perjantaina, joulukuuta 18, 2009

Helsinki vs. Tukholma

Yksi lukija tässä kommentoi, ettei Tukholmaa ja Helsinkiä voi verrata ja jäin sitä miettimään. Lopputulos: ei tietenkään tarvitse, mutta kyllä minun mielestäni voi. Kaksi pohjoismaista kaupunkia, suunnilleen samaa kokoluokkaa, minusta on ihan luontevaa verrata niitä keskenään. Toki voisi verrata myös Osloa ja Helsinkiä, tai Köpistä ja Helsinkiä, mutta itselleni on toki sopivaa verrata juuri Helsinkiä ja Tukholmaa, molemmissa kaupungeissa pitkään asuneena. Ja koska etenkin nyt miettii paljno sitä, kummassa ennemmin asuu ja molemmat ovat mahdollisia, on toki aika keskeinen kysymys: kumpi kaupunki minun mielestäni on kivempi?

Siitä olen toki samaa mieltä, ettei mitenkään voi päätellä, että toinen kaupunki olisi toista PAREMPI. Mutta eri mittapuilla on ihan kohtuullista mielestäni verrata, ja tulla ehkä eri tuloksiin riippuen mitä puolia kaupungeissa katselee. Joissain asioissa Helsinki voittaa, toisissa Tukholma. Toki moni asia on lisäksi subjektiivinen - onko kansainvälisyys hyvästä vai pahasta, onko pienempi koko mukavaa vai ahdistavaa?

Muutamia itselleni mieleen tulevia juttuja:

Omasta mielestäni on ihan selvää, että Tukholmassa on runsaampi ja monipuolisempi ravintolatarjonta. Noin korttelin sisään mahtuu 4-5 sushipaikkaa, pari thai-ravintolaa, muutama pizzeria, yksi vietnamilainen, yksi korealainen, yksi ranskalainen, pari intialaista, kebab-paikkoja ja sitten sitä tavallista ravintolaa päälle. Verrattuna Helsingin Töölöön, no way. Helsingissä on tosin enemmän venäläisiä ja nepalilaisia ravintoloita, jostain kumman syystä. Mutta tässä näkyy se fakta, että Ruotsiin on muutettu suuressa määrin, kulttuurien kirjo ja muualta tulleiden määrä on ihan toista luokkaa kuin Helsingissä.

Toki asian voi myös nähdä niin päin, että Ruotsiin on aina tullut liikaa väkeä muualta ja Ruotsi on surkeasti epäonnistunut maahanmuuttajapolitiikassaan. Täällä Tukholman lähiöt (tai Malmön tai Göteborgin) on maahanmuuttaja-ghettoja, sellaista ei Helsingissä onneksi ainakaan vielä ole.

Minä kuitenkin näin monikulttuurisuuden enemmän rikkautena, ja rakastan sen mahdollistamaa ravintolatarjontaa. Ja vaikka Helsingissä sushia jo saisikin, ei sitä vaan löydy joka korttelista, vai väitättekö vastaan? Ravintolatarjontaa tullee siis ikävä.

Toisaalta Helsingin yöelämä on hauskempaa, kapakat on auki pidempään, tarjonta on parempaa ja mielenkiintoisempaa. Helsingin meno on boheemimpaa, vähän outoa verrattuna tähän ruotsalaiseen keskivertomeininkiin (tai sitten mä olen vaan liian vanha & out täällä...)

Molemmissa toimii julkinen liikenne, mutta Tukholmassa on loistava metroverkko, Helsingissä ihan tynkä. Toisaalta nostan hattua Helsingin politiikalle antaa vaunujen kanssa liikkuvan kulkea ilmaiseksi kaikissa kulkuvälineissä. Tukholmassa näin saa tehdä ainoastaa bussissa, metroon ja junaan pitäää maksaa. Kovin epätasa-arvoista, väitän. Pääset halvemmalla jos asut bussilinjan kuin metrolinjan varrella.

Tukholmassa joka jannu näyttää tasan samalta. H&M:stä tai vastaavasta ostetut vaatteet, sama frisyyri, samat kengät. Kuunnellaan samaa musiikkia, mielelllään amrerikkalaista tai ruotsalaista poppia. Tylsää. Svedut on tosi samasta puusta veistettyjä. Kaikkein pitää itse asiassa toimia samoin. Yritäpä poiketa ruodusta...

Tukholmalaiset ovat ylimielisiä. Ruotsi ja Tukholma ovat maailman napa eikä muista tarviste välittää. Mikä Suomi? Mikä Norja? Jotain pikkuvaltioita Ruotsin imperiumin laidalla...

Tukholmassa asuu keskusta-alueella paljon lapsiperheitä. Helsingissä ne ovat lähes kadonneet, joka on mun mielestä tylsää. Meidänkin talossa asuu tosi monta lapsiperhettä, ja puistoon tuskin mahtuu kun lapsia on kun pipoo.

Tukholmassa on paljon lähikauppoja, joissa on hyvä tarjonta ja lihatiski ym. Helsingissä suurin osa lähikaupoista on Alepoja ja Siwoja, jos niitäkään. Suuri osa ruokaosotoksista on siirtynyt kehien varrelle supermarketteihin. Tosin se ehkä riippu siitä missä asuu? Lukijat ehkä tietää paremmin?

Helsingissä on Hietsu. Tukholmassa ei ole vastaavaa hiekkarantaa, keskellä kaupunkia. Tukholmassa on saaristo, kertakaikkiaan käsittämättömän upea saaristo ja meri joka puolella.

Tukholmassa autot pysähtyy ja päästää jalankulkijan yli tien. Helsingissä autot kiihdyttää nähdessään jalankulkijan.

Tukholmassa kaupat sulkee viikolla seitsemältä. Helsingissä ne on auki yhdeksään.

Helsinki on rosoinen, Helsingissä on särmää. Rakastan rantoja ja Suomenlinnaa, kauppatoria ja Hakaniemen hallia, Kallion katuja, kirpputoreja ja jopa niitä puistoissa juopottelevia porukoita. Rakastan sitä, ettei tarvitse olla poliittisesti korrekti, ettei tarvitse tehdä niin kuin muutkin.

Tukholma on ihana kaupunki, ja loppujen lopuksi täällä saattaa olla kivempi asua (aika moni asia puhuu itse asiassa sen puolesta, pelottavaa!), mutta kyllä Helsinki tulee aina olemaan mun kotikaupunkini, mun sielunmaisemani.

6 kommenttia:

Elli kirjoitti...

Tämäpä oli kiva kirjotus. :)

oon kyllä tosi monista asioista samaa mieltä! tosin mä oon jotenkin nirso ruuan suhteen (ikävä kyllä), että ravintolatarjonta on aika hailee, kun kuitenkin vaan tökin sapuskaa haarukalla ja irvistän! haha.

se täytyy kyllä vielä lisätä, että mun makuuni suomesta saa maukkaampaa ruokaa. siis siinä on enemmän makua, täällä on jotenkin vähän valjua kaikki.

kyllä munkin mielestä voi verrata tukholmaa ja stadia keskenään. oslossakin on tullut jonkin verran hengattua, mutta on se vaan niin paljon pienempi kaupunki. kaikki on melkeen sen yhden kadun varrella ja juoppojen sijaan on nistejä kadunkulmissa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse myös molemmissa kaupingeissa asuneena ( tällä hetkellä tukholma) allekirjoitan kaikki väitteet!
Ja lisäisin vielä että tukholmassa on paljon paljon tekemistä lapsille... junibacken, skansen, lukuisat museot ym. Helsingissä tarjonta on mielestäni suppeampi.

Ja muista punnita sitten hedelät kaupassa... Itselläni se tuntuu suomessa aina unohtuvan ja sitten nolona saan juoksuttaa kassaa.

Unknown kirjoitti...

Hyvä teksti! Mitä mieltä olet ja mitä mieltä ovat lukijat, onko Ruotsi holhousvaltio, annetaanko siellä suuressa mittakaavassa koko ajan kansalaisille ohjeita ja tehdään säännöksiä, jotka takaisivat esim. että kansalaiset elävät terveempinä yms?

Monet tuntuvat ainakin olevan sitä mieltä ja kokevat sen hyvin negatiivisena (olen kuullut näin suomalaisten suusta, joilla ei ole välttämättä omakohtaisia kokemuksia Ruotsissa asumisesta).

Itse olen jotenkin kontrollihakuinen ja arvostan sitä että viisaammat päättävät ja antavat ohjeita. =) Joten kuvittelen, että voisin hyvinkin viihtyä Ruotsissa.

Jenni kirjoitti...

Helsingissäkin asuu nykyään kantakaupungin alueella useita lapsiperheitä. Lapsiperheiden määrä on yllättänyt päiväkoditkin ja hoitopaikoista on huutava pula keskusta-alueella. Hesarissakin on ollut juttua siitä, että lapsiperheet eivät enää haluakaan muuttaa kehyskuntiin asumaan, vaan jäävät kantakaupunkiin. Täällä on mukavaa asua. Terveisiä vaan täältä Punavuoren seudulta!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Elli, yleisesti ottaen ruotsalaiset on enemmän kulinaristeja kuin suomalaiset... ainakin mun perhe- ja kaveripiirissä. Täällä todella panostetaan ruokaan ja syödään aina sekä lounas että illallinen. Toisaalta tämä kyllä varmasti vaihtelee ja Suomestakin löytyy super-kulinarismia, mutta karrikoiden näin mun kokemuksen perusteella.

Ruoan mausta, ruotsalainen ja suomalaisenen ruoka maistuu mun mielesä hyvältä ja arvostan kyllä pohjoismaistakin ruokaa. Erot on juuri kaikessa muussa, mun mielestä valitettavan usein muun maailman keittiöt on Suomessa jotenkin liikaa sopeutettu suomalaiseen makuun ja koko maku ikäänkuin häviää... valitettavasti.

Anonymous, tuo on aivan totta, Tukholmassa on aivan upeasti tekemistä lapsille, helsinki ei valitettavasti pysty samaan.

Reetta, kyllä, kyllä, kyllä!! Ruotsi jos mikä on holhousvaltio - täydellinen voittaja holhousvaltioiden joukossa! Itse inhoan sitä, mutta siihen on alkanut tottua, siihenkin... Valtio aina tietää paremmin kuin sinä itse. Epäilen ,että joku kaunis päivä kävellessäkin pitää alkaa käyttää kypärää, koska sillä voidaan estää muutama kansalainen kuolemasta.. Jos koet olevasi kontrollihakuinen ja koet hyvänä että puolestasi päätetään, tämä maa olisi sinulle aivan täydellinen :D

Jenni, onpas mukava kuulla! Meilläkin oli se lunperin aikeena mutta nyt meistä tuleekin ihan sellainen samanlainen lähiö-perhe kuin kaikki muutkin!! Hienoa että viiihdytte keskustassa!

emmi kirjoitti...

Hyvin tiivistetty vertailu näistä kahdesta minunkin kaupungista. Allekirjoitan jokaisen osan. Uskallan väittää, että jokainen joka Suomen ulkopuolella asuu/on asunut vertailee maitaan jatkuvasti, olivatpa ne mitkä tahansa. Itse teen sitä jatkuvasti ja uskon, että teidän tilanteessa tekisin sitä vieläkin enemmän.