lauantaina, tammikuuta 14, 2012

Dubai

Saavuttiin eilen lomamatkalta Dubaista, jossa vietettiin 9 päivää. Kokemus oli lievästi sanottuna erikoinen. Aurinkoa ja lämpöä riitti, meressä uitiin, vesi oli turkoosia ja hiekka pehmeää. Kaikki oli länsimaista tasoa, eikä kukaan yrittänyt tyrkyttää ja myydä kuten esim Egyptissä. Dubaissa on myös paljon nähtävää, joten tekemistä riittää, vaikkei joka päivää jaksaisi rannalla maatakaan. Tarjolla oli vesipuistoja, huvipuistoja, eläintarhoja, kamelikilpailuja, aavikkosafaria jne, tekemistä löytyi joka makuun.

Aurinkolomaa talvella kaipaavalle olosuhteet ovat siis mitä mainioimmat, asteita oli 20-30 ja merivesi uimiseen tarpeeksi lämmintä. Sateista tai huonosta säästä ei ole riskejä vaan lämpötila on taattu. Lento oli siedettävät 7 tuntia ja aikaero Ruotsiin ainoastaan 3 tuntia, lapsillekin siis suht helppo sopeutuminen. Lisäksi Norwegian lentää Tukholmasta suoraan (ehkä joskus vielä Helsingistäkin), mistä pienten lasten kanssa reissatessa iso plussa.

Toisaalta taas koko maa tuntui aivan suuruudenhullulta. Tällaiselle jalat maassa elävälle pohoismaalaiselle siinä oli jonkin verran kestämistä. Dubaissa kaikki on suurinta, kauneinta, korkeinta, mielettömintä. Koko paikka oli ihan absurdi. Mitä järkeä on rakentaa laskettelukeskus keskelle erämaata? I wonder. Tai maailman ainoa 7 tähtinen hotelli?  Mm nämä käytiin katsomassa:

Burj Khalifa, maailman korkein rakennus



Dubai Mall, maailman suurin kauppakeskus, jossa valtava akvaario















Ski Dubai, maailman ainoa sisälaskettelukeskus


Mihinkään ei pääse ilman autoa. Hotellimme oli vähän keskellä ei mitään, ihan ok hotelli, mutta kun pihasta lähti niin joutui hiekkaiselle penkalle. Työnnä siinä sitten vaunuja...  Metro, on muttei juurikaan jalkakäytäviä mennä sinne metrolle. Käsittämättömästä Atlantis -hotellista ja vesipuistosta meni Plam Jumeirah monorail, jonka päätepysäkki oli - keskellä ei mitään. Oltiin keskellä hillitöntä tienristeystä, josta piti napata taksi. Helpompi ja halvempi olisi ollut kulkea taksilla alusta asti. Tarkoitus lienee jatkaa monorailia siten, että joku järkevä jatkoyhteys on olemassa.

Taksi toisaalta ei maksanut juuri mitään, pisin noin puolen tunnin matka maksoi 80 dirhamia eli 160 kruunua eli n 18-20 euroa. Toisaalta takseissa ei tietenkään ollut lastenistuimia, joten vähän kyllä hirvitti jatkuva takseilla ajelu Vidar sylissä. Varsinkin päätiellä, 12 kaistaisella Seikh Zayed Roadilla, taksin vedellessä 120 nopeudella välillä vähän kyllä jännitti.

File:Sheikh Zayed Road on 28 December 2007.jpg

  
Toisaalta rattijuopoista ei ainakaan ole vaaraa - koska Arabiemiraatit on muslimimaa, on alkoholi kiellettyä. Alkoholia tarjoillaan ainoastaan länsimaisissa hotelleissa ja kotiin sitä ei voi ostaa mistään. Meidän hotellimme Comfort Inn oli ilmeisesti paikallinen hotelli, päätellen ettei hotellissa tarjottu alkoholia missään sekä asukkeina oli hyvin paljon paikallisia /muslimeja. Aamiaspöydässä näkyi paljon abaya/burka pukuisia naisia, usein myös kasvot oli peitetty.

Kun matkustaa muslimimaahan, täytyy tietysti hyväksyä, että maassa maan tavalla. Kaduilla ja kauppakeskuksissa näkyi sekalaisesti sekä muslimi- että länsimaista pukeutumista. Itse koin, että oli kohteliasta olla pukeutumatta toppiin kun kerran tämä oli maan tapa. Toisaalta rannalla otettiin aurinkoa bikineissä ihan siinä missä muuallakin maailmassa.

Ainoa ahdistava tilanne oli hotellin uima-altaalla, jossa kerran sinne tullessa isä poikineen oli altaassa, vaimo/äit istui kaavussaan altaan reunalla, edes silmiä ei näkynyt. Noin kuusivuotias tytär istui myös altaan reunalle - hän ei nähtävästi saanut uida, istui housuissa ja pitkähihaisessa paidassa ja seurasi poikien hauskanpitoa. Tyttö poistuessaan osoitti Veraa altaassa. Siinä tuli ihan maailman epäreiluus käsinkosketeltavaksi. Toisella kertaa toinen perhe seisoi altaan reunalla kun tulin Vidarin kanssa alueelle, J ja Vera olivat uimassa. Isä, burka-äiti ja kaksi poikaa. Näky oli kuin tuomiopäivästä, siinä he katsoivat alas altaaseen ja varmaan määrittelivät, ettei uiminen siellä ole puhdasta kun tyttö on siellä ollut.

Tiedä häntä, enhän tiedä mitä he puhuivat tai ajattelivat. Mutta itseäni kyllä ahdisti - olin kokenut, että uima-allas oli paikka, jossain saisin vapaasti olla uimapuvussa ilman, että joku osoittaa sormella. Toisaalta jos olisimme olleet jossain muussa hotellissa, siellä ehkä olisi ollut vain länsimaalaisia. Mutta itseäni ahdistaa ajatus tyttöjen alistetusta asemasta, vaikka varmasti juuri Arabiemiraateissa asiat ovatkin paljon paremmin kuin monissa muissa muslimimaissa.

Myöskään ihmisoikeudet ei maassa liene hääppöiset, koko hommahan perustuu halpaan vierastyövoimaan. Viiden aikaan sadoittain intialaisia, pakistanilaisia, philippiinejä jne notkui rakennusten laitamilla odottamassa bussikuljetusta "kotiin", ts loukkoihin joissa 8 ukkoa asuu samassa huoneessa ja vapaa-aikaa on tuskin nimeksi. Osa palkasta lähetetään perheelle sinne jonnekin, heitä tavataan kerran vuodessa jos sitäkään.

Al Maktoumin perhe on ollut vallassa sitten 1833.  Kyllä tänään taas sain viboja kun kävin äänestämässä Suomen suurlähetystössä - hienoa, että on demokratia, hienoa, että minulla on ääni ja saan käyttää sitä!

Ei kommentteja: