tiistaina, maaliskuuta 11, 2008

Laulua ja leikkiä ja vähän muutakin

Tiistaisin on otettu tavaksi käydä Tukholman suomalaisella kirkolla avoimessa lasten kerhossa. Siellä kivan Jaana-tädin johdolla pidetään lauluhetki, jossa lauletaaan ja rallatellaan sekä tuttuja että vähän tuntemattomampiakin suomalaisia lastenlauluja. On tosi mukavaa, kun osaa sanat ja voi laulaa mukana! Yhden kerran oltuani ruotsalaisen kirkon vastaavassa turhauduin, kun en ollenkaan pysynyt lauluissa mukana - tietenkään, kun tuttujenkin laulujen sanat on ihan oudot! Samoin käy vauvauinnissa, joissa hymistelen joten kuten mukana laulujen kohdalla. Ihanaa myös, että Vera kuulee suomenkieltä muiltakin kuin minulta. Onneksi mulla on täällä aika paljon suomalaisia kavereita, joilla on samanikäisiä lapsia, jotta suomenkieltä pääsee harjaannuttamaan myös heidän kanssaan.


Tämän päivän DN:ssä oli uutinen: Ruotsin Livsmedelverket ei enää suosittele täyttä alkoholittomuutta imettämisen aikana, vaan tunnustaa (vihdoin) että 1-2 lasillisesta viiniä pari kertaa viikossa ei ole vauvalle haittaa:

Livsmedelsverket avråder inte helt från alkohol vid amning, enligt ett förslag till nya råd för ammande kvinnor. Enligt råden, som skickas på remiss inom en månad, innebär det inte någon hälsofara för barnet om mamman dricker alkohol motsvarande ett till två glas vin en till två gånger i veckan. Råden grundas på befintlig forskning inom området och har tagits fram med hjälp av experter inom olika områden.

Viimeiset 10 vuotta on tämä täyskielto ollut olemassa ja sillä stressattu ruotsalaisia äitejä, kun EI MISSÄÄN nimessä saa ottaa lasia viiniä imettäessä ja huonon äidin leima tulee otsaan jos mammaryhmässä kehtaat edes moista ehdottaa. Ja nyt siis näkee, että eipä sille ole ollut mitään muita perusteita kuin periruotsalainen kieltopolitiikka ja moralisointi alkoholin suhteen. Raskaana ollessaan entinen linja säilyy eli ei edelleen Livsmedelverketin mukaan suositella yhtään alkoholia.

Ei kommentteja: