perjantaina, marraskuuta 05, 2010

Poliisista terve

Vielä toinenkin postaus tänään, on ihan pakko vähän vielä urputtaa.

Tarkoitus oli hommata tänään lapsille passit. Oltiin käyty viime viikolla passikuvauksessa valokuvaamossa (hauskaa puuhaa 2kk vanhan vauvan kanssa :), kaikki tarpeelliset paperit oli allekirjoitettu ja äidin passi henkilöllisyyden varmistamiseksi mukana. Mummokin messissä tukemassa logistiikkaa ts. varmistamassa molempien lasten mukana olo, jotta lapset voidaan esittää poliisivirkailijalle kuten asiaan kuuluu.

Molempien lasten piti olla henkilökohtaisesti paikalla. En kyllä oikein ymmärrä miksi? Hypoteettisesti, onko esim sellaisia kidnappaustapauksia, että toinen vanhempi hakee lapsille passia ilman että lapset ovat mukana, mutta kuitenkin toisen vanhemman hyväksymänä (allekirjoitus tarvitaan)?

No, tällainen passinhakeminen pitäisi mielestäni olla ihan rutiinitoimenpide, jonka voisi hoitaa muutamassa minuutissa. No ei todellakaan.

Saavutaan poliisiasemalla klo 14 perjantai-iltapäivänä, ei siis mitenkään järjettömään ruuhka-aikaan, vai mitä olet mieltä? Tupa on täynnä populaa. Saadaan jonotusnumero 697. Tiskillä menossa numero 679. Puoli tuntia odotettuamme ollaan menossa numerossa 683. OIKEESTI!! Tämä oli palvelualttiuden pohjanoteeraus. Olen edelleen aivan pöyristynyt, miten tällä tavoin voidaan kohdella kansalaisia. Tullessamme palvelua oli vielä neljälla tiskillä, mutta kun nämä asiakkaat häipyivät, niin häipyivät myös virkailijat. Lähtiessämme palvelua oli vain yhdellä tiskillä. muut taisivat mennä 14.15 kahvitauolle, tai jotain. Ainakaan heitä ei kiinnostanut se seikka, että jengiä istui niska hiessä odottamassa. Meikäläisetkin kaksine vaunuine, vauvan ja 3 vuotiaan kanssa. Omapa oli murheemme. Samanaikaisesti samoilta tiskeiltä palveltiin (todellakin "palveltiin", ko sanan väärinkäyttöä) myös niitä jotka olivat hakemassa asiakirjoja.

Espoon poliisista terve, sanon vaan. Ihan 80-lukua.Äitini väitti, etät Helsingissä homma on sujunut paremmin, ja sellainen muistikuva minullakin on edelliseltä reissulta.

Me lähdettiin pois puolen tunnin kuluttua. Sinne saa myös varata ajan, ja koska meillä ei ole kiire, päätettiin tehdä niin. Tälläisella toiminnalla tietysti yhä useampi varmaan siirtyy varaamaan aikoja, mikä ehkä oli tarkoituskin? Mutta kyllä tuntui ihan asiakkaiden kyykyttämiseltä, kun selvästikään virkailijoilla ei ollut mikään kiire.

AAARGH.

7 kommenttia:

Elli kirjoitti...

Mulla on samanlaista kokemusta ainakin Itiksen poliisista, tosin siellä ei voi edes varata aikaa. (ainakaan sillon voinut) ja just kanssa lapselle passia hakemassa. onpa kiva käydä jonottamassa siellä monena päivänä pienen lapsen kanssa, voi kökkö sanon.
miksi pitää aina sieltä palvelusta säästää..

pilami kirjoitti...

Tota joo, ihan samat kokemukset omasta, suurehkon kaupungin poliisilaitokselta. Mutta palvelu oli kyllä muuten ihan mukavaa - enhän mä ollut sinisilmäisenä edes tajunnut, että lapsen isänkin suostumus pitäisi olla ennenkuin voi lapselle passin hommata. Noh, mies sitten ehti just ja just ennen puljun kiinnimenoa töistä sinne toteamaan, että "juu, saa pojalle passin antaa". Oltiin kanssa reissussa noin 1,5 tuntia mutta ihme kyllä, ei tullut parkkisakkoa, vaikka en ollut todellakaan tajunnut syöttää ton ajan edestä kolikoita masiinaan. Pienissä kaupungeissa kaikki sujuu nopsempaan: kun hain uutta ajokorttia, niin edellä oli muistaakseni yksi ihminen. Että silleen. Mä en kyllä tykkää pienen lapsen kanssa noista ajanvaraussysteemeistäkään - ei se oo ollenkaan sanottua, että ehditään just sovitulla ajankohdalla jonnekin.

ratón kirjoitti...

Mun kokemuksen mukaan Helsingissä meni vuonna 02 ajokortin anomiseen aikaa vartti ja valmiin asiakirjan hakemiseen n. 10 minuuttia. Mä tosin saatoin olla tosi hyvään aikaan liikkeellä, muistaakseni hakiessa mun jälkeen tupa täyttyi kokonaan.

Nenalle haettiin passi pikkupaikkakunnalta keski-suomessa, hakiessa oli kumpikin luukku varattuna, mutta avasivat heti kolmannen kun lapsen kanssa tuli. Hakiessa ei ollut ketään lupapalveluissa.

Nyt vauvalle haetaan passi ensi kesänä, toivon hartaasti, että menee samalla kaavalla.

Tsemppiä!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Elli, kai kaikilla poliisiasemilla nykyään voi varata ajan..? Mulle jäi kuitenkin fiilis, ettei edes ollut kyse palvelussa säästämisestä, vaan väkeä näkyi olevan muttei niitä vaan huvittanut palvella... eli täyttä kettuilua (jos tämä ei olisi lapsiystävällinen blogi käyttäisin v-sanaa :)
Muuten, laitoin sulle blogiin kommentin (Viikon vanha postaukseen), mutta se ei ikinä näkynyt siellä?

Pilami, mun mielestä sellainen hälläväliä asenne on kaikkein hirvein - jos olisikin asiakaspalvelijoilla kiire niin ymmärtäisi jonottamisen, mutta kun siis homma oli ihan hanurista tai ainakin näytti siltä, että hohhoh, jos menis kahville. Että tulkaa sit ens viikolla jos me ei tänään keretä. Se muistutti ihan neuvostoliittolaista asiakaspalvelua (lue ei-palvelua).

Katsotaan miten meidän käy varatulla ajalla, keretäänkö paikalle ...!

Ratón, mullakin on sama mielikuva, että homma hoitus tosi nopeasti Hesassa. Ehkä mulla oli vaan hyvä tuuri... toivottavasti teillä myös ens kesänä!

Elli kirjoitti...

:O mihinhän bittiavaruuteen sun kommentti on kadonnu? höh! onpas mälsää. sen kerran, ku joku sinne kommentoi niin sitten se vaan katoaa!

Anonyymi kirjoitti...

Aamupäivällä voisi olla hiljaisempaa. Yleensä ihmiset haluavat jostain syystä jonottaa, eli mennä hoitamaan asioitaan juuri silloin kun muutkin. Mikään organisaatio ei voi kasvattaa kapasiteettiaan niin paljoa että se täysin kompensoisi hetkelliset ruuhkahuiput. Pankeissakin on jonoa yleensä vain tiettyyn aikaan päivästä.

Ja esimerkiksi lähikaupassakin kannattaa käydä silloin kun rahvas on katsomassa salkkareita.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Sammalkieli, joo, mutta jos kaikki virkailijat häipyy jonnekin samaan aikaan, herää epäilys että mihinköhän, oisko vaikka kahville. Kyseessä ei ollut, että palvelua olisi ollut usealla tiskillä mutta vaan liikaa väkeä, vaan ei kertakaikkiaan tarpeeksi virkailijoita yhtäkkiä kun hetki aiemmin oli virkailijoita lähes joka tiskillä. Tai ehkä ne lähti kotiin? En tiedä, mutta vain 1-2 kahdeksasta tiskistä oli virkailija klo 14.30 pe iltapäivänä. Syvältä.

Me sitten varattiin aika ja homma toimi hienosti. Että suosittelen todellakin. Myös passien hakeminen sujui 10 min jonotuksella.