sunnuntaina, tammikuuta 29, 2012

Asuntopolitiikkaa

Ruotsissa käy keskustelu kuumana asuntopolitiikasta ja lyhennyksistä. Täällähän siis asuntolainaa ei tarvitse lyhentää lainkaan, mutta lainaa ottaessa pitää olla kykyä maksaa 15% asunnon hinnasta. Eli siis aikamoinen summa, mutta sitten voikin elellä lainan kanssa hamaan tappiin.

Nyt Tukholman kaupunginjohtaja Nordin on ehdottanut, että entäs jos laitettaisiinkin lyhennyspakko. Asuntojen hinnat on viime aikoina laskeneet, samanaikaisesti kun lainojen määrät ovat huimia ja velkaantuminen todella kovissa luvuissa etenkin Tukholmassa. Kämpät todella maksavat paljon, 80m2 asunto keskusta-alueella maksaa noin 4 500 000 kruunua (500 000 euroa) joka lienee about samaa luokkaa kuin Helsingissäkin?

Lainojen lyhentämisvaatimukselle on näytetty sekä vihreää että punaista valoa. Kriittisesti siihen suhtautuvat ovat päivitelleet, miten esim lapsiperheet voisivat selvitytyä lyhentämisvaatimuksista. Esim jos olisi 60 vuoden laina, sitähän joutuisi kuussa maksamaan näin ja näin paljon. Hui! Ja jos olisi 30 vuoden laina, siitä harva selviäisi!

Hiukan koomista on ollut näitä lukea, tietäen Suomen lainapolitiikan. Itse en edes olisi saanut 30 vuoden lainaa kun lainoja syksyllä 2009 kyselin, vaan tarjottiin 20 tai max 25 vuoden lainaa. Ja yli 30 vuoden lainoja ei kai ylipäänsä juurikaan ole tarjolla, vaikka löystymistä lainojen lyhennysvaatimuksissa on viime aikoina kai sielläkin ollut.

Mutta että sehän nyt olisi pöyristyttävää, että lainoja peräti olisi pakko lyhentää. Toisaalta vuokra-asuntojahan täällä ei ole, joten oman ostaminen on lähes ainoa vaihtoehto, ja jos tuota 15% pääomaa ei ole niin siihen ehkä pitää ottaa myös lainaa. Jota sitten kyllä pitää lyhentää. Tässä tilanteessa tietysti varsinaisen asuntolainan lyhentäminen voi olla liikaa.

Mutta silti... kukaan ei ole missään maininnut, että muissa maissa lainojen lyhentäminen on ihan automaatio. Ikäänkuin ruotsalaiset ei mitenkään voisi tällaiseen kyetä. Jäisihän sitä kuluttamiseen sitten kamalan paljon vähemmän rahaa, eikä ehkä päästäisikään sille vuosittaiselle  Thaimaan reissulle...

5 kommenttia:

nina kirjoitti...

Tämä asuntopolitiikka on yksi suurimmista ihmetykseni aiheista - siis häh, lainaa ei tarvitse maksaa takaisin, ja ei vuokra-asuntoja..? (Yli)-tunnollisesta suomalaisesta se kuulostaa, noh, "erikoiselta";) Toinen erikoisuus joka ei meinannut mennä jakeluun, oli tämä, että opiskelijat arvotaan esim.lääkikseen. Voiko se olla totta. Mutta se ei kai voi päteä kaikkiin opiskelupaikkoihin, vai miten on? Tuuripeli on aika raakaa, vaikka toki suomisysteemin vuosien hakemisetkaan ei varmasti se paras vaihtoehto...mutta ainakaan silloin oma suoritus ratkaisee, ei arpa-onni. Mutta mielenkiintoisia eroja kertakaikkiaan!

Anonyymi kirjoitti...

Juu... on täällä vuokra-asuntoja, mutta tuolla Tukholman suunnalla niitä on vähän ja hakijoita helkutisti ja hakuaika niihin mahdoton,joten jos haluaa katon päänsä päälle niin varminta on ostaa oma kämppä.

Meillä ainakin talon laina oli kolmeen osaan jaettu, siten että tietty osa tästä lainasta oli ns toplån joka pitää maksaa takaisin 10 vuodessa. Mutta loppuosasta lainaa maksat vaan ne korot niin pitkään kuin elät/asut kämpässä. Nythän pitää kämpästä maksaa tietty %-osuus, joka on pistänyt ainakin nuorten osuuden talokaupoista hankaluuksiin, koska pesämunaa ei ole vaan se täytyy ottaa tavallisena lainana, joka sitten pitää maksaa takaisin.

Noista koulujutuista en teidä. Meillä esikoinen aloitta esikoulun syksyllä ja nyt sitten pitäis miettiä että mihinkäs kouluun poika pistetään. Saapi nähdä mitä tuleman tuopi tuo meidän elo tämän maan koulusysteemissä.

Vuokralla asusteleva laura, Värmland

Tukholman tyttö kirjoitti...

Nina, joo välillä on outoja nämä ruotsalaiset. Mä olen jo vähän alkanut tottua tähän lainoja ei makseta takaisin meininkiin. Ja ihmettelen vähän suomalaisia pankkeja, ettei ne suostu antamaan pidempiä lainoja. Itsehän ne siitä vaan hyötyisivät?!

JA ei, ei kaikkiin opintoihin opiskelijoita arvota, itse asiassa lääkis taitaa olla ihan ainoita. Muihin mennään kyllä ihan papereilla, mutta pääsykokeitahan täällä ei juuri ole. Mikä on vähän outoa. Mutta tuo arpomishomma on munkin mielestä ihan karsea!

Laura, joo näin on että pieni osa tosiaan pitää maksaa pois, tai sitten jos on omaa pääomaa niin se on sitten se osuus.

Koulujutut on tosiaan kanssa aika mielenkiintoisia, kun täällä tämä koulujärjestelmä on aika eri kun suomessa...

Viona kirjoitti...

Saa kirjoittaa koulujärjestelmästä lisää! Mulla ei ole kauheasti hajuakaan, tosin ei onneksi ole vielä ajankohtaistakaan. Paitsi sen verran, että lapset tietysti Tukholman suomalaiseen kouluun. :) Onneksi mies on samaa mieltä eikä ehdottele kuten jotkut sukulaisensa, että riittäisihän se lapselle suomen kielen kurssi joskus kerran viikossa koulun jälkeen harrastuksena.

Elli kirjoitti...

Meillä passaa oikeen hyvin, ettei lainaa tarvii niin hurjalla tahdilla lyhentää, ku Suomessa :D mutta meillä onkin tosi pienet tulot.

Kyllä mua karmasee, kun lukee näistä Suomen oloista, kun kaikki on kallista ja pitää oikeen miettiä, onko varaa tehdä se lapsi, kun ä-loma, saati hoitovapaa, vetää talouden niin kuralla :( Musta se on vaan niin surullista ja kurjaa, että tosi monessa perheessä jää ne haaveillut lapset yrittämättä, kun pakko niskalimasta repiä sitä lainasummaa aina vaan.

Mut tietysti se on sit kiva olla eläkkeellä, kun on kämppä hyvässä lykyssä maksettu! (Tai sit on se tilanne, niinku mun mutsilla, että ku eläke tulee niin kämppä on pakko myydä ellei tee ees osa-aikasta siihen päälle, koska ei oo varaa maksaa niitä lyhennyksiä.. jippii!).