maanantaina, elokuuta 09, 2010

Back to school

Vera meni tänään pitkän kesäloman jälkeen takaisin päiväkotiin. Kun tultiin paikalle, päiväkotiystävän äiti ovella kertoi miten kaverilla oli jo ollut Veraa ikävä. Ja kaveri tulikin heti halaamaan kauheasti, tuntui kyllä tosi mukavalta! Vera ei peräänsä paljon vilkuillut kun lähdin.

Valitsimme lopulta osa-aikavaihtoehdon, 30 tuntia viikossa, vaikka hinta olikin käytännössä sama kuin kokopäivähoidolla (285 euroa osa-aika, 315 kokopäivä). En kuitenkaan halua kokopäivähoitoa, joten säästetään nyt sitten edes tuo 30 euroa kuussa... Ainakin ennen pikkukakkosen syntyä ajattelin pitää Veran kotona perjantaisin. Tänään Veran mentyä päiväkotiin tulin kotiin ja menin takaisin nukkumaan ja nukuin puolitoista tuntia. Ihanaa! Sitten katsoin videolta Aavan meren tällä puolen (se oli hyvä ja mua itketti, pakko myöntää, mutta mä olen herkkä pillittämään ja erityisesti juuri nyt...). Iltapäivällä mentiin Veran haettuani kauppoihin ja kirjastoon.

Mutta täytyy sanoa, että oli aika outoa olla kotona itsekseen. Kauaahan tätä ei jatku, mutta silti perisuomalainen naisen huono omatunto kolkutti, kun itse olin kotona ja lapsi päiväkodissa. Ruotsalainen ei koskaan ajattelisi näin... siellähän on itsestäänselvyys, että vanhemmat lapset menevät päiväkotiin kun äiti on viimeisillään tai vauvan kanssa kotona (tosin harva on kotona kuukautta ennen laskettua aikaa).

Samanaikaisesti olen kuitenkin ihan vakuuttunut, että Veralla on hauskempaa päiväkodissa muiden lasten kanssa kuin kremppaisen ja ärtyneen äidin kanssa kotona... Äitiys on todellinen mielipiteiden ja ristiriitojen miinakenttä, ei muuta voi sanoa.

6 kommenttia:

emmi kirjoitti...

Onhan tuo päiväkoti hyvä juttu. Lapsilla on leikkikavereita ja saavat siellä touhuta ikäistensä kanssa yltä kyllin. Ja varsinkin jos ei kuitenkaan 100% ajan ole päiväkodissakaan. Musta on varmaan tullut ruotsalainen tässä asiassa, koska mun mielestä on vaan loistava juttu, että tuollainen mahdollisuus on. :)

Mimmu kirjoitti...

Tästä aiheesta taisi olla uusimmassa Kaksplus- lehdessäkin. Muualla Euroopassa (ja kauempanakin) Suomalainen systeemi ottaa lapsi kokonaan kotiin on ihmetys ja suorastaan väärin lasta kohtaan, kun lapsi ei saa opetusta ja ohjattua toimintaa. Minusta teidän suunnitelmanne kuulostaa hyvältä, sopivassa suhteessa kotona ja hoidossa. Äläkä missään tapauksessa koe huonoa omatuntoa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Emmi, sä olet ruotsalaistunut :) Ei silti, eihän kaikki äidit ota vanhempia lapsiaan kotiin kakkosen tullessa Suomessakaan. Ja täällähän tosiaan saa olla päiväkodissa sen 40 tuntia jos vaan haluaa pitää. Sitä en kyllä ihan ymmärrä, mutta toisaalta yrittää olla itse puuttumatta toisten ratkaisuihin...

Mimmu, kiitos rohkaisevasta kommentista! Hyvä etten ole ihan outo ... Oliko tuo juttu muuten elokuun numerossa? Täytyy varmaan tsekata. Se on kyllä ihan totta, että kansainvälisesti lapsethan aloittaa jo ns koulun n 3-4 vuotiaana, eikä tosiaankaan ole kotona kuten Suomessa. Vaikka äiti olisikin kotiäiti niin kuin monessa maassa on tapana.

Anonyymi kirjoitti...

Reetta kirjoittaa:
Kyllä tuo osa-aikahoito on yleensä tosi ihana Veran ikäiselle lapselle! Meillä poju oli kotona yhden kuukauden silloin kun tytteli syntyi, kun jotenkin ajattelin, ettei poju vaan koe että hänet sysätään syrjään kun vauva tulee taloon. Mutta sitten kun oltiin kuukausi oltu koko porukalla kotona, aloitti poju tuon 2 pv/vk hoidon.

Ja minäkin olin viimeiset neljä viikkoa ennen vauva syntymää ihan itsekseni kotona, enkä olisi silloin kyllä jaksanut pojun kanssa touhutakaan, kun oli aika hankalat ne raskauden viime hetket.

emmi kirjoitti...

Juu, kyllä ainakin mun kaverit Suomessa on pitänyt lapset edelleen päiväkodissa ja samalla tavalla kun teillä on aikomus et perjantait kotona. Ne on kyllä olleet erittäin tyytyväisiä. Kaikki. Niin lapset kuin vanhemmatkin.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Reetta, samoja mietteitä teillä siis kun mullakin. Mies ei ymmärrä, on niin periruotsalainen :) Olen kans todennut että on itse asiassa tosi ihanaa että voin ottaa päivittäiset päiväunet, oon ollu tosi väsynyt tässä viime viikot. Eikä se lapsen kanssa välttämättä onnistuisi.

Emmi, luulen että tää on aika hyvä ratkaisu, ainakin tähän mennessä on tuntunut siltä :)