tiistaina, elokuuta 10, 2010

Neuvolassa

Nyt raskauden loppuvaiheessa onkin neuvolakäyntejä viikottain. Tänään oli kolmas ja viimeinen lääkärikäynti. Lääkäri on kyllä niin nuori että ihan huvittaa, onneksi mulla on kyseessä jo toinen raskaus, jos olis ekakertalainen niin kokemattomuus kyllä enemmän hirvittäisi. Meinaan, lääkäri on niin nuori, että sen on ihan pakko olla vastavalmistunut - ja itseäni siis aikalailla nuorempi :) Otteet on välillä vähän kovakouraiset (tuskin tarkoituksella mutta silti) ja esim. vauvan asennosta kysyessä viittaa neuvolan terveydenhoitajaan, että kyllä hänen silmämääräiseen ja vatsan päältä kokeiltuun arvioonsa voi luottaa. Hmm, näin varmaan onkin, mutta ei se kyllä luottamusta lääkäriin lisää...

No, kuten aiemmin sanottua, Ruotsissa lääkärikäyntejä ei ole lainkaan, joten nämä nyt on pelkkää extraa joka tapauksessa. Ja kuten yksi kaverikin totesi, jostainhan niiden lääkäreidenkin on aloitettava... ehkä parempi että minä olen koekaniinina, kuin joku pelokas ensikertalainen :)

Neuvolan"täti", terveydenhoitaja - onko ne myös kätilöitä, tiedättekö? - on kyllä osaava ja kokenut joten hyvissä käsissä olen tuntenut olevani. Ja tässäkin huomaa, että kun on toinen raskaus menossa niin ei niin paljon tukea tarvitsekaan vaan tämä menee aikalailla omalla painollaan niin kauan kun ei mitään erityistä huolta ole.

Aamulla tuli muuten hirveä kiire, Vera oli päiväkodissa vasta puoli kympiltä ja juuri ja juuri ehdin ajoissa neuvolaan. Se on lähes huvittavaa, miten aamuihin saa kulumaan aikaa. Me tosin herättiin vasta kasilta, mikä oli vallan ihanaa. Mutta mitä tää mahtaa sitten kahden lapsen kanssa olla?!! Kuten Kukannuppukin kirjoittaa, jos pelkkään vessatouhuun voinee saada kulumaan tunnin... No, ehkä vauvan kanssa herätään sitten vähän aiemmin ;)

7 kommenttia:

Tarza kirjoitti...

Ei ne ole kätilöitä, ainakaan yleensä. Eräs kätilökaverini sanoi, ettei kätilö voi päästä neuvolan hoitajaksi, koska siihen vaaditaan sairaanhoitajan tutkinto, mitä kätilöllä ei ole, jos nyt ei olo opiskellut tuplatutkintoa. Harva kuitenkaan on viitsinyt niin paljon opiskella.

Hanna Kopra kirjoitti...

Musta taas kätilöllä on perussairaanhoitajantutkinto. Ja onkin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kätilö

Mutta harva terkka on myös kätilö. Näin olen ymmärtänyt.

Kaikkeen voi mennä aamulla kauhea määrä aikaa ja vaivaa. Tänään totesin esikoiselle, ettei me voida käyttää yhteen asiaan tätä määrää aikaa ja vaivaa (puuron syönti), koska pitäisi vielä pukea, pestä hampaat jne. jne.

Anonyymi kirjoitti...

Reetta kirjoittaa:
Äitiysneuvolassa työskentelevän tulee olla terveydenhoitaja, se on ensisijainen vaatimus. Osalla on myös kätilön koulutus ja siitä on tietysti paljon hyötyä.
Nykyään monet terveydenhoitajat ovat myös sairaanhoitajia. Kuten allekirjoittanutkin. =) Eli opiskelin kaksoistutkinnon silloin aikoinaan.

Mimmu kirjoitti...

Minä jouduin kokemattoman terveydenhoitajan käsiin viimeisellä neuvolakäynnillä ja jälkikäteen on epäilty, että oma terveydenhoitaja (tämä nuori juuri ja juuri valmistunut oli siis sijainen) olisi lähettänyt siltä istumalta sairaalaan. Samoin tympii käyttää lasta kasvukontrolleista, kun nykyinen terveydenhoitajakin on vasta valmistunut lapseton nuori tyttö, joka tuijottaa vain käyriä ja oppaita ja ihan ääneen pohtii, että mitähän hän osaisi nyt kirjoittaa papereihin ja ei hän oikein osaa sanoa mitä pitäisi tehdä, mutta tulkaa taas parin kuukauden kuluttua. Jostainhan se on aloitettava, mutta kyllä siinä todella on luottamus kovilla, varsinkin jos joutuu asioimaan useamman kerran.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Ok, eli se siis ilmeisesti vaihtelee. Onkohan noi vaatimuksetkin vaihdelleet eli aikoina, eli vähän sitten ikäpolvesta riippuen on erilaisia taustoja?

Hna, eikö olekin uskomatonta! Ja sit varsinkin jos ei halua pitää mitään hirveetä kiiretää, niin omg miten hidasta kaikki onkaan...

Mimmu, tuo on kyllä TODELLA kurjaa ja varmasti tekisi mieli valittaa! Koska kyllähän sitä olettaisi, että saisi ammattitaitoista palvelua kuitenkin. Ja kyllä muakin kypsyttäisi jos se neuvolan terveydenhoitaja oisi ihan pihalla, näitä lääkärikäyntejä on kuitenkin niin vähän ettei niistä niin stressaa. - Laitatko muutrn sun spostiosoitteen mulle tukholmantytto@gmail.com osoitteseen niin lähetän sulle tunnukset sinne mun toiseen blogiin?

Hanna Kopra kirjoitti...

Kyllä! Sitten on niitä aamuja, kuten täään, että esikoinen on 06:40 pukeutunut itse (eikä tarvi kuin kehoittaa pukemaan vielä legginsit) ja odottaa milloin lähdetään tarhaan… Ei sekään ole kauheen slow lifea.

Anonyymi kirjoitti...

Reetta kirjoittaa:
Tosiaan eri ikäisillä terveydenhoitajilla voi olla hyvinkin erilainen lisäkoulutustausta. Ja kieltämättä esim. käytännön harjoittelua juuri äitiysneuvolassa saisi olla paljon enemmän th koulutuksen aikana. En minä ainakaan kylmiltäni menisi äitiysneuvolaan, kun valmistumisesta on rapiat kymmenen vuotta, enkä ole äitiysneuvolan puolella ollut juurikaan. Vaikka toisaalta ymmärtää senkin, jos vastavalmistunut th ottaa sen työpaikan, minkä sattuu saamaan. Vastuukysymykset ovat kuitenkin tosi isoja oli sitten työkenttä mikä tahansa.