sunnuntaina, marraskuuta 29, 2009

Kotihoidontuesta Ruotsissa

Dagens Nyheter kommentoi tänään pääkirjoitussivulla kotihoidontukea, joka on pian ollut voimassa Ruotsissa puolitoista vuotta. Porvarihallitus sai aikaan tämän uudistuksen, jonka mukaisesti kotihoidontukea (aika pientä sellaista) voi saada lapsen 3v syntymäpäivään asti. Hyvin harva on käyttänyt tätä uudistusta hyväkseen - ja eri kuntien välillä erot ovat olleet suht suuria. Eniten tukea on otettu maahanmuuttajavaltaisissa kunnissa.

Mielenkiintoinen on lause: om hemmavaron nu ger barnen en sämre start i livet, är det någonting som ska subventioneras? Eli todetaan, että kotonahoidetut lapset saavat huonomman alun elämälleen kuin päiväkodissa hoidetut. Mielenkiintoinen kommentti, joka perustuu siihen, että kotihoidontukea ovat käyttäneet erityisesti maahanmuuttajaperheet, jolloin kotonahoidetut lapset ovat täysin erillään ruotsinkielisestä yhteiskunnasta ja pahimmillaan tulevat kouluun niin, etteivät ole oppineet maan kieltä.

Eipä tulisi mieleenkään Suomessa heittää vastaavaa kommenttia. Yleinen käsitys Suomessa kun on, että kotona hoitaminen olisi jokseenkin positiivista lapsen kehityksen kannalta. Täällä siis aivan päinvastoin, artikkelissa todetaan myös kuinka säälittävää on se, miten kotonahoidetut lapset jäävät ilman päiväkotien oppimisympäristöä sekä sosiaalista yhteistoimintaa, jota päiväkoti tarjoaa.

Pääkirjoitus on tietysti mielipide, mutta kuvastelee yhteiskunnan tuntoja. Lisäksi todetaan, että kotihoidontuki myös utmanar arbetslinjen (porvarihallituksen lempilapsi on ollut voimakkaasti tukea työntekoa, ei "kotona makoilua" tai tuilla elämistä) sekä utmanar jämstelldheten koskapa kotihoidontuen saaja on riippuvainen puolisonsa tuloista. Eipä siis juuri mitään positiivista nähdä tässä tukimuodossa.

Näin erilailla siis naapurimaissa.

3 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Aika jännä, että pitkän perhevapaan tarjoava Ruotsi onkin sysäämässä pikkulapset päiväkoteihin heti alle kaksi vuotiaana. Minua katsottiin kauhistuneena Ruotsissa ollessani kun kerroin, että olen viemässä hiukan reilu vuodenikäiseni päiväkotiin, mutta ilmeisesti puoli vuotta myöhemmin se olisi ollut jo ihan normaalia. Nyt olen ottamassa lasta pois päiväkodista kun jään tyttömäksi ja päinvastoin joka puolelta saa taputteluja, että onpa kiva kun tyttö saa olla äidin kanssa rauhassa kotona.

Elli kirjoitti...

kyllä Suomessakin jakautuu nää mielipiteet tän kotihoidon kanssa. vähänkin kun lukee aiheesta lukijoiden kirjotteluja, niin se on sellasta sanasotaa, että huh huh! aika kurjasti kyllä kirjotettu toi juttu. tai siis tulee ihan pahamieli. ei oo kaikille niin helppoa saada työtä ja jos on sitten mahdollisuus saada se pienikin taloudellinen apu sillä, että lapsi on kotona niin sitten se on niin säälittävää ja huonoa kasvatusta että! jotenkin tuntuu, ettei ehkä ihan kaikkea taustatyötä ole artikkelia varten tehty, mitä olis voinut tehdä. itsekin kyllä liputan päpivähoitopaikkojen puolesta niin kauan kuin lapsi-aikuinen suhde säilyy oikeana. (mikä ei ainakaan Helsingissä toteudu kovin usein.)
kinkkinen homma. riippuu niin kotioloista ja vanhempien jaksusta mitä kaikkea lapsi kotona voi oppia.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Mimmu, niin Ruotsi on tässä asiassa todella homogeeninen maa. Reilusti alle puoltoistavuotiaan päiväkotiin laittaminen kauhistuttaa yhtä paljon kuin yli 2vuotiaan kotona hoitaminen. Joustavuutta siinä välissä on se noin 6 kk minä aikana kaikkien tulisi siirtyä kotihoidosta päiävkotiin tai ainakin jonnekin kodin ulkopuolelle, jotta vanhemmat pääsevät takaisin työelämään. Mutta en mä kyllä tuotakaan ymmärrä että onpa kiva kun saa olla rauhassa äidin kanssa kotona... ikäänkuin se olisi automaattisesti niin. Joku lapsi viihtyy päiväkodissa ja toinen ei. Meillä tulisi kaikki hulluiksi jos oltaisiin 100% jatkuvasti kotona. Mutta toisille se ehkä sopii. Haluan vain herättää keskustelua siitä, miten ei ole olemassa yhtä totuutta - Suomessa kun aina vedetään viivat suoriksi että alle 3v lapsen olisi muka automaattisesti parempi olla kotona.

Elli, voi kurja, ei ollut tosiaankaan tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä! Olihan tuo hiukan yksipuolinen kirjoitus, mutten itse asiassa usko että kovin moni ruotsalainen ajattelisi kovin erilailla juuri tuosta asiasta.

Mutta se on ihan totta, että monesti tuntuu että lahden molempien puolin ollaan kovin yksisilmäisiä, puoleen ja toiseen. Siksikin on niin mielenkiintoista olla tässä välissä seuraamassa keskustelua :)

Sitä mäkin epäilen, onko vauvan terveellistä olla ulkopuolisessa hoidossa, missä on liian vähän hoitajia. Silloin pitäisi ehdottomasti olla pienet ryhmät, ja mielellään pariin vuoteen asti.