perjantaina, elokuuta 22, 2008

Suomalaiset isät kotiin!

Maanantaina alkaa äitiysloman viimeinen viikko. Ihan kamalan kamalan hurjaa. Kokonainen vuosi on mennyt kuin hujauksessa - vaikka ei sitten kuitenkaan. Eilen töissä piipahtaessa tuli silti ihan mukava olo, "tänne on ihan kiva palata". Sijainen oli jo häipynyt ja oma pöytä odotti siellä puhtaana.

Nyt on isän vuoro jäädä kotiin. Olen tutustunut moniin suomalaisiin äiteihin tämän kuluneen vuoden aikana ja yksi asia on kyllä kiinnittänyt huomiota. Käytännössä kaikkien suomalaisten äitien ruotsalaiset miehet, eli ruotsalaiset isät jäävät kotiin ainakin joksikin aikaa. Riippumatta siitä, mitä he tekevät työkseen, isät ottavat ainakin sen muutaman viikon ihan silloin alussa sekä ne 2kk mitkä ovat ikäänkuin "pakollisia" isäkuukausia. Sen päälle sitten osa on pitempään, tässä alkaa vaikuttaa jo urasuuntautuminen. Investointipankkiiri palaa töihin, datatekniker on kotona vielä pari kuukautta päälle.

Suomalaisten äitien suomalaiset miehet puolestaan järjestään eivät jää kotiin. Toki tunnen Suomessa muutamia isiä, jotka ovat halunneet jäädä hoitovapaalle. Se on kuitenkin enemmän poikkeus kuin sääntö. Ja tasan tarkkaan jos suomalainen mies "tekee uraa", ei tulisi mieleenkään jäädä kotiin.

Surullista mutta totta. Kannatankin lämpimästi pakollisia kuukausia isälle, joita äiti ei saa ottaa eikä äiti saa samanaikaisesti olla kotona isän kanssa. Valtio kustantamaan vanhempainvapaat ja isille oma kiintiö. Sillä saadaan Suomessakin perhe-elämä tasa-arvoisemmeksi, ei millään juhlapuheilla. Olen jopa kalistumassa sen suuntaan, että paras malli olisi 6+6+6, jota on täälläkin ehdotettu, eli 6kk äidille, 6kk isälle ja 6kk saa ottaa kumpi vaan. Ja jos isä ei ota niitä kuutta kuukautta, ne siis menettää.

Mitä mieltä sinä olet?

6 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Kannatan! Koska juurikin tietty 'pakko' vaan auttaa kaikkia osapuolia tietyllä tapaa käsittämään asian. Äitejä, etteivät omi kaikkia kuukausia (koska onhan oman lapsen kanssa ihanaa olla, vaikka välillä rankkaa), isiä todellakin pitämään ne kuukaudet, työnantajaakin hyväksymään myös miesten vanhemman vastuu ja kotiin jääminen normaalina yhteiskunnallisena (pakko)asiana ja kaikkia vaan hyväksymään ja sopeutumaan ajatukseen.

Koska vinoilut loppuisi ja empiminen miesten kohdalla poistuisi, vanhemmuus olisi tasa-arvoisempaa, lapset saisivat enemmän aikaa olla molempien kanssa ja näin.

Minusta kuviossa on enemmän isossa skaalassa positiivisia puolia kuin negatiivisia.

Mimmu kirjoitti...

Meillä tätä pohditaan parhaillaan ihan tosissaan. Olisi ihanaa jos lapsi saisi olla enemmän isänsä kanssa ihan kahdestaan ja isäkin voisi nauttia perhevapaista. Täällä Suomessa vain tuo vanhempainvapaa aika on näköjään ratkaisevat neljä kuukautta lyhyempi kuin siellä Ruotsissa. Sen 8kk ikäisen lapsen kanssa isän olisi jo helppo olla kotona kun ei enää tarvitsisi miettiä imetyksiä jotka esim. nyt puolivuotiaana vielä vaikeuttavat asiaa, ainakin meillä. Vanhempainvapaan jälkeen taas on mahdotonta jäädä kummankaan kotiin, kun kotiäitiyttä tai -isyyttä tuetaan niin huonosti. Tuo 6+6+6 kuulostaisi loistavalta ratkaisulta koko perheelle. Lapsi saisi olla kotona koko ensimmäisen elinvuotensa ja molemmat vanhemmat voisivat olla vuorotellen kotona lapsen kanssa. Lisäksi ratkeaisi yksi kallis ongelma kunnille. Kun alle vuoden ikäisiä ei olisi päivähoidossa vapautuisi paikkoja isommille joita yksi hoitaja voi ottaa useamman kuin yhden (kun siis nyt alle vuoden ikäinen lapsi vaatii yhden hoitajan panoksen kokonaan).

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hna, niin minäkin olen lopulta taipunut uskomaan, että näissä asioissa muutoksen saa aikaiseksi ainoastaan "pakottamalla", valitettavasti. Sitä vaan toivoo että muutos tapahtuisi jotenkin itsestään mutta kun ei niin ei.. kyllähän sen eron näkee jo paljaalla silmälläkin, täällä kun näkee niin paljon isiä lapsineen, ei suomessa vaan.

Mimmu, täällä on siinä mielessä aika erilainen systeemi että kukin perhe päättää itse, kuinka paljon kussakin kuussa ottaa vanhempainrahaa. Eli voit ottaa sen max määrän tai vaikka vaan puolet siitä ja säästää loppuja. Siten vanhempainvapaat voi "levittää" pidemmälle ajalle, jos siihen on varaa. Jos kaikki ottaa heti, päivissä se tarkoittaa 480 päivää, eli ei siitä ihan 18 kuukatta tule. Näistä päivistä toisen on siis otettava 60. Monet säästävät päiviä myös tulevaisuuteen. Systeemi on aika vaikea selittää...

Eli ei täälläkään juurikaan palkoille pääse, jos tosiaan haluaa olla puolitoista vuotta kotona.

Se ero tosiaan myös on, että alle vuoden ikäisiä ei päivähoidossa ole, kun sitä ei oikein sallita.

Anonyymi kirjoitti...

Kannatan, sillä nyt täällä Suomessa vanhempainloma loppuu kun lapsi on vasta n.9kk meidän. Ruotsissa saa muutenkin vapaammin käyttää tuota vapaata (1/1 tai 1/2 tai 1/3 tai 1/4) itse otin loppu ajan tuota 1/4 eli osittain töissä ja osittain vapaalla esikoisesta (sain silloin vanhempainrahan Ruotsista) Suomessa ei voi olla samanaikaisesti töissä eikä vanhempain vapaata pysty pidentämään kuten ruotsissa. Hyvä esimerkki on serkkuni, joka saa kesänajalta palkaa (opettaja) olisi ikään kuin halunnut ottaa kesältä palkan ja lykätä noita 3kk kelan kustantamaa kk eteenpäin, mutta tuolloin koko tuki olisi lakkautettu. Näin joustavaa Suomessa :S Sitten mietin sitä, että jos vielä imettää yli 6 kk lasta, meillä ei näet syötiin rintaa 9kk asti eikä pullo kelvannut. Siiirryttiin suoraan mukiin ja tavalliseen maitoon. Lypsäminen ei kyllä olisi onnistunut.Uskon, että Ruotsin malli toimisis SUomessakin, mikäli korvattavia päiviä tulisi lisää ja pystyisi esim. tekemään osittain töitä. Itse olen osittaisella hoitovapaalla nyt eli 80% työaika, josta Kela maksaa ruhtinaalliset 80 €/kk ja sitä tukea pystyy anomaan vain yhdestä lapsesta.
(huh, tulipa pitkä sepustus... )

Ü

Tukholman tyttö kirjoitti...

Lauris, niin systeemihän on täällä Ruotsissa todella joustava, siihen on valitettavasti Suomessa valovuosien matka. Mekin pystymme nyt yhdistämään 80% + 20% mallin, eli minä töissä 80%ja J töissä 20% Edes tämmöinen ei käsittääkseni onnistu Suomessa, saatika tuollainen 1/2 tai 1/3 päivien ottaminen. Se on kyllä tosi sääli, sillä tämä systeemi tukee tosi hienosti niin osa-aikaista työntekoa jos sitä haluaa, kuin joustavaa äidin ja isän kotonaolon yhdistelyä. Tottahan tämä toimisi Suomessakin, jos sitä haluttaisiin. Taitaa vaan olla a) liian kallis b) liian vaivalloinen systeemi. Eikä tasa-arvo-ajattelukaan ole siellä ihan yhtä pitkällä kuin täällä... mutta täytyy myöntää että on tämä välillä varsinaista salatiedettä, meinaan systeemi on tosiaan monimutkainen! Mutta sen kestää kun se on muuten niin hyvä :)

Elli kirjoitti...

en tiedä miten paljon ruotsin maa noita tukia maksaa, mutta meillä minä kun olen pakko-työtön (ei siis kielitaitoa, ja lapsi täällä 3-viikon välein 3-viikkoa) niin isän pakottaminen isyyslomalle tuntuu aika isolta rahalommolta meidän budjettiin. en usko, että ne ihan sen koko palkan arvoisesti hommaa korvaa. .. ellei niillä sitten ole tosi paljon ylimäärästä rahaa :P
mutta en tosiaan tästä niin paljon vielä tiedä.. kun ei oo kun tuo yksi lapsi ja sekin on suomalainen.