keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Ruotsalainen koulu sucks

Niin, Pisa tulokset tulivat taas. Suomen koululaiset loistavat listan huipulla, luonnontieteissä ja matikassa ekana ja lukemisessa tokana Etelä-Korean jälkeen. Hesari uutisoi:

Suomalaiskoululaisten menestys tuoreimman Pisa-tutkimuksen luonnontieteiden testissä rikkoi aiempien tutkimusten kaikki ennätykset. Suomen tulos oli myös merkitsevästi parempi kuin minkään muun 56 osallistujamaan.

Lisäksi:
Tasa-arvon lisäksi suomalainen koulutusjärjestelmä on kustannustehokas: huipputulokset saavutettiin keskimääräisin menoin. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa oppilasta kohti käytetään enemmän rahaa.

Tästä huolimatta: ruotsalaiset oppilaat ovat keskikastia eivätkä edes enää OECD-maiden keskiarvon yläpuolella. Ruotsissa ei kertaakaan 2000-luvulla ole päästy lähellekään Suomen tuloksia. DN:n mukaan se tosiasia, että Suomessa on huomattavasti vähemmän ulkomaalaistaustaisia oppilaita ei juurikaan vaikuta lopputulokseen. Sitäkin enemmän vaikuttaa opettajien arvostus; opettajankoulutukseen vaaditaan Suomessa huippupisteet ja sinne on siis suhteellisen vaikeaa päästä, kun taas Ruotsissa arvostus on vähän sitä ja tätä ja opiskelemaan pääsee vähän huonommillakin arvosanoilla.

Miksi tämä nyt sitten erityisesti kiinnostaa? No tietysti siksi, että 7 vuoden kuluttua Vera aloittaa peruskoulun, ja tämä ei kyllä lupaa hyvää koulunkäynnin tason suhteen. Pitäisikö meidän muuttaa Suomeen vai oltaisiinkohan sitä ennen saatu aikaan muutos? Ainakin porvarihallituksen lupaamat muutokset koulujärjestelmään parantavat toivottavasti laatua hieman. Numeroita kun saanee jatkossa antaa aiemmin kuin vasta 8. luokalla ja opettajalla on jopa oikeus poistaa häirköivä oppilas luokasta. Ja kännykällä ei saa soittaa tunnin aikana! Olisitko uskonut, että näin yksinkertaisesta perusasiasta joutuu ylipäätään keskustelemaan..? Oi aikoja, oi tapoja.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siis tajusinko nyt ihan oikein, että Ruotsissa annetaan numeroita vasta kahdeksannella luokalla? :o Kuinka se voi olla edes mahdollista?

Anonyymi kirjoitti...

Ohoh! Enpä tiennytkään tällaisista eroavaisuuksista Suomen ja Ruotsin koululaitosten välillä. Olin luulossa, että ovat suunnilleen samaa luokkaa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hei tink, kyllä tajusit ihan oikein, numeroita on saanut antaa vasta 8 luokalla. Sekä demarit että vihreät ja vasemmistoliitto ovat puoltaneet sanallista arvostelumallia. Olisihan se kerrassaan kamalaa arvottaa lapsia, jollekin voisi vaikka tulla paha mieli!! Eihän se nyt sopisi kansankotiin, että joku on niinkuin TOISTA PAREMPI, hui hirvitys... ;) Ennen kasiluokkaa koulumenestyksen arvioiminen on perustunut hyväksytty/hylätty arviointiin, lisäksi on voinut saada erittäin hyvän eli mycket godkänt arvosanan.

Arkipurkka, Suomen ja Ruotsin välillä on todellakin uskomattoman monessa ja isossa asiassa suuriakin eroavaisuuksia (mm. koululaitos, terveydenhuolto, maanpuolustus jne), sitähän sitä hämmästyy, kun aina on luullut että me naapurit oltaisiin niin samankaltaisia. Mutta toki on myös paljon samaa, enemmän varmasti kuin suurimman osan muita maita kanssa. Silti, muiden maiden ollessa kyseessä sitä jotenkin olettaakin eroavaisuuksia olevan, siksipä näitä Suomen ja Ruotsin välisiä eroja hämmästyy aina jotenkin enemmän!