keskiviikkona, toukokuuta 06, 2009

Kuka siivoaa kotisi?

Me ollaan siitä onnellisessa asemassa, että meillä käy siivooja. Se on ihanaa! On ihanaa tulla puhtaaseen, siivottuun kotiin joka toinen viikko. Kuten tänään, tuoksuva ja puunattu koti odotti töistä saapuvaa. Hintakaan ei kotitalousvähennyksen jälkeen päätä huimaa.

Siivooja on puolalainen nainen. Lähes kaikki vastaavaa työtä tekevät ovat maahanmuuttajia. Aiemmin meillä kävi filippiiniläinen mies. Kyllähän tässä kahden kerroksen kansa -dilemmaan törmää. Toisilla on varaa maksaa siivouksesta, toiset siivoavat näiden kotona. Vähän kyllä kirpaisee, ja pohjoismainen hyvinvoivan huono omatunto välillä vaivaa.

Ruotsissa kotitalousvähennys oli pitkään kauhistus, ja vasta porvarihallitus sai sen aikaan. Demarit jupisivat aikansa, mutta nyt en ole enää pitkiin aikoihin kuullut tai lukenut ns. piikakommentteja. Ehkä sossutkin tajusivat, että siivoaminen on ihan rehellistä työtä, eikä mitään "piikomista". Pimeä työnteko on tosin ollut vallalla niin pitkään, että edelleenkin monet jatkavat verotta siivouttamista vaikka se olisi samanhintaista ihan verot maksaessakin. Tällöin häviävät kaikki, niin yhteiskunta kuin itse työntekijäkin, joka ei ole minkään sosiaaliturvan piirissä. Monet siivoojista tosin lienevät laittomia maahanmuuttajia, jotka eivät edes voi maksaa veroja työstään, koska heitä ei käytännössä ole olemassa.

Samanaikaisesti en kuitenkaan suostu ottamaan niskoilleni syyllisyyttä siitä, että työllistämme rehellisesti (maahanmuuttajan tai ei), maksamme siitä veroa, meille jää aikaa muuhunkin kuin kodin puunaamiseen ja saamme siistimmän kämpän kuin itse ikinä aikaansaisin.

Mitä mieltä sinä olet? Käykö teillä siivooja, ottaisitko siivoojan? Onko toisilla kotinsa siivouttaminen törkeää alistamista vai hienoa työllistämistä?

7 kommenttia:

ratón kirjoitti...

Meillä käy siivoaja. Ja hän rakastaa työtään. Siivoajamme käy kaksi kertaa viikossa ja on suurin piirtein perheemme jäsen. Hänen sisaruksensa ovat kaikki yliopistotutkinnon suorittaneita, hän on siivoaja. Hän sanoo, että on unelmiensa ammatissa, siivoaminen on ihanaa! Ja joku vielä maksaa hänelle sen tekemisestä.

Joten, minä ylpeänä työllistän...

Anonyymi kirjoitti...

Sanoin, minä työllistän ylpeänä. En osaa enkä ehdi siivota kunnolla, siksi olen palkannut hommaan ammattilaisen.

En voi sietää piikakommentteja... Mitä eroa on remonttimiehen ja siivoojan palkkaamisella? Täällä ruotsissa on kuullut kommentteja "kuka siivoojan luona sitten siivoa..." Kuka tekee remonttia remonttimiehen luona?

Anonyymi kirjoitti...

Siivoojan palkkaaminen on mielestäni täysin okei, jos siivoja saa työstään veronalaista tuloa sen verran kuin saisi muunkinlaisesta työstä. (Eli pystyy todella elättämään itsensä siivoustyöllä. ) Pilkkahinnalla ja/tai pimeänä tehty työ on eri asia.

Itse olin lukion jälkeen lasten- ja kodinhoitajana. Perhe olisi halunnut teettää työn pimeästi, mutta suostui lopulta maksamaan ihan oikeaa palkkaa. Vanhin lapsensa ei suvainnut kuunnella / totella mitä sanoin, verukkeena: "Ei mun tarvii uskoa mitä sä sanot, sähän oot pelkkä siivooja!" (Tuhahduksella ja pilkallisella katseella tehostettuna. Keneltä lie oppinut?)

Pystyin suhtautumaan tuohon kaikkeen hyvin ironisesti ja kodinhoitajan homma oli siinä elämänvaiheessa ihan jees. Palkka oli kuitenkin niin pieni, että mun oli tehtävä myös toista työtä – eli elämä ei ollut mitään ruusuilla tanssimista kuitenkaan. Jos olisin ollut vanhempi (ja väsyneempi) tai perheellinen, niin tuolla tavalla ei olisi voinut elää. Moni siivooja kuitenkin joutuu... Varsinkin maahanmuuttajat, joilla ei ole vahvaa tukiverkostoa ja mahdollisuutta pitää huolta asioistaan.

...

Mua pöyristytti juttu, jonka taannoin lukaisin jostain naistenlehdestä. Siinä perheenäiti retosteli, kuinka hän oli onnistunut tuottamaan ulkomailta perheeseensä nuoren tytön, joka teki heillä ympärivuorokautista duunia halvemmalla kuin kukaan suomalainen suostuisi tekemään osa-aikatyötä...

Varsinainen ylpeydenaihe!!! :O

Ipo kirjoitti...

Aihetta sivuava uutinen:
"Jopa 27 prosenttia siivoojista ansaitsee vähemmän kuin 1500 euroa kuussa, kertoo Aamulehti."

Tukholman tyttö kirjoitti...

Ratón, siellä teilläpäin tosiaan taitaa olla ihan käytäntö, että jos ollaan edes jotenkin toimeentulevassa perheessä niin silloin kyllä palkataan kotiapua. Myös kotiapulaiset ja lastenhoitajat sekä puutarhurit ja autonkuljettajat taitavat olla siellä huomattavasti yleisempiä kuin täällä meilläpäin...? Ainakin Meksikossa oli näin kun siellä kyläiltiin. Ja hyvä tietysti että on ylpeä ammatistaan ja on sen itse valinnut, monestihan näin ei kylläkään ole.

Anonymous, olen ihan samaa mieltä. Ikään kuin kun kyseessä on ns. miesten homma, on ihan ok että maksetaan ulkopuoliselle, ja saadaan vähentää se veroissa. Kun kyseessä taas on perinteisesti naisen homma (siivoaminen, lastenhoito), se kuuluisi tehdä itse... täysin kestämätöntä perustelua!

Anonymous 2, niin, aika usein valitettavasti tämä käy toteen. Enpä minäkään tiedä, paljonko siivoojallemme lopulta palkkaa kertyy, kun siivoamista tehdään useissa osoitteissa eri määriä kuussa. Kokonaispalkkahan voi olla tosi pieni, vaikka olisikin verollista. Verottomana voi olla itse asiassa paljon isompi, mutta silloin tosiaan on kaikkien palkkaan sidottujen etuuksien ulkopuolella (eläkkeet, sairausajanpalkka, työttömyysturva jne).

Aika järkyttävää tosiaan tuollaiset kommentit. Ikänkuin siinä olisi jotain hienoa teettää työtä nälkapalkalla. Ja sitten toiseen suuntaan kauhistellaan, miten jossain muualla maailmassa otetaan työntekijöitä orja-tai pakkotyöhön, tai muuten töitä pitää tehdä ympärivuorokautisesti...

Ipo, näin varmasti on. Monella ei tosiaan välttämättä ole työnantajaa, joka maksaisi säännöllsitä kuukausipalkkaa, vaan palkka tulee tehdyistä tunneista. Mikä sinänsä on ymmärrettävää, mutta jos tuntiliksa on kovin matala, ei siitä kyllä paljoa käteen jää...

Sitä itsekin helposti menee mukaan hintakilpailuun, " se puolalainen siivooja siivoaa 25 kruunua halvemmalla tunti, eikö oteta se niin säästetään 200 kr kuussa" , miettimättä mitä tuo 200 kruunua on sille siivoojalle verrattuna mitä se on meille.

Elli kirjoitti...

Mä ottaisin vaikka heti kotisiivoojan paikan! että jos paikkaa on tarjolla.... ;)

verollisesti palkattu jne niin on musta ihan ok, että on siivooja. musta siivoominen on ihan mukavaa puuhaa, vaikka jostain syystä sitä ei tuukaan kotona tehtyä niin paljon...

Tukholman tyttö kirjoitti...

Elli, pidetään mielessä ;) En tiedä miten kivaa se sitten on, siivota vieraiden koteja? No ehkä ennemmin se kuitenkin kun siivota tuttujen luona :/