maanantaina, elokuuta 23, 2010

38

Tänään alkoi viikko 38. Mies lähtee keskiviikkona Tukholmaan yhdistetylle työmatkalle ja kaverin häihin ja palaa lauantaina - toiveissa siis, että synnytys käynnistyisi joko ennen tai jälkeen... Maha ei kyllä vielä ole laskeutunut, joten ehkä tässä vielä saadaan odotella. Painaa ylöspäin vaan niin vimmatusti. Viime viikolla oli taas neuvola, jossa todettiin että kyllä se on ihan oikeinpäin ja tulossa (terveydenhoitaja osaa hommansa vaikkei lääkäri osaisikaan). Nythän näitä käyntejä on viikottain - luin tässä yhtenä päivänä vanhat merkinnät Veran odotuksen vikalta kuukaudelta ja Tukholmassa oli hyvä jos reilun 2 viikon välein. Parempi palvelu täällä siis. Ei ole kuitenkaan täälläkään mittailtu miten suuri vauva olisi, kuulemma vasta sitten aletaan tsekata jos menee yliajan. Painoa mulle ei ole tullut lisää enempää kuin keskiarvo, joten ei ainakaan sen puoleen pitäisi olla huolta (tällä makean määrällä se on todellinen ihme).

Sitten tässä on tajuttu että jonkinlainen menopeli kahdelle lapselle olisi varmaan hyvä. Vai?? Miten te muut kahden pienen lapsen vanhemmat olette selvittäneet tämän kuljetuskysymyksen? Sellainen lauta hommataan varmaan Veran vanhoihin vaunuihin - mutta niitä vaunuja ei voi käyttää sohjossa tai lumessa, kun niissä etupyörät on sellaiset kääntyvät (Teutonia). Me kun asutaan täällä "maalla" nykyään niin vaunujen pitäisi olla suht isopyöräiset. Enkä tiedä suostuuko Vera muutenkaan aina seisomaan laudalla vaan pitäisikö myös olla istumavaihtoehto..?

Myös kantoliinaa olen miettinyt. Viimeksi meillä oli Babybjörn enkä tykännyt yhtään, huono selälle - se oli tosin se simppeli malli mutta silti en usko että haluan edes sitä paremmin selkää tukevaa mallia tällä kertaa. Kantoliinalla on kiihkeät puolestapuhujansa, itse vähän epäilyttää se sitomishässäkkä. Views? Oppiiko sen nopeasti? Olisihan se aika kätsy.

***
ps. kiitos kommenteista edelliseen purkaukseeni, todella hyviä & pitkiä mietteitä. Palaan asiaan pian!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Reetta kirjoittaa:
Mä tykkäsin kantoliinasta pienellä vauvalla ja sitten kun lapset olivat hiukan isompia, oli Ergo aivan loistava kantamiseen. Babyidean sivuilla on esittely tuosta Ergosta ja sieltä löytyy myös Manduca, jollainen on serkullani ja hän on tykännyt siitä tosi paljon.

Erona perinteiseen kantoreppuun on se että sekä liinassa että Ergossa/Manducassa vauva istuu sammakkoasennossa, ja on siinä tosi tukevasti. On terveellisempi asento sekä vauvalle että äidille. Eli vauvan jalat eivät rötkötä suoraan alas, vaan ovat lonkkien kannalta paremmassa asennossa.

Vauva nukkuu tosi hyvin sekä liinassa että tuon mallisessa repussa.
Mutta tietysti tämäkin asia on niin äitikohtainen että mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Kurkkaa kuitenkin www.babyidea.fi

Anonyymi kirjoitti...

Reetta jatkaa:
Kantoliinan sitomisen oppii nopeasti, mutta sen sitominen esim. lumisohjossa parkkipaikalla ei ole kivaa kun liinan päät viistää maata. Jos sen taas sitoo etukäteen, selän takana on ikävä solmu joka painaa esim. autoa ajaessa kurjasti. Tai sitten en vaan itse ole niin näppärä kuin olisi liinan kanssa pitänyt olla. =)
Siinä mielessä Ergo/Manduca on taatusti kivampi.

orava kirjoitti...

Meillä on ollut menopeleinä Manduca+yksösrattaat sekä Emmaljungan tuplarattaat. Kun PikkuKakkonen oli vauva, käytin paljonkin Manducaa. Nyytti viihtyi siinä hyvin, oli turvassa isoveikalta ja lisäksi oli kädet vapaana. Suosittelen! Sittemmin olemme liikuskelleet tuplilla, jos sellaiset meinatte hankkia, niin isopyöräisistä Emmaljungista ei ole mitään pahaa sanottavaa. Toki jos haluaa olla ajan hermoilla, pitää tietenkin olla Phil& Tedsit. ;) Yksösrattaissa meillä on myöskin seisomalauta, mutta eipä juuri ole tuon vilkkaan esikoisen vuoksi ollut käytössä, kun saa oivia päähänpistoja esim. liikennevaloissa seistessä, että juoksenpas karkuun! Ei hyvä siis, meillä. Riippuu tietenkin seisojan luonteenlaadusta...

Tiitu kirjoitti...

Ehdottomasti kannattaa hankkia kunnollinen kantoväline, oli se sitten kantoliina tai reppu. Manduca on siitä kiva, että sillä kantaa niin vastasyntynyttä kuin tarvittaessa Veraakin. Vaikka kantoliina pesee kyllä hyvänkin repun mennen tullen varsinkin vastasyntyneen kanssa. Mutta jos 5-metrisen kangaskappaleen ympärille kieputtaminen tuntuu kohtuuttoman hankalalta, on Manduca vallan oiva vaihtoehto. Toinen hyvä vastasyntyneellekin sopiva kantoreppu on Beco. Se on vähän Manducaa sirompi ja istuu mahdollisesti paremmin pienempikokoiselle kantajalle.

En hankkisi edes sitä BB:n uusinta versiota. Se on ehkä himpun verran aiempaa ergonomisempi sekä kantajalle että kannettavalle, mutta auttamattomasti paljon huonompi kuin yksikään ergonomisista kantorepuista. Sitä paitsi se on törkeän kallis ja sen käyttöikä on onnettoman lyhyt.

Mutta jos olet kantoliinasta kiinnostunut, niin tulen mielelläni neuvomaan liinan käytössä kädestä pitäen tai voin pyytää Espoossa asuvaa ystävääni (liinatukihenkilö hänkin) piipahtamaan. Myös sähköpostikonsultointi onnistuu. Pistä viestiä, jos kiinnostaa. :) Liinan sitominen ja käyttö ei oikeasti ole vaikeaa ollenkaan, mutta ilman apuja se saattaa tuntua hankalalta ja lisäksi monet sitovat liinan väärin tietämättään.

Meillekin on kakkonen matkalla ja elätellään toiveita, että jatkossakin pärjättäisiin ilman rattaita. Vauva kulkee liinassa ja esikoinen toivottavasti kävelee. Kävelee jo nytkin mielellään aika pitkiä matkoja. Ikäeroa tulee vähän vähemmän kuin teillä. Missään tapauksessa ei mitään tuplarattaita hankita. Jotkut rattaat tuolla varastossa on ja niitä varmaan käytetään sitten, jos siltä näyttää. Ja jos vastoin odotuksia esikoinen tarvitsisi kovastikin joko ratas-/liinakyytiä, niin sitten harkitaan sellaisten cityrattaiden hankintaa, joihin mahtuisi kumpi tahansa: vauva tai 3-vuotias. Toinen sitten kulkee liinassa/repussa. Mutta nämä hankitaan vasta siinä vaiheessa, jos ne osoittautuvat oikeasti tarpeellisiksi.

On pitänyt kommentoida useampaankin aiempaan postaukseesi, mutten ole vaan ehtinyt. Mietit taannoin synnytyssairaaloiden eroja. Ainakin se ero Suomen ja Ruotsin välillä on, että Ruotsissa melkein kaikki synnärit ovat WHO:n baby friendly -sertifioituja, kun taas Suomessa vain kolme osastoa on sertifikaatin saanut, eikä yksikään niistä sijaitse HUS:n alueella (nyt kun Tammisaari on ajettu alas). Jorvin synnytysosastosta olen kuullut paljon hyvää, mutta lapsivuodeosastosta taas sitten paljon huonoa. Mutta ehkä ne pöllöt imetys- ym. lastenhoito-ohjeet osaa toisella kierroksella paremmin ohittaa. Meillä suuntana on ensisijaisesti Haikaranpesä, mutta jos sinne ei päästä, niin kakkosvaihtoehdoksi todennäköisempänä pidän tällä hetkellä juuri Jorvia.

ratón kirjoitti...

Meillä on Ergo New Generation kantoreppu, se on ollut tosi kätevä, paitsi, että tarvii erollisen vauvatuen pienelle vauvalle. Meillä tämä vauvatuki löytyy, mutta havaittiin hankalaksi ja pitkää liinaa käytin ihan vauva-ajan ja sitten siirryin Ergoon.

Manduca on siitä hyvä, ettei erillisiä vauvatukia tarvitse ollenkaan. :)

Elli kirjoitti...

mulla on sellanen kantoliina, jota ei varsinaisesti solmita ja on aika lyhyt. siinä on sellanen rinkula toisella olalla jonka avulla liinaa sitten kiristellään.

lisäksi on vielä Mei Tai, joita voi tehdä itekin.

esikoisesta oli BB:n reppu, mutta ei se ollu kyllä paljon käytössä. esikoinen inhosi liinoja sun muita, koska pikkumiehen piti aina nähdä ympärilleen, ei suostunu edes vaunuissa makaamaan edes unilla. aina piti olla edes vähäsen pystyssä asennossa.
tällä kertaa ajattelin kokeilla tota liinaa tai jotain muuta kantovärkkiä. olishan se kätsy kun ei tarttis vaunutella joka paikkaan.

pilami kirjoitti...

multa tulee kanssa pointsit manducalle. on toiminut meillä tosi hyvin. meillä on myös trikoinen kantoliina, muta siinä olen kokenut ongelmaksi vauvan pään tukemisen. ehkä en vaan osaa, mutta varsinkin meidän isokokoisella lapsella se on ollut hankalaa. kunhan tuo alkaa kannatella päätään, niin luulen käyttäväni myös liinaa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Kiitos kaikille kommenteista, kuten sanottua tuo Manduca vaikuttaa tosi lupaavalta!

Orava, saatais ostaa Phil & Tedsit vanhana, en tiedä paljonko maksais, mutta taatusti jopa käytettynä aika tyyriit... siksi sitä mietti että tarvitseeko niitä nyt tosiaan 3 vuotiaalle vai selviytyiskö sitä vaan liinalla ja/tai repulla ja sillä seisomalaudalla..?

Tiitu, vielä onnittelut teille! Samoja aatoksia sielläkin. Tuntuu hiukka turhalta ostaa vielä yhdet rattaat... olen yhteydessä liinailuun liittyen!

Mitäs tuo baby friendly sertifiointi pitää oikein sisällään? Mä luulen että joka tapauksessa haluan sieltä sairaalta suht pian kotiin, jos vaan mahdollista.

Elli, mä olen kanssa kuullut että toiset vauvat vaan ei tykkää olla liinassa yhtään. Mutta jos nyt sattuisi sellainen vauva joka viihtyisi, niin olisihan se kätevää...

Tiitu kirjoitti...

Huomasin tämän vastauksesi vasta nyt. Kiitos onnitteluista!

BFHI pitää sisällään lähinnä asiallista, tietoon pohjautuvaa imetystukea. Käytännössä Suomen sertifioidut osastot ovat muutenkin kunnostautuneet äiti-, lapsi- ja perhemyönteisyydessä. BFHI:stä enemmän täältä: http://www.unicef.org/programme/breastfeeding/baby.htm.

Liinassa viihtymättömistä vauvoista. Mun kokemuksen mukaan on olemassa ongelmitta liinassa viihtyviä vauvoja; vauvoja, jotka vaativat vähän treenaamista oppiakseen nauttimaan liinailusta sekä mahdollisesti erittäin harvoja vauvoja, jotka eivät opi liinailusta tykkäämään. Jälkimmäisistä en ole ihan varma ja ovat joka tapauksessa äärimmäisen harvinaisia (ainakin kaikki "liinassa viihtymättömät vauvat", joita olen tavannut ja saanut kannettavaksi, ovatkin viihtyneet kokeneen kantajan kyydissä). Ei siis kannata heti luovuttaa, jos vauva ei tunnu liinassa viihtyvän, jos siis toivoisi itse liinailun onnistuvan. Muutenhan ei toki kannata hakata päätään seinään liinailunkaan suhteen.