tiistaina, elokuuta 17, 2010

Maailman paras maa?

Mielenkiintoinen vertailu Newsweekissa - Suomi on sitten rankattu maailman parhaaksi maaksi elää.. kyllä meidän kelpaa. Huomaakohan ruotsalaiset ;) Ruotsi oli päässyt kolmanneksi. Niin no, senhän tiesinkin jo että pelkkä koulutuksen taso nostaa meidät muiden pohjoismaiden ohi niin että heilahtaa. Terveyden suhteen Ruotsilla onkin korkeammat pisteet (Suomi vasta 17. ja Ruotsi kolmantena, huom. yhdessä Espanjan kanssa), quality of life on Ruotsissa vähän alhaisempi kuin Suomessa (Norja on tässä maailman paras) mutta sekä economic dynamism että political environment on Ruotsilla paremmat - viimeksi mainittu peräti maailman paras.

Norja on kokonaisuudessaan kuudes ja Tanska kymmenes. Tutkimus löytyy kokonaisuudessaan täältä

Mutta missä on maailman onnellisimmat ihmiset? Ei taatusti Suomessa. Osattaisiinkohan me suomalaiset olla myös onnellisia oikeasti siitä mitä meillä on? Sitä miettiessä voi vaikka kuunnella tätä

4 kommenttia:

emmi kirjoitti...

Tuo oli joo mielenkiintoinen tutkimus. Siihen täytyy tutustua hieman tarkemmin.

Tulin tänään takaisin Suomen reissulta ja melkein ensimmäisiä mitä Cee sanoi autossa oli, että oli lukenut Suomen pärjäämisestä tutkimuksessa. Siitä oli DN:ssä 1/4 sivun juttu, eli olihan se mainittu, mutta ei siitä samalla tavalla kirjoitettu kuin siitä koulutusvertailusta, oliko se nyt viime keväänä. Sehän sai kovasti huomiota ja otettiin paljonkin kantaa, että Suomelta pitää saada oppia.

Kyllä tuo tutkimus ainakin minuun osui ja upposi, ja tuntui hyvältä (vaikka täällä Ruotsissa nyt asutaankin ja sisällää asioihin ole kovasti ole voinut vaikuttaa Suomessa) :)

Tukholman tyttö kirjoitti...

Emmi, joo siitä PISA-vertailusta oli aikanaan tosi paljon juttua Ruotsissa, ja syystäkin. Suomi ja Ruotsi kulkee niin eri sarjassa juuri tässä koulukysmyksessä, pöyristyttää Ruotsin koulumeininki välillä. Jos sinne nyt vihdoin saataisiin takaisin arvostelut kouluihin, olis tosi hyvä.

Sitten taas, tällaiset "paras maa" tutkimukset, ei se oikein niin yksiselitteistä ole, jos katsoo Suomea on paljon myös mätää ja monilla asiat huonosti... hirveesti on kaikenlaisia mielenterveysongelmia ja alkoholiongelmia, väkivaltaa, huostaanottoja ja vaikka mitä, että kaikkeen pitänee suhtautua vähän kriittisesti kuitenkin.

emmi kirjoitti...

Juu kriittisestihän noita täytyykin katsoa, mutta mun mielestä se oli aika yllättävä tulos. Ja eihän sitä paikkaa ole olemassa, joka olisi täydellinen.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Niinpä. Se olisi hyvä monen muistaa Suomessa, miten hyvin asiat kuitenkin ovat :) moneen muuhun maahan verrattuna!