilaisiin. Ja sitten tietysti me suomalaiet ollaan ihan oma lajimme. Kiinalaisista taas on vaikea saada selvää. Yksikin tyyppi soitti tänään työasiaa ja vielä englanniksi, enkä silti tajunnut mitään. Miten toisille voi olla tietyt äänteet niin vaikeita? Toisaalta kun meikäläinen yrittää sanoa sjuttisju sjuksköterskor sjunger (tai jotain sinnepäin tämä vesihiisi sihisi hississä ruotsalaisittain) niin ei sekään kyllä hyvin suju...
kävi kieliopin kanssa miten tahansa, ehkä kuitenkin saan elämäni ensimmäinen venäläisen tutun kurssin kautta.

Ei kommentteja: