tiistaina, toukokuuta 12, 2009

"Pikku" sivu-uutinen raskauden keskeytyksestä

Tämän päiväisessä DN:ssa oli hyvin pieni uutinen otsikolla "Omöjligt hindra könsurval vid abort". Tämä uutinen sai Nyhetsdygnet palstalla 9 riviä tilaa. Aiheena oli, miten Socialstyrelsen on nyt todennut, ettei sukupuoleen perustuvaa aborttia voida estää. Eräs nainen Eskilstunassa on kahteen otteeseen tehnyt abortin kuullessaan odottavansa tyttölasta. Tämä siis todetaan nyt täysin mahdolliseksi ja hyväksyttäväksi Ruotsissa.

Aivan järkyttävää. Tämä ei siis ollut ilmeisesti edes mikään varsinainen uutinen, vaan pikkuilmoitus.

Ruotsissa on täysin vapaa aborttioikeus 18 viikkoon asti. Sen jälkeen viikkoon 22 asti abortin voi saada painavien syiden vuoksi (en tiedä mitä nämä saattaisivat olla, todennäköisesti esim. lapsen/sikiön vakava sairaus ). Minusta on ihan hirmuista, että abortin saa tehdä noin vain niin pitkälle raskaudessa. Viikolla 18 lapsi ei enää ole "vain sikiö", vaan jo todellakin ihan lapsi - itse ultrassa käyneenä lapsen voi täydellisesti siinä vaiheessa todeta. Tällöin voidaan myös todeta suht varmasti lapsen sukupuoli.

Sinänsä sosiaalihallituksen päätös oli ihan looginen. Jos abortti on sallittua tehdä 18 raskausvkoon asti vapaasti, syy saa toki silloin olla vaikkapa lapsen sukupuoli. Tähän puuttuminen olisi puuttumista vapaaseen aborttioikeuteen. Ja jos vapaata aborttioikeutta pidetään pyhänä lehmänä, niin silloinhan asia on ihan selvä. Ulkopuolinen taho ei ennen vkoa 18 voi päättää, että raskautta ei saa keskeyttää - oli syy mikä tahansa.

Suurin osa ruotsalaisista feministeistä nousisi luultavasti takajaloilleen heti, jos ehdottaisikin aborttioikeuden rajaamista, esim Suomen malliin 12 viikkoon asti. Sehän olisi backlash, naisten oikeuksien taaksepäin menoa. Mutta kyllä kai sillä lapsellakin pitäisi jokin oikeus olla kuitenkin? Kyllähän se nyt pitäisi olla tiedossa jo ennen viikkoa 18, mikäli raskauden haluaa keskeyttää? Ja jos näin jostain syystä ei ole, niin silloin voisi raskaudenkeskeytyksen saada poikkeusluvalla. Nythän tosiaan näin toimitaan vasta vkolla 18-22.

Olen itse asiassa aikamoisen järkyttynyt asiasta. Luulisi, että feministisesti ajattelevat myös puolustaisivat syntymättömän tyttölapsen oikeuksia? Mikä tämä oikein on, Intia jossa tapetaan tyttölapsia???

2 kommenttia:

TaiNa kirjoitti...

Täällä myös on kauhisteltu tätä keskustelua kovasti. Mielestäni Suomen malli on toimiva ja järkevä.

Ehkä Ruotsissa on niin paljon maahanmuuttajia, joiden omiin kulttuureihin kuuluu esimerkiksi se, ettei tyttölapsia toivota? Ehkä tällä yritetään estää lasten hylkäämistä/jopa tappamista? Vaikka minusta aborttikin on murha..

Tukholman tyttö kirjoitti...

Taina, joo ihan ihmeellistä on kyllä. Suomen mallissakin on omat ongelmansa, mutta kyllä mun mielestäkin 12 viikkoa on parempi raja kuin 18.

Tässä ko tapauksessa kyseessä todennäköisesti on ollut nimenomaan maahanmuuttaja. Tuskinpa ruotsalaiset nyt sankoin joukoin lähtevät abortoimaan tyttölapsia (tai poikia sen puoleen) vaikka se mahdollista olisikin. Mutta periaattellisena kysymyksenä tämä onkin paljon isompi kuin yksittäistapaus.