Viikko 27 alkamassa. Tähän mennessä 3 barnmorskalla (=neuvola) käyntiä takana sekä yksi ultra, eli rakenneultra joka kuuluu kaikille n 19-20 viikolla. Tukholmassa ei ensimmäistä alkuraskauden ultraa saa, jos on alle 35 eikä ole mitään komplikaatioita. Itse kävin ottamassa ensimmäisen ultran yksityisellä Helsingissä 13 viikolla, koska siihen asti oli ollut koko ajan olo, että onko siellä mahassa ylipäänsä ketään. Kokemus oli kyllä ihan mieletön! Itselläni ei ollut raskauden ensimmäisten kuukausien aikana edes pahaa oloa, eikä muutenkaan mitään erityisiä tuntemuksia, joten olo todellakin oli aika epätodellinen. Mahtavaa sinänsä tietysti, että pääsin niin vähällä sairastamisella ja olemattomalla pahoinvoinnilla. Mutta tosiaan halusin varmistaa aiemmin kuin puolessa välissä mikä olisi ollut Tukholman tapa (!!), että kaikki on kunnossa, vauva hyvissä voimissa ja oikeassa paikassa, ja myöskin että vauvoja on vain yksin kappalein.
Olin itse asiassa aika järkyttynyt, ettei aiempaa ultraa edes tarjottu barsnmorskalla käydessäni. Täti puhui jonkun verran sikiövesitutkimuksesta, jota en edes harkinnut, muttei sanonut mitään NUPP-testistä, joka sentään on automaattinen kaikille raskaana oleville naisille Suomessa. Uskomaton juttu. Tuntuu, että raskausaikana täällä tullaan kyllä huomattavasti Suomen perässä; sitten puolestaan äitiyskorvaukset ja isyyslomat tietty on täällä paremmat. Synnytysvalmennuksesta barnmorska on maininnut, että jotain massaluentoja olisi tulossa, mutta viimeksi ei ollut siitäkään mitään puhetta. Pitää varmaankin kysyä ensi käynnin yhteydessä. Seuraava neuvola on 11.5. eli silloin olen jo viikolla 29. Onko Suomessakin näitä käyntejä näin harvoin? Kun yritän suomalaisista raskausblogeista laskeskella, vaikuttaa siltä että olen ainakin yhden neuvolakäynnin vajaa tähän mennessä. Jotkut on käyneet neuvolassa jo neljä kertaa ennen rakenneultraa! Itse olin käynty vain kerran. Mitä tämä oikein on.. Olen jotenkin pettynyt tähän ruotsalaiseen touhuun. Lisäksi olen kyllä kateellinen kaikille suomalaisille ensisynnyttäjille, jotka saavat äitiyspakkauksen. Täällä saa selvitä sitäkin ilman. Onnetonta.
Muuten elämään kuului tänään Tekniska Museet. Oli jotain jänniä juttuja, mutta itse en kyllä ole niin kovin tekniikkaorientoitunut että olisin jaksanut hirveästi innostua. Mutta jos tulee poika, niin sinne tullee mentyä uudelleenkin ... Tai tietty tytönkin kanssa :)
2 kommenttia:
Noista neuvolakäynneistä sen verran, että olen käynyt itse kolme kertaa neuvolassa, ja nyt on mulla alkanut vk 23. Vanhan neuvolakortin mukaan seuravat käynnit olisivat jo kahden viikon välein, mutta saapa nähdä, onko palvelu huonontunut sitten viime raskauden. Vai onko kenties tällaisella tokakertalaisella synnyttäjällä harvemmin käyntejä? Jok.tap. neuvolakäynnit ovat varmasti tärkeämpiä ensisynnyttäjälle, ihan henkisessä mielessä. Jos tuntuu, että joku on vialla, kannattaa soittaa neuvolaan ja kysyä, voiko tulla käymään, ja täällä ainakin pääsee ylimääräisillekkin neuvolavisiiteille, jos haluaa. Siitä äitiyspakkauksesta täytyy vielä kommentoida, että sillä oli enemmän symbolista arvoa kuin todellista käyttöarvoa. Siis oli ihanaa, kun sen sai, mutta niistä kaikista kamppeista käytetyimmät olivat makuupussi, kynsisakset, talvipuku ja lämpöhaalari. Muut vaatteet eivät näyttäneetkään enää niin ihkuilta, kun niitä vertasi kauppojen valikoimiin ja lahjaksi saatuihin söpöyksiin. En ottaisi sitä enää, en ensimmäistäkään kertaa.
Kiitos ihanista lohdutuksen sanoista! Näin vähän itsekin arvelin, että äitiyspakkauksella on enemmän tunne- kuin käyttöarvoa. Jotenkin se ikäänkuin kuuluu asiaan, kun siihen ajatukseen on suomalaisena kasvanut.. mutta kaipa sitä osaa hommata nuo tarpeellisimmat kamppeet itsekin,ja saapahan sitten juuri sellaiset kuin haluaa :) Kuulostaa kyllä mahtavalta jos on 2 viikon välein neuvolakäyntejä. Tiedä sitten tarvitaanko niitä edes niin paljoa?
Lähetä kommentti