sunnuntaina, marraskuuta 14, 2010

Isänpäivää!

Isänpäivänä lähetimme Espoon vihreiden naisten nimissä tiedotteen, jossa todetaan mm seuraavaa:

Näin isänpäivän kynnyksellä on tärkeää muistuttaa, että juuri pienten lasten isät tekevät Suomessa pitkää päivää ja isistä edelleenkin vain 7 prosenttia käyttää vanhempainvapaita. Espoon Vihreät Naiset vaativatkin suomalaisille isille vihdoin mahdollisuutta viettää enemmän aikaa lastensa kanssa. Mikään ei estä isiä nykyisinkin käyttämästä vanhempainvapaata äidin sijasta, mutta käytännössä näin ei juuri tapahdu.

Vanhempainvapaat tulisi jakaa tasapuolisemmin. Esimerkkiä tulisi ottaa vaikkapa Islannista ja Ruotsista, joissa merkittävä osa vanhempainvapaasta on varattu vain toisen vanhemman käytettäväksi. Jotta isyysvapaa ei ole vain isille mahdollisuus ylimääräiseen lomaan perheen kanssa, vaan aidosti isän ja lapsen kahdenkeskistä aikaa, täytyy isille korvamerkityn ajan olla selkeästi nykyistä pidempi.


Luin viimeisemmästä Kaksplussasta jutun "Naurua auringossa", jossa isä oli viettänyt isävapaansa etelässä lomaillen perheensä kanssa. Joo ihan kiva. Äidit on kotona sen perushomman ja isät lähtee LOMALLE? Erityisesti ärsyynnyin seuraavasta kommentista:

Olinkin melko puuhakas. Laitoin Lennin päiväunille ... Söin yhdessä hänen kanssaan. Vaihdoin vaipat, pesin takapuolen ja kylvetin. Kannoin vedet lutrausaltaaseen ja kääntelin sitä varjoon. Luin Lennin kanssa kirjoja. Kävimme miesten kesken ulkona humppailemassa. Istuimme kahdestaan kahviloissa." jne.


Ihanko totta! Puuhastelit? Kylvetit peräti ja laitoit lapsesi päiväunille? Vau... Siis mitaliko tästä pitäisi saada?! Normaaleja päivittäisiä juttuja, joita ilmeisesti kyseinen isä ei aiemmin ole juuri tehnyt... huvittavaa. Kaiken huippuna matkalla mukana on lisäksi ollut myös mummot ja vaarit, joten mitenköhän paljon sitä loppujen lopuksi isä ja lapsi laatuaikaa oikein on vietetty?

Onhan tosiaan ihan mukavaa että perhe pääsee lomalle ja itsekin pidän sitä ihan hyvänä ideana käyttää osa isäkuukaudesta yhdessä lomailuun. Mutta jos se on PELKÄSTÄÄN tätä, äidin ja puolen suvun hengatessa mukana, en usko että se ihan täyttää alkuperäisen tehtävänsä.

Siksikin, isälle korvamerkitysn ajan tulisi ehdottomasti olla pidempi, ja ehdollistettu siten, ettei äiti saa olla samaan aikaan kotona. Tietysti äiti voi silti ottaa lomaa, sitähän ei kukaan estä, mutta jos korvamerkitty osuus olisi esim 2-3 kk niin tuskin sellaista lomaa moni töistään saisi. Ruotsissahan näin on. Toki toisen lapsen kohdalla voidaan Ruotsin systeemissä toimia siten, että äiti ottaa toisen lapsen ja isä toisen lapsen vanhempainvapaita ja häipyvät kaikki yhdessä lomalle. Mutta ainakin ekan kanssa on oltu ihan itsekseen kotona.

Hyvää isänpäivän iltaa vielä teille kaikille!

10 kommenttia:

emmi kirjoitti...

Me ollaan ainakin oltu tyytyväisiä tähän Ruotsin systeemiin. Itse olin kotona 1v1kk ja pappa oli kotona 7kk. Ja samat "säännöt" huushollin ylläpitämisessä päti isännän kotona ollessa kuin minunkin.

Ja oon kyllä ihan samaa mieltä, että ei kolmen viikon "ylimääräistä" lomaa voi kutsua isyysvapaiksi. Isyysvapaan pitäisi todellakin olla kahden keskeistä aikaa.

Mitä olen kuulostellut niin monet tutut äidit Suomessa ei olisi edes valmiita jakamaan noita päiviä vaan niiden mielestä ne kuuluu äidille. Myönnän, että itselläni oli aikoinaan vastaava ajatus, mutta nyt tämän systeemin myötä on mielipiteet muuttuneet. Se ei todellakaan ollut minulta pois, että meidän pappa oli kotona. Se oli vain positiivista hänelle (ja minulle, kun ymmärsi paremmin, mitä on olla kotona pienen kanssa) ja meidän Tildelle.

pilami kirjoitti...

Edelliseen postaukseen: kolmen viikon isyysloma, jonka isät yleensä pitävät vauvan synnyttyä, on kyllä kaikkea muuta kuin lomaa: aikaa opetella vauva-arkea yhdessä äidin kanssa. Näin ainakin meillä. Mielestäni tuo isyysloma puoltaa nimenomaan paikkansa juuri synnytyksen jälkeen, koska se jättää äidillekin aikaa synnytyksestä toipumiseen, kun isä hoitaa ruokaa pöytään ym. Vanhempainvapaan minäkin kyllä pidän itsekkäästi itse lukuunottamatta kahta viimeistä viikkoa, jotta isä saa sitten sen isäkuukauden (6 vkoa). Meillä tuo isäkuukausi osuu niin sopivasti kesäaikaan, että pidän itse omia lomia 4 vkoa miehen kanssa päällekkäin. Että joo, meilläkin se menee yhteislomailuksi, mutta ennemminkin odotan sitä innolla: meidän perheessä ei valmistumisten ja työpaikan vaihdosten vuoksi ole juuri ehditty samaan aikaan lomailemaan. Meillä kyllä isä jää suurella todennäköisyydellä hoitovapaalle isäkuukauden perään, joten kyllä isä ja lapsi ihan sitä kahdenkeskistäkin aikaa saavat. Miksi muuten ei koskaan puhuta siitä, että sitä hoitovapaatakin voivat isät ottaa siinä missä äiditkin? Silti kannatan kyllä lämpimästi ajatusta 6+6+6 mallista, jossa äidille ja isälle molemmille 6 kuukautta ja 6 kk jommalle kummalle.

Luin hiljattain jostain, että hyvä testi vanhemmuuden tasapuoliseen jakamiseen on se, että voiko lapsen hoitovastuun siirtää lennosta vanhemmalta toiselle. Eli että ei ole mitään asioita, joita vain toinen (yleensä äiti) osaa. Joo-o, jotenkin näistä jutuista aina tulee itselle sellainen olo, että "hä, millasta niissä muissa perheissä oikein on?". Meillä kun tuo ei onneksi ole ollut mikään ongelma.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Emmi, Ruotsin systeemi onkin ihan käsittämättömän hieno! En vaan tajua miten ne sen saa toimimaan, Försäkringskassan 200 henkilön puhelinjonot ymmärtää koska väkeä ei vaan voi olla tarpeeksi käsittelemään niin monimutkaista järjestelmää...

Mä olen kanssa ymmärtänyt, että monesti se on Suomessa nimenomaan äiti joka "ottaa vapaat" eli isällä pitää olla tosi kova tahto jos meinaa saada jotain itselleen. Siksikin systeemin pitää osoittaa, että isälle kuuluu tietty aika jota äiti ei voi viedä. Ettei vika tosiaan aina ole miehissä - ja itsekin haluan mielellään olla kotona vuoden.

Pilami, niin siis tässä menee nyt käsitteet sekaisin, puhuin nimenomaan isäkuukaudesta joka pidetään vanhempainvapaan lopussa tai viimeistään puoli vuotta sen jälkeen. Eli juuri kuten teilläkin, yhteislomailuna. Eikä yhteuslomailussa sinänsä mitään pahaa, kuten sanoin, jos tosiaan isä siitä sitten vielä jatkaa hoitovapaalla. Mutta jos isän kotonaolemiset ovat siis 1) isyysloma yhdessä äidin kanssa 2) isäkuukausi yhdessä äidin kanssa, ei se kyllä ihan asiaansa aja eli nimenomaan isän ja lapsen kahdenkeskeistä yhdessäoloa.

Isyysloma juuri vauvan synnyttyä on tietenkin kaikkea muuta kuin lomaa ja ihan aiheellista että se pidetään yhdessä äidin kanssa - näin siis myös Ruotsissa. Sen lisäksi on siis Ruotsissa 60 päivää, joita ei voi pitää yhdessä äidin kanssa (paitsi tietysti jos nyt äiti päättää ottaa juuri nuo 60 päivää lomaa). Ruotsin mallissa ei siis ole erikseen hoitovapaata tai vanhempainvapaata, eli sen vuoksi en yleensä erottele kumpaa isä nyt sitten ottaa - kunhan ottaa jossain vaiheessa nimenomaan OMAA aikaa lapsen kanssa.

pilami kirjoitti...

Kommentoin siis sitä isyyslomaa tohon Emmin kommenttiin - kun siinä viitattiin kolmen viikon isyysvapaisiin ylimääräisenä "lomana". Kun se isäkuukausi on Suomessa sen 6 vkoa. Eli että se 3 vkoa yhdessä äidin kanssa heti vauvan synnyttyä ja 6 vkoa sitten myöhemmin. Mieluummin tietysti kahdestaan lapsen kanssa.

Oon kyllä varsin samoilla linjoilla ajatuksineni sun kanssa noiden vanhempainvapaiden suhteen. Mä en muuten oikein käsitä, että miten kaikki isät eivät pidä edes sitä isyyslomaa (sitä kolmea viikkoa), vaan painavat töitä tukka putkella... jee!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Joo, tajusin sen sitten myöhemmin, helposti vaan näissä keskusteluissa menee puurot ja vellit sekaisin kun nimikkeet on erilaiset ja systeemit loppujen lopuksi aika erilaiset.

Nyt kun on tosiaan Suomessakin tuo 6 viikkoa niin se on parempaan päin, tossa Kaksplussan jutussa oli vielä 4 viikkoa ja se siis pidettiin lomailuna.

En ymmärrä todellakaan ettei edes sit 3 viikkoa pidetä. Voiko se olla taloudellinen kysymys sitten joillakin... mutta sääli on tosiaan, ja vähän prioriteetit hukassa...

6+6+6 olisi aivan loistava - tai edes 5+5+5 siten, että jos äiti haluaa olla kotona 10kk jälkeen voisi siihen yhdistää pari kuukautta hoitovapaata ja isä aloittaa oman 5kk jaksonsa sen jälkeen. Olettaen siis että yleensä äiti pitäisi sen 10kk ja isä 5kk.

pilami kirjoitti...

Mitä itse olen seurannut lähiympäristöä ja toimintaa työpaikalla, niin se isyysloman pitämättömyys johtuu monesti myös töistä: ei muka voida olla töistä pois kolmea viikkoa, menee putiikki muuten ihan sekaisin. (Ja miksei kukaan ajattele tässä kohtaa, että voi sitä tulla vaikka yhtäkkiä joku pidempi sairasloma ja silloin ollaankin vaiks kolme kuukautta poissa). Ja nekin, jotka pitävät isyysloman, tekevät etänä jonkin verran töitä kotoa. Mutta tästä päästäänkin taas tähän perhe- ja työelämän yhdistämiseen - eihän se tietty oo kiva, että isyyslomalta palatessa rästissä odottavat kolmen viikon hommat ja sitten saakin tehdä palkatonta ylityötä, että pääsee taas työtaakkansa kanssa tasapainoon...

Mimmu kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä, että Suomeenkin pitäisi saada 6+6+6-systeemi tai vastaava. Mutta sen verran vielä viilaan pilkkua, että ei saa ehdollistaa niin pitkälle, että työttömän äidin vuoksi isä ei saisi pitää isyyslomaa.

Tuohon isyyslomaan ja sen pitämiseen. Omassa lähipiirissä olen törmännyt aika moneen nuoreen isään, jotka kuvittelevat olevansa niin koraamattomia töissä, etteivät siksi muka voi pitää isyyslomaa. Siis yksinkertaisesti eivät saa sanottua töissä, että nyt aloitan isyysloman ja hankitte minulle sijaisen. Tunnen jopa tapauksen, jossa kaksi miespuolista työntekijää saavat samalla viikolla jälkikasvua. Toinen ilmoittaa jäävänsä isyyslomalle ja tämä toinen jää vapaaehtoisesti töihin tämä toisen sijaiseksi. Kotona kertoo vaimolle, että kun työnantaja ei päästä. Onneksi kuitenkin suuntaus näyttää olevan parempi. Yhä useampi isä pitää isyyslomansa ja isäkuukauden kokien sen olevan heidän oikeutensa viettää aikaa lasten kanssa ilman äitiä.

emmi kirjoitti...

Tukholman tyttö noita ehti jo selventääkin ja tosiaan puurot ja vellit menee helposti sekaisin, kun itse ei ole elänyt noiden termien kanssa.

Eli Pilami, en tarkoittanut kolmella viikolla noita päiviä lapsen syntymän yhteydessä. Ne ovat ihan eri juttu. Sama se on täällä; isä saa 10 pvää lapsen syntymän yhteydessä, ja usko pois, kokemuksesta tiedän ettei se ole lomailua. Viittasin noilla viikoilla tuohon, mitä Tukholman tyttö kirjoituksessaan mainitsi lomailusta. Oikeastaan en edes tiedä miksi olen kirjoittanut 3vkoa, koska hän puhuu kuukaudesta :)

Onhan tähän Ruotsin systeemin muuttamiseen mennyt vuosikymmmeniä ja siinä ajassa ehtii mielipiteet ja asenteet asiaa kohtaan muuttua. Kaikkien, niin vanhempien kuin työnantajienkin.

Mutta asuttiin missä pohjoismaassa tahansa, meillä on aika hyvin asiat. Juttelin juuri vanhan kollegani kanssa, joka asuu Espanjassa ja hänen nyt 6kk poika aloittaa muutaman viikon kuluttua päiväkodissa, koska hänen äitiyspäivät on ohi ja töihin paluu odottaa.

Tarza kirjoitti...

Mun mies ei pysty pitämään kolmea viikkoa isyyslomaa kun meidän lapsi syntyy. Yksityisyrittäjällä, jolla ei ole yhtään työntekijää ei vaan ole mahdollista keskeyttää työntekoa talvella kolmeksi viikoksi. On kyllä luvannut pitää viikon, kun tulen kotiin sairaalasta ja pitää sitten kesällä vielä sen kaksi viikkoa, kun kesällä sillä alalla pystyy pitämään vapaata. Tämä yksityisyrittäjyys on myös syy miksi hän ei pidä loppua vapaata. Minustakin olisi aivan ihanaa jos hän pystyisi pitämään kaikki vapaat mitä saa, mutta kun se ei vaan käytännössä ole mahdollista. Asiakkaille ei vaan voi sanoa että sori en tee kattelaan sitten kuuden viikon päästä. Jos niin sanoon, niin kohta ei ole asiakkaita.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Pilami, niin miehet kuvittelee olevansa korvaamattomia... kas kun naiset tekee ihan samoja hommia ja voi olla poissa useamman vuoden?? Ei mene jakeluun. Ja ihan totta, että sitähän voi katketa jalka tai jäädä auton alle, kyllähän silloinkin pitää hommat hoitua jotenkin...

Niin eihän se tarkoitus tosiaan ole, että ne hommat jää hoitamatta sen aikaa, vaan että oikeasti ne ohjataan jollekin muulle -ainakin suurin osa niistä. Se ongelma ehkä hyvin lyhyissä vapaissa on, ettei työnantaja nää järkevänä/tarpeellisena hommata sijaista. Nainen kun on poissa vähintään vuoden niin on pakko. Siksi ehkä muutama kuukausi on parempi kuin muutama viikko, koska jos hommat seisoo muutaman kuukauden, sen jo luulisi näkyvän jossain (tai sitten on aika turha työntekijä ;)

Mimmu, joo on monia yktisyikohtia jotka pitäisi miettiä jos tuo 6+6+6 tulisi. Sehän olisi todella radikaali muutos (isät 6kk kotona, sen kun vielä näkisi! :) Periaatteessahan äidin tulee olla työmarkkinoiden käytettävissä eli kyettävä töihin vaikka päivän varoitusajalla, joten kai isä voisi samaan aikaan olla kotona, ainakin osan ajasta...

Tuohon jo vastasinkin, että on lähinnä huvittavaa miten miehet ovat muka niin korvaamattomia töissä. Mitä ne semmoiset työt on? Se on asennekysymys enemmän kuin mitään muuta.

Emmi, niin kansainvälisestihän meillä on tosi hyvin asiat kaikilla. Yritänkin muistuttaa aina kun puhutaan siitä miten lapsia pitäisi hoitaa kotona 3vuotiaaksi (Suomessa monta psykologian tohtoria kun väittää näin) että on se kumma kun loppumaailma saa ihan fiksuja ihmisiä aikaseksi 3-6 kk äitiyslomalla :)

Tarza, asiat ei tietysti ole niin mustavalkoisia kun välillä kirjoittaa. Ei kaikki oikeasti voi pitää vapaitaan. Yksityisyrittäjänä ehkä on sitten se hyvä puoli, että on vähän joustavammat työajat? Joka tapauksessa, hyvä jos voi olla edes vähän aikaa kotona! :)