torstaina, lokakuuta 30, 2008

Flunssaisen aatoksia

Onpas tänne taas moni jättänyt mukavia kommentteja! Meillä on sairastettu flunssaa, itsekin olin jopa poissa töistä eilen. Rajut polttarit ja vanhuus ottavat veronsa :) Ehkä se, että seisoskeltiin puistossa kylmässä ja viimassa maanantaina tunnin verran muiden mammojen kanssa ei hirveästi myöskään auttanut asiaa. Kaiken huipuksi ovelle kolkuttaa the polttarit, nro 2, Helsingissä lauantaina. Tässä on sitten nautittu yksi jos toinenkin kuppi kuumaa, jotta oltaisiin kaikissa sielun ja hengen voimissa viikonloppuna. Matkaan pitää varata mm. karvanopat ja nokkahuilu. Jos siis näette jonkun oudon tyypin soittavan torilla nokkahuilua lauantaina, that is me!!!

Oli muuten jälleen mielenkiintoinen keskustelu maanantaina puistossa ruotsalaisen äidin kanssa, joka siis on samassa mammaryhmässä ja vielä poikansa kanssa kotona. Hän oli menossa töihin vuoden alusta, mutta voivotteli kuinka vaikeaa on saada päiväkotipaikkaa ja miten hän tykkää kotonaolosta ja ikäänkuin voisi sitä jatkaakin. Minä siihen, että eikös täällä Ruotsissakin ole otettu nyt käyttöön hoitovapaajärjestelmä joissakin kunnissa. Kaveri katsoi minua kuin mielenvikaista, ja totesi että "sehän nyt on jotain naurettavat 3000 kruunua, samahan se on kuin ei mitään saisi". Ja siihen perään, että kyllä sitä on muutenkin töihin mentävä, lapselle hyväksi mennä tarhaan. Että niin sitä vaan on erilaiset filosofiat lahden eri puolin. Suomessa on ihan yleistä jäädä vastaavansuuruiselle hoitovapaalle vuodeksikin (korjatkaa jos olen väärässä ja hoitovapaa on summana huomattavasti suurempi). Eikä kai kovin yleistä ole ajattelu, että lapsen pitää mennä tarhaan 18 kk ikäisenä koska se on lapselle hyväksi?

Sitten taas toisaalta tiistaina huomattiin, kun Veraa haettiin päiväkodista klo 16.15 että Vera oli siellä viimeinen. Tapahtuisiko ehkä never Helsingissä? Viimeiset vanhemmat tulee kipinkopin hakemaan jälkikasvuaan puoli kuuden aikaan päiväkodin jo sulkiessa oviaan. Että siinäkin on sitten kyllä eroja, jos päiväkotiin viedäänkin niin ei siellä tosiaankaan vietetä yli 8 tuntisia päiviä.

Niin ja ihan pikku juttu vielä loppuun, soittivat pukuliikkeestä tänään ja kertoivat että tilaamani hääpuku on tullut! IIIK :)

5 kommenttia:

Elli kirjoitti...

voi hitsi! mä lennän helsinkiin vasta sunnuntaina!! :D

uuuh.. hääpukukuvia?? no viimeistään sit häiden jälkeen! en tiedä mikä teillä on politiikka sen suhteen saako mies nähdä pukua vai ei!

ja mun mielestä, ainakin 2003 kun mä olin muksun kanssa kotona, niin hoitovapaa oli ainakin mulle suurempi kuin äitiyspäiväraha. mutta mä olinkin opiskelija, eli mun äippäraha oli 300e kuussa josta lähti verot. että eipä siinä paljon naurattanu. mutta hoitovapaalla tulikin sitten jo melkeen 700e käteen minimi tuloilla.
hmm.. mitenköhän norjassa nää menee.. pitääkin kysästä! mielenkiintosta vertailla tällasia. ei jotenkin aina usko miten paljon on eroja. niin ja pääsin kehumaan äitiyspakkaustakin! mies oli ihan ihmeissään, että mikä se sellanen on!

ja ikävä kyllä tarha-ajat on helsingissä tosi pitkät. kyllä se itekin aina sydäntä raasti, että melkeen ekana viedään ja vikana haetaan. eikä ees tullu kaupassa käytyä tms. ennenkun haki muksun tarhasta.

Mimmu kirjoitti...

Paljonko on 3000 kruunua euroissa? Minä saan hieman reilu 500 euroa kuussa kotihoidontukea, hoitolisää ja Oululisää miinus tietysti verot ja minulla tippuu "tulot" yli 500 eurolla vanhempainvapaasta. Kyllä tuntuu ettei tällä elää vaan töihin on mentävä mahdollisimman nopeasti kunhan niitä töitä vain löytyy.

Omani ei ole vielä hoidossa ollut, mutta olen ollut töissä päiväkodissa pikkukaupungissa Keski-Suomessa ja tuossa naapurissa on päiväkoti ja näissä molemmissa piha tyhjenee neljältä. Erästä äitiä jopa paheksuttiin kun tuli hakemaan lapsensa vasta neljän jälkeen ja silloin jo mietin että miten normaalitöissä käyvä ihminen muka ehtii ennen puoli viittä hakemaan lapset (siis päiväkoti meni kiinni puoli viisi). Päiväkodissa oli myös useita lapsia joiden jompikumpi vanhempi oli kotona, koska lapsi tarvitsi ihan neuvolankin mukaan virikkeitä joita saa vain muiden lasten seurassa, riippumatta siitä oliko lapsella sisaruksia vai ei.

eli kyllä se taitaa olla ihan sama juttu lahden tällä puolen.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Elli, joo ei ole luvassa hääpukukuvia ennen häitä, sen verran moni häävieraskin lukee tätä blogia :) mies nähnee puvun etukäteen kun mennään yhdessä kirkkoon mutta ei senkään ihan vielä tartte sitä nähdä ;)

Systeemejä on kyllä niin vaikea vertailla kun ne on niin erilaiset. Ruotsissa on tsiljoona kertaa joustavampi, mutta Suomessa siis parempi tuo hoitovapaa vai onko se kotihoidontuki siis oikea termi.

Äitiyspakkausta ei tosiaan muissa pohjoismaissa tunneta. Se oli ihan kauheeta kun tajusin etten sitä saa - onneksi sitten sain ystävältä joka sai toisen lapsensa samoihin aikoihin eikä tarvinnut toista pakkausta!

Tarha-ajat on Hgissä tosiaan ihan kamalat, musta paljon pitemmät kuin täällä.

Mimmu, kymmenellä jaetaan eli noin 300 euroa. Eli on se sitten paljon pienempi täällä. Eihän sillä kyllä tosiaankaan elä, eli on oltava toiset kunnon tulot eikä sekään välttämättä riitä. Mutta mun käsitys on llut, että Suomessa useammin tehdään päätös, että kituutetaan vähän aikaa pienemmillä tuloilla jotta lapsi voi olla pidempään kotona.

Onkohan Suomen sisällä sitten noin suuret erot? Äitini on töissä päiväkodissa Helsingissä ja sieltä ei kyllä tulla hakemaan lapsia neljältä (paitsi tietty joitain) ja viimeiset haetaan puoli kuusi. Varmaankin siis ainakin osittain riippuu missä päin maata asuu, myös täällä Ruotsissa toki.

Pelleriina kirjoitti...

Hei! Eksyin ihan sattumalta blogiisi ja löysinkin jotain näin mielenkiintoista. Olemme muuttamassa näillä näkymin ensi kesänä sinne Tukholman viersukaupunkiin ja mielenkiinnolla luen juttujasi. Minä en osaa Englantia enkä Ruotsia, joten mielenkiintoinen vuosi tulossa:-/

Terveisiä Suomesta ja mukavia tulevia polttareita!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Jenni, kiva että eksyit tänne ja toivottavasti tulet uudelleenkin :) Ja mukavaa jos täällä oli kiinnostavia juttuja!
Jos kielet ei ole hallussa niin eipä sitten muuta kuin intensiivikurssille vaan ja kyllä se siitä lähtee, paikan päällä oppii sitten loput :) Mutta oikeasti, kyllä kieltä kuulemalla ja käyttämällä oppii tosi paljon että älä huoli, teille tulee varmasti hieno vuosi!